Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie było mnie pewien krótki czas, a tu tyle świetnych zestawów ;).

Mówiliście Panowie o zwracaniu uwagi przez przechodniów na ulicy - mnie najbardziej zaskakuje wyzwisko "pedał". Mi osobiście ubieranie się na sposób klasyczny kojarzy się z czasami minionymi, a one ze światopoglądem konserwatywnym. Gej-konserwatysta, jako że tzw. homoseksualny styl życia przeczy tradycyjnym wartościom pielęgnowanym przez konserwatystów, jest natomiast zjawiskiem nieczęsto spotykanym. Jaki jest zatem sens wyzywania osoby w marynarce, kapeluszu i fularze od "pedałów" ?

Opublikowano

Z butami będzie następnym razem :)

Nakładane kieszenie nie pasowałyby do mojej budowy ciała. Jeszcze nie osiągnąłem budowy przypominającej trójkąt, a pewnie takie kieszenie optycznie poszerzyłyby biodra. Ale może rzeczywiście warto zastanowić się nad usunięciem patek, im więcej patrzę na zdjęcia tym bardziej się do tego skłaniam.

Chyba chodzi o schowanie patek do kieszeni, a nie o ich usuniecie? Bo kieszenie bez patek (jetted pockets) są najwyżej w hierarchii formalności.

Opublikowano

Nie było mnie pewien krótki czas, a tu tyle świetnych zestawów ;).

Mówiliście Panowie o zwracaniu uwagi przez przechodniów na ulicy - mnie najbardziej zaskakuje wyzwisko "pedał". Mi osobiście ubieranie się na sposób klasyczny kojarzy się z czasami minionymi, a one ze światopoglądem konserwatywnym. Gej-konserwatysta, jako że tzw. homoseksualny styl życia przeczy tradycyjnym wartościom pielęgnowanym przez konserwatystów, jest natomiast zjawiskiem nieczęsto spotykanym. Jaki jest zatem sens wyzywania osoby w marynarce, kapeluszu i fularze od "pedałów" ?

Równie klasycznie konserwatywne jest bycie starym kawalerem, hihi.
Opublikowano

Tematu starych kawalerów nie podejmę :). Taka refleksja mnie po prostu naszła, iż mężczyzna w kapeluszu i pod krawatem raczej kojarzy mi się z konserwatyzmem właśnie niż z homoseksualizmem. Ale skojarzenia mogą być oczywiście różne.

Opublikowano

Myślę że ma to związek z dbaniem o siebie i przywiązywaniem uwagi do stroju, co jest u nas nieodłącznie wiązane z kobiecością.
Opublikowano

Myślę że ma to związek z dbaniem o siebie i przywiązywaniem uwagi do stroju, co jest u nas nieodłącznie wiązane z kobiecością.

Właśnie dobrze trafione ,powoli sie to zmienia lecz ciezko pokonać te panujące stereotypy,najgorsze ze i wsród młodych ludzi to pokutuje,

Pozdrawiam

Opublikowano

Natomiast ultrakonserwatysta Cejrowski twierdzi inaczej, że dbanie o siebie nie ma sensu, a facet powinien być spoconą świnią, która po powrocie z roboty najpierw obściska swoją babę, a dopiero potem ewentualnie pójdzie pod prysznic, tzw. macho. Konserwatyzm jak ta lala, baby do garów.

Opublikowano

Natomiast ultrakonserwatysta Cejrowski twierdzi inaczej, że dbanie o siebie nie ma sensu, a facet powinien być spoconą świnią, która po powrocie z roboty najpierw obściska swoją babę, a dopiero potem ewentualnie pójdzie pod prysznic, tzw. macho. Konserwatyzm jak ta lala, baby do garów.

Jakiś cytat na poparcie tych rewelacji. Jeśli chodzi o ubiór i kobiety to kojarze jego wypowiedzi, tylko z programu "To mnie wkurza". Z Sołtysikiem rozmawia właśnie o ubraniach. Konkluzja obu panów: ważne jest jak postrzega mnie "Moja", ale też nie założę czegoś wbrew sobie.

Nie pamiętam gdzie, ale zamówił sobie kilka koszul bespoke. Można takie same terez kupić w sklepie kolonialnym. Z tego co pamiętam wielokrotnie narzekał właśnie że nasi mężczyźnie o siebie nie dbają, a wychwalał latynoskich maczo że właśnie są trochę narcyzami.

Pamiętam też jak rozwodził się o kowbojkach, a nawet odwiedził rzemieślnika który je robił. Nie jestem pewny ale wydaje mi się że kowbojki też ma bespoke. Myślę że akurat Cejrowski jest jedną z nielicznych osób publicznych, która ma rzeczywiście swój właśny styl i napewno nie można powiedzieć że jest spoconą świnią. Oczywiście to ile jego styl ma współnego z klasyką to już inna bajka, tak samo jak i spekulacje ile w tym marketingu a ile jego samego.

Opublikowano

Teraz nie znajdę, ale właśnie oglądałem jeden program i mówił o tym latynoskim macho, który obściska babę zanim się umyje, w odróżnieniu od wypacykowanych, wypachnionych chłopców z Polski. Ale pamiętam też jak mówił, że but powinien być zaokrąglony, a nie kwadratowy i pokazał takiego kwadraciaka damskiego, tutaj zarobił plusika.

Opublikowano

Teraz nie znajdę, ale właśnie oglądałem jeden program i mówił o tym latynoskim macho, który obściska babę zanim się umyje, w odróżnieniu od wypacykowanych, wypachnionych chłopców z Polski. Ale pamiętam też jak mówił, że but powinien być zaokrąglony, a nie kwadratowy i pokazał takiego kwadraciaka damskiego, tutaj zarobił plusika.

Ważny jest kontekst. Nie wiadomo w jakim sensie było to powiedziane - wypachniony chłopiec w Polski" - zarówno negatywna ocena, jak i pozytywna ale w nieco ironiczny sposób wypowiedziana ;)

Polecam przenieść te dywagacje do klubowych pogawędek albo innego stosownego tematu

Opublikowano

Na koniec tylko dopowiem, że przecież konserwatyzm broni utartych konwenansów, a lewica z nimi walczy. W czasach gdy te konwenanse były silnie zakorzenione, nie wypadało np. wyjść z domu w czymś innym niż garnitur, bo nie było na to przyzwolenia konserwatywnego społeczeństwa, dla którego reguły były niezwykle istotne (z tego powodu był jasny podział na to co noszą mężczyźni - garnitury i to co noszą kobiety - suknie, sukienki). W operze w czymś innym niz frak wywoływało się skandal. Przykładem może służyć epoka wiktoriańska. Uporządkowanie, jasne reguły, tradycja - to wszystko odbijało się w ubiorze. Po rewolucji seksualnej te czasy się skończyły, dominuje to co lewica walczyła - dowolność. I to objawia się też w tym, co wypada założć.

EOT :).

Opublikowano

Ten dyskurs jak się domyślam został zapoczątkowany postem Styleman-a, odnosząc się do niego wtrącę swoje trzy grosze.

Wspomniany użytkownik opisywał sytuację w której ubrany był cały w biel (opierając się na zaprezentowanych zdjęciach, dopasowane spodnie przed kostkę, brak widocznych skarpet oraz buty w kwieciste hafty) a obrazu dopełniał mały biały piesek.

Czy powodem wyzwisk w tej sytuacji była klasyczna elegancja? Czy tak można nazwać opisany powyżej strój?

Osobiście ciężko mi sobie wyobrazić wyzywanie kogoś ubranego w klasyczny garnitur etc. powodem są stroje wyzywające i odważne, nie będące klasycznymi a jedynie z nich czerpiące i mające w założeniu wyróżniać się w dość nachalny sposób.

Nie usprawiedliwiam oczywiście obelg w żadnej formie jednak uważam ,że ubierając się w sposób wyzywający przyciągamy ku sobie uwagę wszelakiego rodzaju.

Co do homoseksualizmu i klasyki przypomnę ,iż w czasach starożytnych będących bądź co bądź czasami klasycznymi homoseksualizm był w cywilizowanym świecie sprawą nagminną a często nawet gloryfikowaną.

Opublikowano

W operze w czymś innym niz frak wywoływało się skandal.

Jak rozumiem, byl Pan ostatnio w operze, jako widz, we fraku?

Nie. Nie rozumiem również jak to się ma do tego, co napisałem. Pisałem co uchodziło (a raczej nie uchodziło) w czasach minionych, a Pan mi tu wyjeżdża z czasami współczesnymi. Dziś raczej jest odwrotnie - pojawienie się w operze we fraku wzbudziłoby zapewne zainteresowanie (chyba, że jest się dyrygentem).

Co do homoseksualizmu i klasyki przypomnę ,iż w czasach starożytnych będących bądź co bądź czasami klasycznymi homoseksualizm był w cywilizowanym świecie sprawą nagminną a często nawet gloryfikowaną.

Tak było, to prawda. W cywilizacji rzymskiej, cywilizacji greckiej, a także prawdopodobnie w przodku cywilizacji greckiej - cywilizacji minojskiej, homoseksualizm nie był potępiany. W Grecji go w pewnych okresach gloryfikowano, w innych kulturach przynajmniej traktowano obojętnie.

Ale te wymarłe już cywilizacje nie są tożsame z naszą cywilizacją. My od tych ludów sporo zaczerpnęliśmy, jednak nie jesteśmy nimi. Nasza tożsamość cywilizacyjna powstała z syntezy części nurtów filozofii greckiej, rzymskich reguł prawa i... etyki chrześcijańskiej. Co za tym idzie, w naszej cywilizacji homoseksualizm był albo potępiany, albo niezauważany - jego nazwijmy to akceptacja zaczyna się dopiero w latach 60 XX wieku.

Opublikowano

Ale te wymarłe już cywilizacje nie są tożsame z naszą cywilizacją. My od tych ludów sporo zaczerpnęliśmy, jednak nie jesteśmy nimi. Nasza tożsamość cywilizacyjna powstała z syntezy części nurtów filozofii greckiej, rzymskich reguł prawa i... etyki chrześcijańskiej. Co za tym idzie, w naszej cywilizacji homoseksualizm był albo potępiany, albo niezauważany - jego nazwijmy to akceptacja zaczyna się dopiero w latach 60 XX wieku.

Żadna cywilzacja sprzed dwóch tysiącleci, ba sytuacja sprzed 50 lat nie jest tożsama z "naszą" obecną cywilizacją. Cywilizację starożytnej Grecji często przeciwstawia się cywilizacji starożytnego Izraela. Nasza cywilizacja rzeczywiście jest syntezą wielu wpływów, i z okresu starożytności, i późniejszych kontaktów z kulturami pozaeuropejskimi. Paradoksem który się tu pojawia jest to,że w Grecji i Rzymie nikt nie nakazywał miłości czy szacunku dla bliźniego, ojciec mógł nie uznać dziecka etc a jednak homoseksualizm był tolerowany i akceptowany. A rezultatem religii chrześcijańskiej jest potępienie osób lgbt (pomimo przykazania miłości bliźniego).

EDIT: poprawka stylistyczna

Opublikowano

Właśnie dobrze trafione ,powoli sie to zmienia lecz ciezko pokonać te panujące stereotypy,najgorsze ze i wsród młodych ludzi to pokutuje,

Pozdrawiam

Zależy wśród ktorych młodych ludzi. Oczywistą oczywistością jest, że wśród rycerzy 3 albo i czasami 4 pasków dalej takie istnieją takie stereotypy, ale wśród klasy średniej/wyższej (tylko proszę, bez dywagacji teraz czy istnieje u nas klasa wyższa ;) ) u młodzieży aż tak źle nie jest. Ba, znam kilku młodych mężczyzn, którzy mają więcej kosmetyków niż kobiety, a zniewieściali jakos przez to nie są.