Misza Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 Panowie, znalazłem dwie kamizelki, które zrobiły na mnie dobre wrażenie. Co myślicie o takim pomyśle do garnituru? Czy z punktu widzenia zasad będzie ok? A może macie jakieś inne propozycje? http://0.static.wix.com/media/0091d9_bb66f1c4243d68e65180e829eae582d1.jpg_1024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 Ale czy to znaczy, że 8 cm ok?Do szerokości klap nie stosowałbym miar bezwzględnych tylko raczej jak daleko od kołnierza / ramienia mają się kończyć. Zobacz viewtopic.php?f=10&t=13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 Panowie, znalazłem dwie kamizelki, które zrobiły na mnie dobre wrażenie. Co myślicie o takim pomyśle do garnituru? Czy z punktu widzenia zasad będzie ok? A może macie jakieś inne propozycje? Obie te kamizelki są poprawne do garnituru, ale mniej pospolita będzie pierwsza, z większą ilością guzików. Planujesz taką w kolorze reszty garnituru, czy jaśniejszą? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 Przewijał się już taki pogląd na forum w kilku postach, ale myślę, że warto to jeszcze raz powtórzyć - w przypadku kamizelek szytych na miarę, warto rozważyć klasyczny rozkład i liczbę kieszeni (4 zamiast 2), co zarówno znajduje potwierdzenie w klasycznym podejściu do tego elementu stroju oraz zwiększa jego funkcjonalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 Zgadza się, nie pomyślałem, żeby o tym wspomnieć. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 W kolorze garnituru. Sugerowałbyś inny kolor? Moim zdaniem kamizelka zwracałaby uwagę krojem na tyle, że nie ma potrzeby różnicować kolorów. Ze względu na lepszę przewiewność plecy będą, jak w podszewce marynarki. @+Immune+, jakaś fotka? Proszę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 Proponowałbym uszycie dwóch kamizelek - jednej w kolorze garnituru, a drugiej w jaśniejszym. Nie jestem w stanie tego uargumentować, ale mam wrażenie, że ta druga także by Ci się przydała. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 ciach Nie jestem w stanie tego uargumentować ciach Pozdrawiam, Dr Przekonałeś mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzydalllo Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 @+Immune+, jakaś fotka? Proszę . Np. coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 23 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 23 Sierpień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2012 Świetna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 24 Sierpień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2012 Panowie, wyższa/niższa kozerka. Czy jej położenie zmienia coś znacząco w poglądzie na całą sylwetkę? Macie jakies ciekawe doświadczenia i wnioski w temacie? U Szarmanta kozerka jest wyżej, prawda? http://www.szarmant.pl/zestaw-klubowy/img_6832 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 24 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2012 viewtopic.php?f=10&t=488&hilit=kozerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 24 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2012 Panowie, wyższa/niższa kozerka. Czy jej położenie zmienia coś znacząco w poglądzie na całą sylwetkę? Macie jakies ciekawe doświadczenia i wnioski w temacie? U Szarmanta kozerka jest wyżej, prawda? http://www.szarmant.pl/zestaw-klubowy/img_6832 Zmienia bardzo dużo. Nie tylko położenie (wyżej niżej) ale też kąt. W wątku który wkleił pirat jest sporo przykładów, powinieneś wyłapać zależności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 24 Sierpień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2012 Już ogarnąłem. Bardzo ciekawe. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 24 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2012 Pokuszę się o stwierdzenie, że 70% odbioru konstrukcji marynarki to właśnie ramiona i wyłogi/kozerka. Warto więc bardzo się przyłożyć do tego zagadnienia. I to co jednemu służy, drugiemu wręcz odejmuje. Ja np. preferuję 9 cm szerokości, ale to trzeba dobierać do sylwetki i indywidualnych uwarunkowań: viewtopic.php?p=39003#p39003 (kozerka trochę na zdjęciu wyszła niżej niż w rzeczywistości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 24 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2012 Nie znamy się osobiście, ale ze zdjęć nie wydajesz się bardzo szczupły więc IMO powinieneś wziąć wełnę 300+ g. Mniej się gniecie i ma krótszą pamięć. Mogę prosić o rozwinięcie ? Czy szczupli mniej gniotą ubrania ? Tak! Bez dwóch zdań. Pomijając ekstrema takie jak imadło, które tworzy się między dużym bicepsem a przedramieniem, wpływają na to odległości między ramionami a korpusem, wypukłość brzucha i jego nacisk na materiał w pachwinach przy siedzeniu, obciśnięte nogawki na nogach łatwiej się wypychają w kolanach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 25 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2012 Dzięki Panowie. Szerokość klap, to temat, który jest dla mnie abstrakcją i nie wiem, jaka szerokość. Na pewno nie chcę zbyt szerokich/wąskich. Ale czy to znaczy, że 8 cm ok? Nie wiem. Brak wyczucia i doświadczenia. Swoją drogą mogę wybrać, czy kołnierz (brakuje mi fachowego słowa) ma się zaczynać wyżej lub niżej. Co każde z tych rozwiązań niesie dla wyglądu sylwetki? Klapy 10cm : Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 25 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2012 Ale czy to znaczy, że 8 cm ok?Do szerokości klap nie stosowałbym miar bezwzględnych tylko raczej jak daleko od kołnierza / ramienia mają się kończyć. Zobacz viewtopic.php?f=10&t=13 Odgrzebię stary post, ale to jest dokładnie to co chciałem przekazać. Najbardziej klasycznym rozwiązaniem jest klapa w połowie szerokości ramienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 25 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2012 Taka najczęściej najlepiej też wygląda, choć przy bardzo dopasowanej marynarce, można ją optycznie jeszcze zwęzić klapami, w zależności od tego jaki chcesz uzyskać efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 25 Sierpień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2012 Dzięki. łatwo coś schrzanić na etapie planowania, a potem będzie po temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Wrzesień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 W poniedziałek idę na przymiarkę. Jeśli znajdziecie chwilę, napiszcie ze swojego doświadczenia do omówienia jakich rzeczy przygotować się na tym etapie tak, aby niczego nie przegapić. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 27 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 Pierwszą? W sumie to ona jest dla krawca, trwa chwilę i głównie tylko profilem ramion się zajmujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Wrzesień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 Tak, pierwsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 27 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2012 No to masz odpowiedź, realnie na tym etapie masz jeszcze bezkształtny wór, lekko wyprofilowany. Co najwyżej możesz pogadać o ramionach albo kołnierzu. Nie wiem czy jest sens na tym etapie rozmawiać nawet o skalowaniu rozwarcia z dołu albo głębokości szliców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi