Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Gość mrt

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież to jest zwykły, dłuższy kent. Bardzo dobry dla osób, które opisał Mr. Vintage.

Przejrzałem ostatnio próbniki materiałów koszul u Sebastiana Żukowskiego. Bardzo polecam, dużo ciekawych wzorów, a przy tym materiały przewiewne, o wysokim splocie i jednocześnie nie-połyskliwe (strasznie nie lubię jak się koszula błyszczy).

Spory wybór kołnierzy (Sebastian ma je uszyte w pracowni, więc można nawet je przymierzyć), mankietów i dodatkowych opcji szycia. Co do dopasowania, przekonamy się za miesiąc.

• Odpowiedzi 4,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Panowie, mam krótkie pytanie dotyczące delikatnej regeneracji koszul. Chciałbym je nieco usztywnić. Stosuję przy prasowaniu krochmal w sprayu ale to niewiele pomaga. Czy możliwe jest zrobienie tego poprzez np. wypranie ich w pralce z dodatkiem krochmalu (jeśli tak to jakiego?). Jeśli ma któryś z Panów swoje doświadczenia w tej materii bardzo proszę o poradę.

• 2 weeks later...

Jako wielki fan Modern Tailor, zwykle zadowolony z ich uslug, zamowilem jakis czas temu kolejna koszule. Tym razem trafil sie w promocji material ciekawy, bo bawelna z jedwabiem (niestety nie wiem jakie proporcje): cienki w dotyku bardzo delikatny, nieco sliski i z leciutkim polyskiem. Mysle sobie, marny z tego wol roboczy, ale okazjonalnie bedzie prezentowac sie spoko. Do tej koszuli wybralem sztywny kolnierzyk i tu niestety pojawil sie problem.

Juz po pierwszym praniu na kolnierzyku niesmialo przebijal sie efekt znany nam z marynarek na klejonce - fizelina usztywnionego kolnierzyka zaczela sie odklejac od materialu tworzac niezbyt estetyczne purchle. Teraz po kilku praniach efekt ten wydaje sie coraz bardziej widoczny i zaczyna mnie troche martwic. Nikt mi kolnierzyka nie wymieni (ewentualnie moglbym zglosic sie do Modern Tailor z reklamacja, ciekawe co odpisza), ale chcialbym uniknac podobnej sytuacji w przyszlosci, stad pytanie jak sadzicie, skad moze wynikac efekt odklejajacej sie fizeliny kolnierzyka? Slabe wykonanie (tzn moze czas przestac zamawiac w MT), reakcja materialu (jedwab + klej do fizeliny), czy moze jeszcze cos innego?

.

Juz po pierwszym praniu na kolnierzyku niesmialo przebijal sie efekt znany nam z marynarek na klejonce - fizelina usztywnionego kolnierzyka zaczela sie odklejac od materialu tworzac niezbyt estetyczne purchle. Teraz po kilku praniach efekt ten wydaje sie coraz bardziej widoczny i zaczyna mnie troche martwic. Nikt mi kolnierzyka nie wymieni (ewentualnie moglbym zglosic sie do Modern Tailor z reklamacja, ciekawe co odpisza), ale chcialbym uniknac podobnej sytuacji w przyszlosci, stad pytanie jak sadzicie, skad moze wynikac efekt odklejajacej sie fizeliny kolnierzyka? Slabe wykonanie (tzn moze czas przestac zamawiac w MT), reakcja materialu (jedwab + klej do fizeliny), czy moze jeszcze cos innego?

Mam podobnie w jednej koszuli Otto Hauptmanna, niezbyt intensywnie używanej i pranej. Jest z czystej bawełny i po pewnym czasie (jakoś po półroku dokładnie nie pamiętam) też mi się takie porobiły. Zaprasowywanie tego idzie bardzo kiepsko. niestety

• 2 weeks later...