Maciej83 1 Posted December 27, 2020 Report Share Posted December 27, 2020 Cześć, Od dłuższego czasu borykam się z problemem jak w temacie. Dotyczy to głównie jednej pary chinosów i jednych spodni dżinsowych. Poniżej są zdjęcia obrazujące problem. Pomimo różnych prób, nie udało się znaleźć rozwiązania. Rzeczy, które już przetestowałem, bez efektu: Pranie z użyciem jedynie płynu do ciemnych tkanin. Włączenie trybu dodatkowego płukania po praniu głównym. Wywrócenie spodni na lewą stronę do prania. Odkamienianie pralki specjalnymi płynami ze sklepu. Kilka własnych uwag/spostrzeżeń: Plamy pojawiają się głównie na prawej (widocznej) stronie spodni, niezależnie od ich wywrócenia (na lewo lub prawo) podczas prania, co może sugerować, że plamy pojawiają się na konkretnym typie splotu. Prane są w 40°C, program "tkaniny delikatne". Woda jest średniotwarda, ale nie ma to chyba znaczenia. Nie wszystkie ciemne spodnie mają plamy po praniu. Niektóre też mają, ale mniej, a niektóre w ogóle. Te ze zdjęć to akurat skrajny przypadek. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i zna rozwiązanie? Quote Link to post Share on other sites
Sir Well Endowed 30 Posted December 27, 2020 Report Share Posted December 27, 2020 Kamień z żelazka. Ja tak miałem do momentu zmiany wody z kranówki na filtrowaną/destylowaną. Quote Link to post Share on other sites
Maciej83 1 Posted December 27, 2020 Author Report Share Posted December 27, 2020 Plamy występują jeszcze przed prasowaniem, po praniu i suszeniu. Quote Link to post Share on other sites
Koval 2,428 Posted December 27, 2020 Report Share Posted December 27, 2020 Miewam podobnie - dodatkowe płukanie w pralce, bez dodatków (program 'płukanie' )u mnie minimalizuje problem. Quote Link to post Share on other sites
Bartek 00 252 Posted December 27, 2020 Report Share Posted December 27, 2020 @Maciej83 zamiast płynu do prania spróbuj proszek Quote Link to post Share on other sites
Maciej83 1 Posted December 28, 2020 Author Report Share Posted December 28, 2020 19 godzin temu, Bartek 00 napisał: @Maciej83 zamiast płynu do prania spróbuj proszek Spróbuję jeszcze raz z proszkiem. Quote Link to post Share on other sites
Sir Well Endowed 30 Posted March 28 Report Share Posted March 28 @Maciej83jakoś udało się rozwiązać problem? Quote Link to post Share on other sites
Maciej83 1 Posted March 29 Author Report Share Posted March 29 20 godzin temu, Sir Well Endowed napisał: @Maciej83jakoś udało się rozwiązać problem? Nie udało. Plamy są trochę mniejsze gdy piorę spodnie na prawej stronie. Ale ogólnie zrzuciłem to na karb jakości tkaniny. Quote Link to post Share on other sites
MH_fan 263 Posted March 29 Report Share Posted March 29 Zmocz gąbkę czystą wodą i przetrzyj w każdym miejscu parę razy, tak żeby tkanina była mokra - te ślady to niewypłukany środek piorący. 1 Quote Link to post Share on other sites
Sir Well Endowed 30 Posted April 7 Report Share Posted April 7 W dniu 29.03.2021 o 17:18, Maciej83 napisał: Nie udało. Plamy są trochę mniejsze gdy piorę spodnie na prawej stronie. Ale ogólnie zrzuciłem to na karb jakości tkaniny. Czy to są chino z KappAhl? Quote Link to post Share on other sites
Maciej83 1 Posted April 8 Author Report Share Posted April 8 16 godzin temu, Sir Well Endowed napisał: Czy to są chino z KappAhl? Z H&M. Quote Link to post Share on other sites
Sir Well Endowed 30 Posted April 11 Report Share Posted April 11 @Maciej83 w każdym razie ja mam podobny problem ze spodniami z KappAhl - dwie pary (98% bawełna, 2% elastan). Stosuje proszek dla alergików bez zapachowy, dodaje tylko płyn do utrzymania koloru i po każdym praniu muszę wstawiać na dodatkowe płukanie. Inaczej wygląda to jak u Ciebie. Quote Link to post Share on other sites
Legresti 34 Posted April 12 Report Share Posted April 12 U mnie zdecydowanie pomogło zmniejszenie ilości płynu do prania i płukania, może po prostu stosujesz zbyt dużą ilość środków? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts