Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Whitesnake napisał:

Poszedłbym w krawaty.

Hiro jest trudniejsze od 915. 915 wydaje sie ciasne bo z przodu dość mocno sie zwęża, ale w sumie nie jest bardzo wąskim kopytem. Hiro czubek ma bardziej zaokrąglony, wiec wydaje sie mniej agresywne, ale na całości jest równie wąskie. 

Krotko mówiąc, jesli nie wchodzisz w 915, odpuść Hiro. Oversizu nie polecam. Hiro nie zwiększają tegosci co rozmiar, a za duże brzydko sie łamią. 

Damn it. Przekonałeś mnie. Na wiosnę pozostają mi znów monki Carlos Santos, ale tym razem w Braga. Chyba, że pójdę wyżej - w Carminę Inkę. Myślałem, że za te pieniądze kupie 2 pary i to ładniej wyglądających (przynajmniej na zdjęciach). 

Opublikowano

Dzień dobry Panowie,

przebiłem się przez ten wątek i widzę, że jest trochę przebojów z rozmiarówką Meerminów. Napisałem już prośbę o radę do producenta, ale z dyskusji wnioskuję, że ich rekomendacje nie zawsze są dobre, więc chciałbym poprosić Was o pomoc - 20 EUR za przesyłkę składnia do bardzo przemyślanego zakupu ;).

Planuję zamówić ich monki na kopycie Hiro. Moja stopa (przy porannym pomiarze) mierzy 285 mm długości oraz 103 mm szerokości. Niedawno mierzyłem trzewiki Jodhpur 642 od Shoepassion i wówczas rozmiar UK 8,5 był odpowiedni.

Jaki rozmiar Meerminów byście radzili?

Opublikowano

Co do rozmiaru - 8,5 UK - ma wkładkę o długości 28,5 cm ( długość wewnątrz buta ) , pomyśl raczej o innym rozmiarze . 9 tka jest 4 mm dłuższa co według mnie również będzie za mało  . Mówię o kopycie Hiro . 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
7 hours ago, secondhand_man said:

Co do rozmiaru - 8,5 UK - ma wkładkę o długości 28,5 cm ( długość wewnątrz buta ) , pomyśl raczej o innym rozmiarze . 9 tka jest 4 mm dłuższa co według mnie również będzie za mało  . Mówię o kopycie Hiro . 

Wielkie dzięki za wskazówki @secondhand_man! Zupełnie nie mam doświadczenia w przekładaniu długości wkładki na stopę, więc może te pytania zabrzmią naiwnie, ale...

Z tego co wyczytałem w tym wątku, paski od sprzączek w monkach Meermina są na gumkach, co w praktyce bardzo ogranicza możliwość regulacji dopasowania, jaką mam np. w butach ze sznurowadłami. Z czasem też, skórzane buty się rozbijają. Stąd pytanie o Twoją opinię: czy jeżeli wezmę 9,5 nie ryzykuję, że buty będą zbyt luźne i z czasem się rozkłapciają? Jak wygląda różnica długości wkładki vs stopy w Twoich, dobrze dopasowanych butach?

Opublikowano
8 godzin temu, szczepkacpra napisał:

Wielkie dzięki za wskazówki @secondhand_man! Zupełnie nie mam doświadczenia w przekładaniu długości wkładki na stopę, więc może te pytania zabrzmią naiwnie, ale...

Z tego co wyczytałem w tym wątku, paski od sprzączek w monkach Meermina są na gumkach, co w praktyce bardzo ogranicza możliwość regulacji dopasowania, jaką mam np. w butach ze sznurowadłami. Z czasem też, skórzane buty się rozbijają. Stąd pytanie o Twoją opinię: czy jeżeli wezmę 9,5 nie ryzykuję, że buty będą zbyt luźne i z czasem się rozkłapciają? Jak wygląda różnica długości wkładki vs stopy w Twoich, dobrze dopasowanych butach?

Nie wiem czy pomogę, ale rozważyłbym nawet większy rozmiar. Na moich stopach o długości 295 mm rozmiar 11 UK na Hiro jest taki na styk. W przyszłości rozważałbym wzięcie 11,5 UK. Jeżeli masz stopę 285 mm, to brałbym min. 10 UK.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Hmm... nie mam meerminow, ale już nic nie rozumiem. Moja stopa ma 283 mm, noszę standardowo 8'5G-9F (Yanko, C&J, Loake etc.). Długość wewnętrzna buta to ~285-290mm. Polecasz koledze o prawie identycznej stopie co moja (285mm) buty o wewnętrznej długości 300 mm. Rozumiem kopyto wąskie, ale czy to już nie przesada?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
17 minut temu, Hargin napisał:

Hmm... nie mam meerminow, ale już nic nie rozumiem. Moja stopa ma 283 mm, noszę standardowo 8'5G-9F (Yanko, C&J, Loake etc.). Długość wewnętrzna buta to ~285-290mm. Polecasz koledze o prawie identycznej stopie co moja (285mm) buty o wewnętrznej długości 300 mm. Rozumiem kopyto wąskie, ale czy to już nie przesada?

Nigdy nie rozumiałem jak można kierować sie długością wkładki. To chyba pozostałość po czasach kiedy w PL buty miały tylko jeden rozmiar, długość. 

...

Nie załatwiajcie problemu szczupłości buta zwiększaniem jego rozmiaru. Daje to pozorną wygodę w pierwszym odczuciu, ale generuje same problemy. 

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano
2 godziny temu, Hargin napisał:

Nawet w zwyklych "adidasach" standardem jest luz w granicach 0,5-1 cm . W przypadku butów klasycznych które zazwyczaj są delikatnie zwezane wydaje mi się że to tym bardziej normalne .Być może masz wąska stopę lub lubisz za małe buty ;-)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie, wielkie dzięki za zaangażowanie!

Dostałem odpowiedź od Meermin - niestety nie byli jak na razie zbyt pomocni (choć fakt, że odpisali w niedzielę zasługuje na uznanie):

L 302 mm shoe outsole 8.5UK
W 106 mm shoe outsole 8.5UK
L 284 mm last insole 8.5UK
W 100 mm last insole 8.5UK
Foot 26.6 cm 8.5UK

Foot 266 mm zdaje się definitywnie przekreślać UK 8,5.

Więc po kolei:

8 hours ago, secondhand_man said:

Sporo zależy od tęgości . Od około 1 do 1,5 cm  więcej .

Racja @secondhand_man, dostałem od Meermina odpowiedź, że wewnętrzna szerokość wkładki to 100 mm, więc do moich 105 mm faktycznie sporo brakuje. Poprosiłem o dosłanie kompletnego zestawienia wymiarów w ich rozmiarówce. Jeżeli mi je wyślą wrzucę tutaj i to powinno trochę rozjaśnić mój case i być może przydać się innym na przyszłość.

6 hours ago, Friedman said:

Nie wiem czy pomogę, ale rozważyłbym nawet większy rozmiar. Na moich stopach o długości 295 mm rozmiar 11 UK na Hiro jest taki na styk. W przyszłości rozważałbym wzięcie 11,5 UK. Jeżeli masz stopę 285 mm, to brałbym min. 10 UK.

&

3 hours ago, Hargin said:

Słuszne uwagi @Friedman & @Hargin. 10 to faktycznie spory odjazd od 8,5, które zazwyczaj zamawiam, ale też nie znam mrozmiarówki Meermin i może faktycznie jest uber-zawyżona. Liczę, że wymiary poszczególnych rozmiarów, których pisałem wyżej pozwolą nam to rozstrzygnąć.

2 hours ago, Whitesnake said:

Nigdy nie rozumiałem jak można kierować sie długością wkładki. To chyba pozostałość po czasach kiedy w PL buty miały tylko jeden rozmiar, długość. 

...

Nie załatwiajcie problemu szczupłości buta zwiększaniem jego rozmiaru. Daje to pozorną wygodę w pierwszym odczuciu, ale generuje same problemy. 

OK. Kupuję tę argumentację @Whitesnake szczególnie w kontekście ograniczonej regulacji, o której pisałem wczoraj. Pytanie tylko: co w takim razie byś rekomendował?

Opublikowano
3 godziny temu, Hargin napisał:

Jedna uwaga: nikt nie powiedział, że to Twoja faktyczna długość stopy; tak samo mój pomiar może być obarczony błędem. Mam średnią stopę jeśli chodzi o szerokość, a Hiro w rozmiarze 11 UK trochę wygniotło mi piętę, bo na długość są na styk.

Opublikowano

@Whitesnake zapomniałeś chyba dodać "tylko długością wkładki". Oczywiście mając przekonanie, że kopyto jest "nie dla nas", można sobie odpuścić rozważanie rozmiaru.

@secondhand_man jeśli kopyto jest mocno zwężone na końcu to faktycznie mogą pozostawać nieużytkowe "luzy". Jednak dotychczas przeważała opinia Yanko915=~Hiro. Teraz jednak pojawia się opinia Hiro +1,5 rozmiaru...

PS. mam przeciętnie szeroka stopę, rozwarcie w 915 ok.1 cm

@Friedman rozumiem, że mogłeś nieutrafić z rozmiarem, nie tylko przez źle dobraną długość. Pomiary stóp mam uśrednione.

Opublikowano
Dnia 25.02.2017 o 14:08, szczepkacpra napisał:

Dzień dobry Panowie,

przebiłem się przez ten wątek i widzę, że jest trochę przebojów z rozmiarówką Meerminów. Napisałem już prośbę o radę do producenta, ale z dyskusji wnioskuję, że ich rekomendacje nie zawsze są dobre, więc chciałbym poprosić Was o pomoc - 20 EUR za przesyłkę składnia do bardzo przemyślanego zakupu ;).

Planuję zamówić ich monki na kopycie Hiro. Moja stopa (przy porannym pomiarze) mierzy 285 mm długości oraz 103 mm szerokości.

Jaki rozmiar Meerminów byście radzili?

? Ja mam 287-290 i 110 mm i noszę 10,5 w meerminach:)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
5 minut temu, Wuj napisał:

? Ja mam 287-290 i 110 mm i noszę 10,5 w meerminach:)

To cos źle mierzysz, albo bardzo cierpisz. :) Przy 110 nie powinieneś mieć prawa wejść nawet w Hiro. Ja mam 290x106 i odbieram je jako ciasne.  

Na marginesie, właściwy rozmiar przy twojej długości to 10UK, choć +0.5 to jeszcze nie tragedia. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie, Meerimin milczy mimo, że we wtorek jeszcze ich pingowałem.

Chyba jest tylko jeden sposób, by się przekonać. Idąc za informacjami od @Whitesnake & @Wuj jutro rano zamówię 10-tki i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać o efektach, kiedy dotrą.

Dziękuję wszystkim zaangażowanie - chyba nic więcej tu nie uradzimy.

Opublikowano

Witam! Czy Meermin produkuje buty na kopycie, w którym zmieściłaby się stopa taka: długość (long) 263 mm (265 mm) obwód (width) 244 mm (250 mm) pomiaru stóp dokonałem wzorując się na tym: https://patine.pl/webpage/tabela-rozmiarowa.html W gordonach, które mam noszę rozmiar 41 (7) Levet i o ile na długość mam dość luzu to na szerokość już nie, prawie wcale, w derbach przyszwa nie ma szans by się zeszła. Zapolowałbym na meerminy, które są polecane jak alternatywa dla polskich sieciówek, KH itp., ale obawiam się, że w kopyto hiro o tęgości F (czy nawet E) to chyba nie jest realne wciśnięcie mojej stopy (a takie kopyto dominuje wśród butów sprzedawcy - sami wiecie którego - z ebay ;) ). Gdzieś na forum kiedyś widziałem tabele rozmiarową meermina (chyba) ale teraz nie mogę znaleźć, w sieci też nie znajduję tego, co by rozwiało moje wątpliwości.

Pozdrawiam!

Przemek

Opublikowano

Macie jakieś doświadczenia z penny loafersami Meermina? Noszę Rui 9UK, bo potrzebuje kopyto szerokie w palcach i zastanawiam się czym bym wszedł w Boba 9UK, znaczy nie w człowieka o imieniu Bob (to niehigieniczne) tylko w kopyto Bob.

Opublikowano

Witam Panowie

Niedawno zakupiłem trzewiki Meermina ze skóry "groszkowej" w kolorze Antic Titan. Problem sprawia mi dobór koloru kremu saphir. Wydaje mi się, że jasny brąz powinien być ok, ale chciałbym zapytać o waszą opinię na ten temat.

Buty są nieco jaśniejsze niż na moim zdjęciu, lecz na pewno nie tak jasne jak to na zdjęciu z aukcji - cos pomiedzy.

Będę wdzięczny za porady.

Pozdrawiam

s-l1600.jpg

IMG_20170309_183531.jpg