Gość Oxxford Napisano 2 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2010 Serdecznie witam wszystkich zainteresowanych niniejszym tematem. Ponieważ ostatnio straciłem kilka ciężkich centymetrów w obwodzie klatki piersiowej i obwodzie pasa, duża część mojej zmyślnie wyselekcjonowanej garderoby przestała mnie cieszyć z wiadomego względu, po prostu większość koszul, marynarek, spodni, straciła swój przysłowiowy "fit". Luźne spodnie, za duże kołnierzyki w koszulach, lejące się plecy w marynarkach ect. Szukając tańszych rozwiązań, od tych które kierowały mnie z powrotem do źródeł ich wcześniejszego zakupu, trafiłem do Krawca, konkretniej, do Krawcowej, którą moim zdaniem spokojnie można nazwać "Mistrzem". Wiele z moich koszul udało jej się idealnie wytaliować. Marynarki odpowiednio zwężyć. Spodnie zmniejszyć w obwodzie pasa. Po kilku spotkaniach z Panią Elą i dobrze wykonanej "robocie", przekonałem się, iż w mojej garderobie jest znacznie więcej rzeczy które teraz mogą wyglądać lepiej. Np. - już dawno nienoszone przeze Mnie Jeansy, zostały zwężone nie tylko w pasie ale i w nogawkach - wyglądają jak gdyby były szyte idealnie na mnie. - koszula z dziurą na rękawie która została zacerowana w taki sposób tu i ówdzie że całość tworzy świetne dopełnienie na klubowy wypad czy luźne spotkanie w gronie znajomych. - spodnie skracane z zachowaniem pierwotnie oryginalnego brzegu. - wymiana podszewki w płaszczu, a nawet przemieszczenie nakładanych kieszeni w tweedowej marynarce. - ogólnie rzecz ujmując: Magia Reasumując, wszystkim zainteresowanym polecam rzemiosło Pani Elżbiety i tym samym Pracownię Krawiecką przy ul. Łąkowej 20/4 w Poznaniu. Ponieważ niebawem przeprowadzam się do Warszawy, czy Ktoś z Forumowiczów mógłbym zaprezentować opcję alternatywną również w mieście stołecznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 2 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 2 Marzec 2010 Owszem, Pan Jan na Chmielnej. Niedługo napiszę o nim na blogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
I. Drago Napisano 10 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2010 Prosba o podanie dokladnych namiarow na Chmielna w Wwie. Dzieki i pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 10 Marzec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2010 Chmielna 10a/22 Józef (nie Jan) Mazur 22-826 47 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NewB87 Napisano 27 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2010 Czy znają Państwo jeszcze jakichś godnych polecenia krawców w Warszawie zajmujących się przeróbkami ? I jaki jest orientacyjny koszt przerobienia marynarki i spodni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 27 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2010 Co do spodni to polecam pana Kazimierza Mystkowskiego z Hożej 3. Koszt przeróbek między 100 a 200 zł. Czy przerabia marynarki, nie wiem, ale warto zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NewB87 Napisano 31 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2010 To jeszcze spytam tylko czy pan Mystkowski przerabia wszystkie spodnie, czy tylko nowe. Bo ja mam akurat do przerobienia garnitur Vistuli, użytkowany już przeze mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 31 Maj 2010 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2010 Używane oczywiście też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NewB87 Napisano 1 Czerwiec 2010 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwiec 2010 Ok. Dzięki. Przejdę się tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grenadierow Napisano 11 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 11 Sierpień 2010 Szukam dobrego krawca w Wwie, chodzi o skrócenie spodni i rękawów garniuturu kupionego w sklepie. z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 12 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2010 Józef Mazur, Chmielna 10a/ 22, tel. 22 826 47 10. Polecam. Pozatym Mystkowski z Hożej też robi poprawki. Z doskonałym skutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grenadierow Napisano 12 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2010 Macaroni, Thanks for the recommendation. I visited Mr. Mystkowski Thursday morning and and am hopeful about the results. Unfortunately because I don't speak Polish I was unable to detect the subtler nuances of his remarks and questions, but my interpreter seemed to have a good interaction with him. Please let me know if it is not appropriate for me to post to this forum in English. I wish I could post in Polish but my skills aren't sufficient yet . I don't wish to be improper but appreciate this forum and wish to interact as I'm able, despite my linguistic handicap! Best, K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 13 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2010 Please, do post in English. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Michał Napisano 18 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2010 Szukam dobrego krawca w Warszawie robiącego przeróbki. Muszę zwęzić marynarkę w talii i ramionach, a także poprawić nieco spodnie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby napisać jakie są ceny w w/w zakładach, bądź w innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grenadierow Napisano 19 Sierpień 2010 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2010 See my post in another thread for my experience on Hoża so far: http://forum.bespoke.pl/viewtopic.php?f=2&t=209 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
I. Drago Napisano 8 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2011 Byłem po raz kolejny uratować kolejny element z szafy przeróbką u p. Józefa Mazura. Pan Mazur szyje również garnitury (płótno), płaszcze, etc. z materiału przywiezionego lub zaproponuje coś u siebie. Choć widziałem już bardziej uporządkowane zakłady, to jeżeli ktoś wie czego chce w zakresie garnituru, może spróbować - cena jak na Warszawę bardzo przystępna - igła za 2-częściowy garnitur = 1,800 zł. Przedstawiciel starej szkoły. Pozdr, ID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Francuz Napisano 22 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2011 Co prawda temat dość stary, ale może warto wspomnieć, że nadal aktualny. Szukałem kiedyś krawca we Wrocławiu do niewielkich przeróbek marynarek (pisałem o tym na forum), a że bałem się eksperymentować z nieznanymi mi zakładami to postanowiłem przy okazji wizyty stolicy skorzystać ze sprawdzonego nazwiska. Oddałem Panu Mazurowi trzy marynarki do skrócenia rękawów i przesunięcia dziurek (ściślej mówiąc ich imitacjami) oraz guzików, a także do zebrania nadmiaru materiału na plecach. Zamówienie wykonane zostało sprawnie i jestem w 100 % zadowolony. Przy okazji wdałem się w dyskusję z Panem Mazurem na temat szycia miarowego oraz doboru i jakości materiałów. Pokazał mi swoje prace - marynarki oraz spodnie flanelowe. Jako, że nie mam jeszcze wprawnego oka to nie mogłem ich aż tak profesjonalnie ocenić, ale moim skromnym zdaniem całkiem porządnie wykonane. Przynajmniej lepiej niż marynarka Zegny oddana przez klienta do wymiany guzików i rozcięcia dziurek, gdzie prawy rękaw były wszyty niedbale, tj. "ze zmarszczkami", na co zresztą zwrócił uwagę sam krawiec. Zaprezentował mi przy okazji parę próbek/ścinków materiałów, z których szyje. Ogólnie wizyta udana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 29 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2011 Panowie, potrzebuję wymienić w kilku marynarkach poduszki i lekko je dopasować w tali... czy wspomniane adresy będą godne uwagi? Ile mogą kosztować takie usługi? Pzdr, M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Francuz Napisano 30 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2011 Nie jestem pewien dokładnej ceny (oddawałem trzy marynarki do poprawki) ale było to około: - 40 zł za "wybierania pleców" na marynarce (wyraźnie się marszczyło) - 40 zł za skrócenie mankietów marynarki oraz - 40 zł za przesunięcie dziurek. Czy to dużo każdy niech oceni sam. Z Panem nie można się targować, "bo przecież podaje ceny wykonania usługi i ilość tutaj nie ma znaczenia", natomiast mogę z powodzeniem polecić. Były to moje pierwsze przeróbki, więc nie mam dużego porównania, ale jakiś niedociągnięć nie mogę się doszukać. Pan może małomówny, ale da się go rozruszać Pozdrawiam Francuz PS. Krawiec starej daty w starej i zniszczonej kamienicy - ale niech pierwsze wrażenie nie wpływa na ocenę Jak będziesz popytaj o materiały, niech Ci pokaże próbki etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 30 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2011 Dzięki Francuz! Akurat taki wygląd mnie nie odstrasza! Wręcz przeciwnie, stara szkoła nigdy się nie starzeje! Postaram się w tym tygodniu jakoś zawitać na chmielną. Pzdr, M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ral1n Napisano 5 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2011 Panowie, na ulicy Chmielnej istnieje zakład o nazwie ROY obok pracowni Kielmana? Czy to tam urzęduje Pan Mazur? Dodam, że z witryny sklepowej dojrzeć można garnitury Joop! Nie pamiętam tylko, czy to Chmielna 10a - ale 22 to numer lokalu więc chyba jednak nie... hmmm... pracownia jest na parterze. Czy ktoś z Was korzystał z usług tej pracowni (poprawki krawieckie)? Thx in advance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 5 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2011 Panowie, na ulicy Chmielnej istnieje zakład o nazwie ROY obok pracowni Kielmana? Czy to tam urzęduje Pan Mazur? nie, w kamienicy trochę w głębi. Musisz na Chmielnej na skwerku pomiędzy Bracką a Nowym Światem odbić w lewo (idąc od Brackiej) w ulicę bodaj Tuwima, wejście do kamienicy będzie z podwórza po lewej. Lokal jest na I piętrze co do jakości poprawek to jestem zadowolony z pomniejszania marynarki (taliowanie i trochę wybrana w piersi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wolf.tns Napisano 21 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2012 Witam, zdaję sobie sprawę, że na forum jest już mnóstwo postów na temat krawców w Warszawie, lecz chciałem się dowiedzieć czy są może jakieś miejsca, które specjalizują się przede wszystkim w poprawkach, dzięki czemu na przykład terminy wykonania takich zabiegów są krótsze? Zmieniła mi się zdecydowanie sylwetka i muszę przerobić marynarki oraz koszule. Stawiam dopiero pierwsze kroki w społeczeństwie, właściwie w tematyce przez co jeśli popełniam jakiś błąd - bardzo przepraszam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 22 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2012 chciałem się dowiedzieć czy są może jakieś miejsca, które specjalizują się przede wszystkim w poprawkach, dzięki czemu na przykład terminy wykonania takich zabiegów są krótsze? Przy takich wymaganiach wpisalbym w google "poprawki krawieckie" i udal sie w kilka miejsc w Twojej okolicy. Przerobka marynarki, przerobce nie rowna, wiec ani ja, ani krawiec przez telefon nie powie ile to dokladnie zajmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2012 Jest masa takich punktów. W dodatku, zawsze można zażyczyć sobie ekspress, co oczywiście będzie kosztować ekstra. Z reguły dobre zakłady współpracują z salonami i są zawalone pracą. Ale taka współpraca to jest dobra rekomendacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi