damiance Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2017 Koledzy, liczę że wątek będzie miał sporo odsłon niektórzy forumowicze zapominają o tym, że "stowarzyszenie" też robi wywiady nie tylko "ze sobą". Wywiady ze znanymi nam osobami są oczywiście najłatwiejsze do zorganizowania dla "stowarzyszenia" ale też czasem udaje się zrobić wywiady z mniej dostępnymi, znanymi czy też mniej oczywistymi osobami z kręgu naszych zainteresowań. Czasem też w powstaniu takich wywiadów pomagają osoby, które nie są członkami stowarzyszenia - najlepszy przykład to Kolega @Beny23 i jego nieoceniony wkład w wywiady podczas London Super Trunk Show (do obejrzenia na naszym You Tube) Przechodząc do tematu wpisu mała prośba / wyzwanie dla forumowiczów: Jakie pytania zadalibyście Panu Bernhardowi Roetzelowi? Autorowi jednej z najbardziej u nas znanych książek o modzie męskiej: Wierzę, ze razem możemy ten wywiad przeprowadzić a tylko od Was zależy jak bardzo interesujący on będzie! pozdrawiam Damian 3 Cytuj
Midlife-Crisis Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2017 Cieszę się, że taki wywiad jest w planie, bo Roetzel jest bardzo ciekawy już ze względu na swoją wiedzę, ale też jako osoba. Jego wykłady o zasadach eleganckiego ubioru są pełne humoru i prowadzi je z finezją. Po wykładzie u Eduarda Meiera w Monachium, gdzie często bywa, nawiązała się miła rozmowa, w której okazał się zainteresowany naszym krajem (pamiątkę prezentowałem w CMDNS str. 608). Pierwsza propozycja dotycząca treści wywiadu, to pytanie o charakterystyczne elementy ubioru krajów niemieckojęzycznych (może oprócz "lederhosen" znajdą się materiały albo jakieś elementy kroju garniturów czy płaszczy). Oprócz jego rodzimych Niemiec, które z przyczyn historycznych nie są w tej kwestii tak jednolite, mam też na myśli Austrię, mianowicie krawców wiedeńskich. Konkretnie chciałbym się dowiedzieć, jak się to krawiectwo ma do modnego u nas obecnie stylu włoskiego i co z niego jego zdaniem jest warte polecenia. Moja druga propozycja to dość standardowe pytanie o to, co zachowałby w swojej garderobie, jeżeli miałby oddać wszystko i zostawić na sobie jeden jedyny zestaw. Tyle moich wywodów. Ciekaw jestem wywiadu i nie obrażę się, jeżeli moje pytania nie znajdą w nim miejsca. 1 2 Cytuj
wally Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2017 Ja bym się zapytał o takie kwestie: 1) Jak jego zdaniem ubierają się obecnie Niemcy? 2) Czy u nich też w ostatnich latach miał miejsce `wysyp` rodzimych marek, sprzedających ubrania i akcesoria związane z klasyczną męską elegancją - tak ja ma to miejsce w Polsce od ok. 2009-2010 r.? 3) Czy ma kontakt z niemieckim odpowiednikiem stow. BwB? 4) Jak ocenia to co się od kilku lat dzieje na Pitti Uomo? Mówimy o tej części dostępnej dla fotografów, gdzie pawie znajdują się na wybiegu i tej zamkniętej, targowej. 1 Cytuj
Nowoanglik Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2018 Pozwolę sobie rozwijać nieco wątek kolegi @Midlife-Crisis Jakie są jego ulubione elementy tradycyjnego krawiectwa krajów niemieckojęzycznych (czyli Mitteleuropa)? Jakie są przykłady twórczego rozwijania przez tamtych krawców zapożyczeń z innych tradycji? Gdyby obcokrajowiec chciałby coś lepszego kupić z tej tradycji, na co warto zwrócić uwagę? A na końcu mój konik: Gdzie radzi szukać za przystępną cenę vintage'owych niemieckich ubrań z połowy ubiegłego wieku (szczególnie lata 1930-1960)? 1 Cytuj
Beny23 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2018 Miałem przyjemność poznać Bernharda na ostatnim Pitti i jako jedyni na prywatnej imprezie u Liverano & Liverano mieliśmy na sobie garnitury z seersucker’a a na koniec imprezy zagraliśmy kilka kawałków on na gitarze elektrycznej, Hugo z the Parisian Gentlemana na perkusji a ja na basie. Był to zdecydowany highlight zeszłego Pitti. Tutaj video z tego niezapomnianego wieczoru: Bernhard to bardzo inteligentny i oczytany czlowiek a do tego elokwentny rozmówca po niemiecku i angielsku. Moj znajomy Philippe, CEO Regent Tailor, nazwał go nawet sartorialnym papieżem Niemiec Moje pytanie do Bernharda to od kiedy gra na gitarze elektrycznej bo zaskoczył mnie swoimi umiejętnościami muzycznymi. 4 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi