Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tutaj ktoś napisał:

http://mrvintage.pl/2013/05/koszulowe-odkrycie-marka-osovski.html#comment-22172

Rok temu w Royal Collection jakimś dziwnym cudem trafiłem na Stenstorms -70% z 500 na 150 akurat w moim rozmiarze. Co prawda trzeba było ją dwukrotnie wyprać ale zdecydowanie było warto :D

i jeszcze tu:

http://mrvintage.pl/2013/05/koszulowe-odkrycie-marka-osovski.html#comment-22224

Odnosząc się do koszul firmy Osovski mogę tylko w pozytywnych słowach je określić. Dla mnie osobiście są super alternatywą dla koszul Stenströms (oczywiście w okresie wyprzedaży). Nie odczuwam żadnej różnicy w użytkowaniu tych dwóch marek. Na wyprzedażach koszule szwedzkiej marki kosztują w granicach 200-350 zł a w tych widełkach mieści się Nasza polska marka Osovski.

ale nie wiem, czy to porównanie jest trafne czy nie.

Sztensztormy są w outlecie RC przy pl. Zbawiciela. Przecenione o 50% - nie ma zbyt wiele, ale jakiś wybór jest. Uczucia mam mieszane - najdroższe koszule (przecenione z 800) robią bardzo dobre wrażenie, te tańsze są oczywiście ok, ale materiał wydaje się porównywalny z koszulami, które posiadam, a które kupiłem znacznie taniej. Być może cena wynika z faktu, że to szwedzka firma.

Koszule "slimline" są mocno dopasowane - trzeba uważać, żeby nie przesadzić.

Zachęcony tym postem:

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3558-podkoszulki/?p=163904

przeprowadziłem tę próbę na moich koszulach.

Najlepiej oddycha się przez koszule, z tych co mam, firmy osovski (albini),

oraz lantier z getzner i seidensticker uno super slim

przez olymp level 5, otto hauptmann średnio

mimo że przez olymp luxor o dużo łatwiej,

natomiast przez tm lewin poplin non iron całkiem ciężko

Cześć!

Jakie koszule z aktualnej oferty Charles Tyrwhitt są wg Was godne polecenia? Interesują mnie głównie formalne niebieskie lub białe.

Czy ktoś posiada koszule z materiału typu diamond? A może warto się zainteresowąc koszulami z materiału twill?

Kilka miesięcy temu kupiłem royal Panama Blue - jestem zachwycony jej jakością.

Ja tam bym odradzał i niebieską. Po pierwsze, w sztucznym świetle jest niefajnie połyskliwa, tymczasem moim zdaniem materiały o wyraźnej fakturze powinny raczej być matowe; szkoda, że nie bardzo da się to dostrzec na zdjęciach na stronie CT, teraz jak o tym wiem, to coś tam można się dopatrzeć, ale przed zakupem  trudno się zorientować, że taki efekt występuje. Po drugie, jest dość marnie przewiewna. Po trzecie - co wydaje się wraz z każdym kolejnym praniem trochę ustępować - jest dość sztywna. Miałem koszulę MTM z panamy z Balthazara i o ile też była zadziwiająco mało przewiewna, to jednak była miękka, miła w dotyku i się nie świeciła.

Witam,

Zamówiłem u CTShirts 3 koszule. Materiał TWILL. 2 non-iron, jedna zwykła. Extra slim, classic fit są chyba szyte na wieloryby.

To co mnie zdziwiło to, że po założeniu lekko prześwituje ciało. Na szczęście nie widać jakoś bardzo sutków bo było już za dużo. Koszule zatrzymałem.

Zastanawia mnie natomiast czy to jest normalna sprawa czy to tak jest w tańszych koszulach? Wcześniej miałem różne koszule i nigdy tak nie prześwitywały.

Z góry dzięki.

Extra slim, classic fit są chyba szyte na wieloryby.

Taliowanie to tylko jeden z parametrów w doborze rozmiaru.

Biorę u nich slim fit. W extra slim bym się nie wbił przy swoim rozmiarze kołnierzyka.

Dla ojca kupuję classic fit, a wielorybem nie jest.

Tak więc prawidłowo dobrana koszula w CT to dopasowanie 3 wymiarów (kołnierzyk, długość rękawa, taliowania) do swojej budowy.

Cześć!

Jakie koszule z aktualnej oferty Charles Tyrwhitt są wg Was godne polecenia? Interesują mnie głównie formalne niebieskie lub białe.

Czy ktoś posiada koszule z materiału typu diamond? A może warto się zainteresowąc koszulami z materiału twill?

Kilka miesięcy temu kupiłem royal Panama Blue - jestem zachwycony jej jakością.

Ja z CT polecam koszule basket weave (imperial oxford) - póki co mam tylko jedną, ale jakościowo to na tą chwilę chyba najlepsza moja koszula od nich.

Taliowanie to tylko jeden z parametrów w doborze rozmiaru.

Biorę u nich slim fit. W extra slim bym się nie wbił przy swoim rozmiarze kołnierzyka.

Dla ojca kupuję classic fit, a wielorybem nie jest.

Tak więc prawidłowo dobrana koszula w CT to dopasowanie 3 wymiarów (kołnierzyk, długość rękawa, taliowania) do swojej budowy.

Rozumiem, ale mówię to w kontekście wymiarów podanych na stronie. Dla osoby, która mieści się w wypisanych gabarytach koszula extra slim jest luźna, w slim i classic się pływa. Jestem w stanie sobie wyobrazić osobę która ma taki rozmiar kołnierzyka i jest dużo szczuplejsza w talii i klatce piersiowej. Zakładałem że extra slim jest dla bardzo szczupłych osób.