Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przykro mi Panowie, ale wszystkie kolory, które podajecie są wybitnie wiejskie! :D

A tak na poważnie?

Pozdrawiam, Dr

A jakieś argumenty na poparcie tej tezy? No bo przecież nie Fellowes, który "ubierał" ludzi w brązy do biura. Ja swoje podałem ;-).
Opublikowano

Fellows był w Ameryce. W latach 30. Natomiast mój styl jest brytyjsko-belgijski z wczesnych lat 20. z elementami z epoki edwardiańskiej. ;)

Żaden gentleman w latach 20. nie ubrałby się w błękitny ani pomarańczowy garnitur. Granatowy blazer i białe spodnie oraz garnitur beżowy a'la PKiN to bardzo ładne zestawy, ale tradycyjnie sportowe i pozamiejskie.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Fellows był w Ameryce. W latach 30. Natomiast mój styl jest brytyjsko-belgijski z wczesnych lat 20. z elementami z epoki edwardiańskiej. ;)

Żaden gentleman w latach 20. nie ubrałby się w błękitny ani pomarańczowy garnitur. Granatowy blazer i białe spodnie oraz garnitur beżowy a'la PKiN to bardzo ładne zestawy, ale tradycyjnie sportowe i pozamiejskie.

Pozdrawiam, Dr

Z tezy, że są to kolory "wiejskie" nie wynika, że nie są to kolory "miejskie". Udowadniając pierwszą tezę nie zaprzeczyłeś twierdzeniu, że można nosić je w mieście :twisted:.
Opublikowano

Pozdrawiam, Dr

Tak jak żaden z gentlemanów żyjących w latach 1820-30 nie założyłby strojów wg Fellowsa. Ta cholerna ewolucja, moźe to ktoś zatrzymać?

edit; usunąłem zdjęcia Fellowsa

Opublikowano

...Ta cholerna ewolucja, moźe to ktoś zatrzymać?

Ale w którym momencie: czy już po zejściu z drzewa czy może jeszcze przed :?::twisted:

Mnie chodzi o moment, w którym człowiek przestaje nosić krawat. to tak jakby stopniowo wracał na drzewo :o

Dobrze powiedziane. Tłumy Polaków z gołymi klatami latem chodzący nawet bez podkoszulek, już dawno wleźli na drzewo. Dżungla w mieście.

Opublikowano

Mnie chodzi o moment, w którym człowiek przestaje nosić krawat. to tak jakby stopniowo wracał na drzewo :o

Podejrzewam, że zdaniem Dra proces ten rozpocząć się kiedy przestaliśmy nosić odpinane kołnierzyki i getry.

Pewnie są i tacy, którzy stwierdzą, że początkiem była rezygnacja z kontusza na rzecz surduta (początek uniformizacji strojów na skalę światową). Wreszcie znajdą się i tacy znawcy historii, którzy przypomną, że między kontuszem a surdutem była jeszcze epoka, w której ton elegancji (a może modzie?) nadawała Francja. To wówczas świat (ubrań) zaczął się do siebie upodabniać, np. zakładając krawaty. Więc bez wątpienia to właśnie krawat był pierwszym krokiem w naszej wędrówce z powrotem na drzewo.

Opublikowano

Ja nie jestem wielbicielem polskich strojów tradycyjnych, że tak powiem. Do składni Herkulesa bardziej pasowałyby granatowy habit a la francaise z białą przedłużaną kamizelką, białymi pludrami, białymi pludrami, żabotem i pantofle na wysokim obcasie z wielkimi kokardami, a ponadto byłyby bardziej w moim stylu. ;)

Ale widzę, że muszę poszukiwać kolorów do mojego letniego stroju miejskiego sam. W końcu tak chyba wszyscy robią. :)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Ja nie jestem wielbicielem polskich strojów tradycyjnych, że tak powiem. Do składni Herkulesa bardziej pasowałyby granatowy habit a la francaise z białą przedłużaną kamizelką, białymi pludrami, białymi pludrami, żabotem i pantofle na wysokim obcasie z wielkimi kokardami, a ponadto byłyby bardziej w moim stylu. ;)

Ale widzę, że muszę poszukiwać kolorów do mojego letniego stroju miejskiego sam. W końcu tak chyba wszyscy robią. :)

Pozdrawiam, Dr

Szanowni Państwo, oto Dr Kilroy!

(mam nadzieję, że utrafiłem z kolorystyką)

post-400-13658920629911_thumb.jpg

Opublikowano

Pozdrawiam, Dr

Szanowni Państwo, oto Dr Kilroy!

(mam nadzieję, że utrafiłem z kolorystyką)

++++ zatroskane twarze widowni - nie dziwie sie :lol:

Opublikowano

To wracając do wątku głównego to powiem, że bardzo lubię bawełniane garnitury. I dla uściślenia dodam, że są takie, które się pierze w prace i takie, które trzeba oddać do pralni wpływ na to nie tylko materiał, ale też sposób uszycia. Druga rzecz, że zawsze trzeba wybierać raczej cienką bawełnę, osobiście polecam garnitury z materiałów w typie surówek bawełnianych, trochę jak samodziały. Są bardzo dobre na upały. Z kolei grubsza, w ciemniejszym kolorze bawełna świetnie się sprawdza wczesną wiosną i wczesną jesienią w warunkach plenerowych.

• 1 rok później...
Opublikowano

Szukam stron z których można zamawiać garnitury na miarę z wysyłką.

Jestem świadom ich jakości, ale prosiłbym o pomoc i ewentualnie opinie, które z nich są najlepsze, dzięki ;)

Opublikowano

Nie warto. Naprawdę lepiej kupić średnie RTW albo chociaż dobre whisky niż tak wyrzucać bezmyślnie pieniądze w błoto.

Koszula przez net wymaga z 4 zamówień, aby uzyskać w miarę dobry wynik, a jednak jest to banalnie prosta konstrukcja w porównaniu z garniturem.

Opublikowano

Szukam stron z których można zamawiać garnitury na miarę z wysyłką.

Jestem świadom ich jakości, ale prosiłbym o pomoc i ewentualnie opinie, które z nich są najlepsze, dzięki ;)

mój kolega z Lądka zamawiał tu:

http://www.mossbespoke.com/

Jest bardzo zadowolony i wszystkie nowe garnitury zamawia u nich online. Ale na pierwszą przymiarkę wybrał się do ich salonu. Z tego co mówił jeżeli nie możesz pojawić się na wizycie to przysyłają formularz do wypełnienia wszystkich wymiarów jakie masz i na podstawie tego szyją.

Jest to raczej mtm niż bespoke i chyba szyją w Chinach, ale cena nie jest wygórowana, więc myślę, że jest to dobra alternatywa dla RTW. Oglądałem jeden z jego garniturów i miałem bardzo pozytywne wrażenie.

Mają nawet możliwość upgrade'u do full canvas.