White Haven Posted June 11, 2012 Report Share Posted June 11, 2012 Eee? Ale przynajmniej ja nie żartowałem? I faktycznie ta metoda podziałała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koval Posted June 11, 2012 Report Share Posted June 11, 2012 Eee? Ale przynajmniej ja nie żartowałem? I faktycznie ta metoda podziałała 'Żartowniś' ...'Piłeś - nie czytaj! Albo chociaż nie pisz'... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
White Haven Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 Akurat dzisiaj jestem trzeźwy jak dziecko (raz na rok można sobie podarować ) Nie twierdzę, że należy fizycznie wyciąć kawał zamszu z buta, ale delikatne ścięcie wierzchniej zaklajstrowanej warstwy w zasadzie rozwiązało problem. Uszkodzeń skóry po wyszczotkowaniu i zastosowaniu renowatora Tarrago (korekta odcienia koloru) nie widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koval Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 White Haven - nie do Ciebie 'piłem' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misza Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 To było do mnie, heh . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 Akurat dzisiaj jestem trzeźwy jak dziecko (raz na rok można sobie podarować ) Nie twierdzę, że należy fizycznie wyciąć kawał zamszu z buta, ale delikatne ścięcie wierzchniej zaklajstrowanej warstwy w zasadzie rozwiązało problem. Uszkodzeń skóry po wyszczotkowaniu i zastosowaniu renowatora Tarrago (korekta odcienia koloru) nie widać. Brutalnie wycinać nie warto, bo nie odrośnie Ale faktycznie zetrzeć można delikatnie blokiem/gumą (podobną do pumeksu). Najważniejsze, że się udało i jest zadowolenie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krakus ;) Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 Nie żartowałem Misza - ot trochę delikatności i nie trzeba obrzynać z grubości całego nakładanego noska. Niezupełnie ścieranie pumeksem jak proponuje saphir jest lepsze. Generalnie dążymy do podobnego efektu jakim jest usunięcie zabrudzenia wraz z wierzchnią warstwą skóry. Tylko, że jeśli jest to coś niekruchego typu guma do żucia, gęsty smar itp to szorując pumeksem rozniesie się i wetrze zabrudzenie na większej powierzchni. Natomiast odcinając je delikatnie żyletką pozbywamy się wszystkiego nie czyniąc szkód. Już się nieraz przekonałem, że zamsz to jedna z łatwiejszych do "naprawienia" domowym sposobem skór. Lico jak zniszczysz to niewiele wymyślisz a zamsz można wyprać szarym mydłem, wyszczotkować czy nawet zetrzeć/odciąć z grubości i jest jak nowy. Ostatnio tak reanimowałem naprawdę zniszczone trzewiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mosze Posted June 14, 2012 Author Report Share Posted June 14, 2012 Efekt końcowy zaprezentowany w poście: http://forum.bespoke.pl/viewtopic.php?f=9&t=1243&start=560 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krakus ;) Posted June 17, 2012 Report Share Posted June 17, 2012 Eee, spaściłeś - nie mogły wyglądać gorzej, nawet z dziurą A tak poważnie to już bym wolał całe zapastować niż tak jak się zdecydowałeś. Potworkowe się zrobiły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacper_z Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Dołączę się do tematu. Jak usunąć plamę z wody z butów zamszowych? Jakiego preparatu użyć? Renowatora, cleanera czy czegoś jeszcze innego? Pozdrawiam, Kacper Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Dołączę się do tematu. Jak usunąć plamę z wody z butów zamszowych? Jakiego preparatu użyć? Renowatora, cleanera czy czegoś jeszcze innego? Pozdrawiam, Kacper Z wody-wody? Bez żadnego chemicznego świństwa, bez soli, tłuszczu itd? Poczekaj aż wyschnie i wyszczotkuj szczoteczką do zamszu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Dokładnie Jak woda-woda okaże się czymś innym to Saphir Omnidaim dobrze sobie radzi w takich sytuacjach Renowator raczej w sytuacjach, kiedy odplamiacze i cleanery nie pomagają, lub kiedy skóra traci swój naturalny kolor. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacper_z Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Co zrobić kiedy w wyniku zamoczenia jeden but lekko zmienił odcień? Czy wciąż traktować to jako plamę i użyć odplamiacza/cleanera czy już renowatora? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted February 4, 2013 Report Share Posted February 4, 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Co zrobić kiedy w wyniku zamoczenia jeden but lekko zmienił odcień? Czy wciąż traktować to jako plamę i użyć odplamiacza/cleanera czy już renowatora? Pozdrawiam. Jeśli to jest plama - to zetrzesz to wraz z zamszem poprzez energiczne szczotkowanie (lub taką gumką do zamszu). Jeśli jest to odbarwienie - potrzebny będzie renowator. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacper_z Posted February 9, 2013 Report Share Posted February 9, 2013 Jeśli to jest plama - to zetrzesz to wraz z zamszem poprzez energiczne szczotkowanie (lub taką gumką do zamszu). Jeśli jest to odbarwienie - potrzebny będzie renowator. Dziekuję za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baryl Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 Witajcie. Zakupiłem sobie nowe Timberlandy ze skóry zamszowej (króciutkie włosie). Sprzedawca zachęcał mnie do zakupu impregnatu. Jest to normalka, ale pierwszy raz spotkałem się z wymogiem stosowania impregnatu NA BAZIE WODY. Domyślam się, że chodzi tu o uniknięcie wysuszenia skóry. Czy możecie mi w skrócie napisać, które dobre impregnaty bazują na wodzie? Może macie też jakieś inne sugestie? Pzdr Michał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 www.multirenowacja.pl i życie jest łatwiejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baryl Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 3 minutes ago, lolo said: www.multirenowacja.pl i życie jest łatwiejsze. Już tam byłem i nie znalazłem info na temat składu impregnatów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted October 14, 2016 Report Share Posted October 14, 2016 hmmmm... może należało do nich napisać lub zadzwonić z prośbą o podanie składu. Będzie Pan zadowolony, koledzy pomogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazdej123 Posted December 14, 2019 Report Share Posted December 14, 2019 Cześć Czym różni się to: https://www.facebook.com/studioitempl/photos/a.607351866099568/1564762143691864/?type=3&theater od tego https://cdn.distance.pl/media/catalog/product/cache/115c214887c0ceb08a8a141b1bf854ab/t/a/tarrago-high-tech-nano-protector-400ml-nanoprotector_6.jpg ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egonax Posted December 15, 2019 Report Share Posted December 15, 2019 @kazdej123 poczytaj w opisach https://multirenowacja.pl/product/search?query=Protector Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts