Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część mojej garderoby tutaj:

http://notonlytie.blogspot.com/2013/02/ ... ys-na.html

i kwestia przechowywania spodni, bo to zawsze był dla mnie problem. Równe składanie i upychanie na półkę, gniecenie... oj nie należę do cierpliwych.

Marynarki i garnitury są w szafie. Cała reszta na wieszakach. Wieszak to zdecydowanie najlepsza opcja, nawet dla t-shirtów, jeśli możemy sobie na to pozwolić.

Opublikowano

Misza, miałeś fajny pomysł. Jutro spróbuję wcielić w życie.

Ja z kolei spodnie trzymam na normalnych poprzecznych rurkach w wieszakach. Z tym, że nie jedna para/jeden wieszak, a po 3+. Zrobiłem to bo jeśli dobrze się je złoży bez zagięć - to napór kolejnych par dobrze je prostuje. A pary na górze mają dobrą podstawę i moim zdaniem również się prostują.

Opublikowano

Dzięki Panowie, podjadę do IKEI i porównam to co tam mają z wieszakami firmy Arex. Na stronie nie ma cen ale porozmawiałem z Panem przez tel i można zamówić indywidualnie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moim zdaniem paski powinny swobodnie zwisać w szafie, tak jak krawaty. Ja używam wieszaków do krawatów z Jysk za klika złotych, z których każdy ma po dwa uchwyty na paski (na dole).

(Edit: "paski" zamiast "krawaty")

Dołączona grafika

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pomóżcie proszę. Czy taki wieszak nadaje się do wieszania na nim garnituru bez krzywdy dla niego oczywiście?
Powiem tylko, że wymierzyłem już wieszak jaki posiadam na jeden z garniturów i ma takie same wymiary jak ten:
http://allegro.pl/wieszak-profilowany-z-poprzeczka-i-klamrami-42-cm-i3298066390.html

zatem czy coś takiego nadaje się Waszym zdaniem, bo niczego lepiej profilowanego i drewnianego nie udało mi się na tym serwisie znaleźć.

Pozdrawiam,
Arthur Hastings

• 2 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, dziś ustalam szczegóły w sprawie zamawianej szafy. Jakieś patenty, ciekawe rozwiązania, praktyczne półki, które warto zamówić? :)

Jeśli szafa dodatkowo ma mieścić buty, rezygnuj z różnego rodzaju wysuwanych półek, koszyków itp - szkoda miejsca po 5-7cm po obu stronach. Zwykłe dwa pręciki wystarczą a każdy dostawca może je zamontować.

Jeśli szafa jest wysoka nie decyduj się na mechanizmy typu opuszczana belka. Podobnie szkoda miejsca a efekt podobny jeśli zastosujesz zwykły drążek z hakiem do ściągania ubrań (sprawdzone przez wiele lat).

W szafie przemyśl liczbę miejsca na długie płaszcze. Najczęściej wolne miejsce niewykorzystane na długie płaszcze/spodnie a przez np. marynarki/koszule warto zamienić na półkę.

Przydaje się niska wysuwana półka/szuflada podzielona na równe kwadraty (niczym herbaciarka). Ułożysz tam krawaty, spinki, zegarek ale również pasek do spodni.

Jak najmniej wewnętrznych szuflad: Mechanizmy boczne zabierają jedynie miejsce. Jeśli już coś ma być zamknięte pomyśl raczej o "klapce" opuszczanej/podnoszonej na zawiasach.

Jeśli półki w szafie to wg zasady: im półka wyżej tym jej wysokość większa.

Jeśli szafa będzie miała przesuwne drzwi - zastosuj domykacze.

W projekcie zaznacz kilka miejsc, w których zamiast półek pozostaną jedynie otwory na bolce. Dzięki temu będziesz miał 'bufor', ktory zawsze dowolnie zmodyfikujesz powiększając przestrzeń na wysokość lub zwiększając liczbę półek. W projekcie dopisz 1, 2 (lub więcej wedle uznania) półki luzem.

• Oceniam pozytywnie 2