Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Cześć!

Jakie koszule z aktualnej oferty Charles Tyrwhitt są wg Was godne polecenia? Interesują mnie głównie formalne niebieskie lub białe.

Czy ktoś posiada koszule z materiału typu diamond? A może warto się zainteresowąc koszulami z materiału twill?

Kilka miesięcy temu kupiłem royal Panama Blue - jestem zachwycony jej jakością.

Ja tam bym odradzał i niebieską. Po pierwsze, w sztucznym świetle jest niefajnie połyskliwa, tymczasem moim zdaniem materiały o wyraźnej fakturze powinny raczej być matowe; szkoda, że nie bardzo da się to dostrzec na zdjęciach na stronie CT, teraz jak o tym wiem, to coś tam można się dopatrzeć, ale przed zakupem  trudno się zorientować, że taki efekt występuje. Po drugie, jest dość marnie przewiewna. Po trzecie - co wydaje się wraz z każdym kolejnym praniem trochę ustępować - jest dość sztywna. Miałem koszulę MTM z panamy z Balthazara i o ile też była zadziwiająco mało przewiewna, to jednak była miękka, miła w dotyku i się nie świeciła.

Witam,

Zamówiłem u CTShirts 3 koszule. Materiał TWILL. 2 non-iron, jedna zwykła. Extra slim, classic fit są chyba szyte na wieloryby.

To co mnie zdziwiło to, że po założeniu lekko prześwituje ciało. Na szczęście nie widać jakoś bardzo sutków bo było już za dużo. Koszule zatrzymałem.

Zastanawia mnie natomiast czy to jest normalna sprawa czy to tak jest w tańszych koszulach? Wcześniej miałem różne koszule i nigdy tak nie prześwitywały.

Z góry dzięki.

Extra slim, classic fit są chyba szyte na wieloryby.

Taliowanie to tylko jeden z parametrów w doborze rozmiaru.

Biorę u nich slim fit. W extra slim bym się nie wbił przy swoim rozmiarze kołnierzyka.

Dla ojca kupuję classic fit, a wielorybem nie jest.

Tak więc prawidłowo dobrana koszula w CT to dopasowanie 3 wymiarów (kołnierzyk, długość rękawa, taliowania) do swojej budowy.

Cześć!

Jakie koszule z aktualnej oferty Charles Tyrwhitt są wg Was godne polecenia? Interesują mnie głównie formalne niebieskie lub białe.

Czy ktoś posiada koszule z materiału typu diamond? A może warto się zainteresowąc koszulami z materiału twill?

Kilka miesięcy temu kupiłem royal Panama Blue - jestem zachwycony jej jakością.

Ja z CT polecam koszule basket weave (imperial oxford) - póki co mam tylko jedną, ale jakościowo to na tą chwilę chyba najlepsza moja koszula od nich.

Taliowanie to tylko jeden z parametrów w doborze rozmiaru.

Biorę u nich slim fit. W extra slim bym się nie wbił przy swoim rozmiarze kołnierzyka.

Dla ojca kupuję classic fit, a wielorybem nie jest.

Tak więc prawidłowo dobrana koszula w CT to dopasowanie 3 wymiarów (kołnierzyk, długość rękawa, taliowania) do swojej budowy.

Rozumiem, ale mówię to w kontekście wymiarów podanych na stronie. Dla osoby, która mieści się w wypisanych gabarytach koszula extra slim jest luźna, w slim i classic się pływa. Jestem w stanie sobie wyobrazić osobę która ma taki rozmiar kołnierzyka i jest dużo szczuplejsza w talii i klatce piersiowej. Zakładałem że extra slim jest dla bardzo szczupłych osób.

Z moich doświadczeń wynika że extra slim w CT to slim u Osovskiego i slim u E. Berga. Chociaż jakiś czas temu ktoś napisał (chyba na forum lub w komentarzu na blogu Michała Kędziory) że ostatnio CT zmniejszył rozmiary. Czy to prawda ? Ja wcale nie jestem szczupły a kupuję w/w rozmiary. Jeśli ktoś jest naprawdę szczupły to u CT chyba nic nie znajdzie albo każdą koszulę musi odnosić do krawca w celu wytaliowania.

Żadna z moich (chyba 4) koszul CT nie jest ani trochę przezroczysta, ale nie odpowiem Ci, czy sa z materialu twill czy nie innego.

Proponuję napisac do CT, mają bardzo dobry serwis i powini odpowiedziec Ci na zapytanie, czy i które koszule sa przezroczyste.

Jeśli ktoś jest naprawdę szczupły to u CT chyba nic nie znajdzie albo każdą koszulę musi odnosić do krawca w celu wytaliowania.

Jeśli jest naprawdę szczupły i b. wysoki (vide: ja), to absolutnie nic u nich nie znajdzie :P A szkoda, bo mają ładne koszule w kratę gingham z mankietami na spinki. Ano właśnie, skoro już przy tym jestem - ktoś wie, gdzie dostanę mocno taliowane koszule każualowe z mankietami na spinki? Przymierzam się do Hawes & Curtis, bo z rozmiarówki wychodzi mi, że po wytaliowaniu u krawcowej będzie ok, ale może macie jeszcze jakieś typy, najlepiej w podobnym (ew. nieco wyższym) przedziale cenowym.

Nie chodzi o to że wszystko widać. Ale przyjrzyjcie się, widać inny kolor przebijający przez białą koszulę, mam akurat białą z kratą. Widać różnicę między elementami z wielu warstw, jak ramiona czy środkowy pas z guzikami, a resztą koszuli. Mam tą koszulę:

http://www.ctshirts.co.uk/mens-shirts/mens-formal-shirts/Royal-twill-grid-check-non--iron-Extra-Slim-fit-shirt?q=gbpdefault||rg346ryl|||||1861,||||||||

Jutro sprawdzę drugą koszulę którą od nich mam, zobaczę czy jest to samo http://www.ctshirts.co.uk/mens-shirts/mens-formal-shirts/Sky-twill-check-Extra-Slim-fit-shirt?q=gbpdefault||fd303sky|||||1861,||||||||.Mierzyłem też http://www.ctshirts.co.uk/mens-shirts/mens-formal-shirts/Pink-herringbone-stripe-Slim-fit-shirt?q=gbpdefault||fe235pnk|||||1861,406,||||||||i ten materiał miał pełne pokrycie bez żadnych przebić, niestety nie ma w extra slim fit.