torunianin Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Zainspirowany przez Saphira - dzięki - sprawdziłem możliwość uszycia torby u Kielmana. Wcześniej przekopałem internet - blogi i różna fora w tym bespoke.pl. W tym wątku znajdziecie, to co udało nam się wspólnie tutaj ustalić. viewtopic.php?f=2&t=1064&p=26699&hilit=glaserdesigns#p26699 Ostatecznie zdecydowałem się na uszycie torby u p. Kielmana. Strona do nowej marki należącej do Kielmanów, która ma się zajmować szyciem toreb bespoke i akcesoriów skórzanych http://maltonkielman.com/index.html Od samego początku p. Maciejowi się pomysł spodobał i podszedł do niego z dużą pasją i dociekliwością. Chciałem, żeby torba miała kolor koniakowy. W danym momencie żadna ze skór nie spodobała mi się na tyle, żeby zdecydować się na szycie. P. Maciej od razu zaproponował, że sprawdzi garbarnie i spróbuje coś znaleźć. Po ok. 1,5 tygodnia dostałem maila (tak maila, który z rzemieślników w Polsce jest w stanie się tak komunikować...) z informacją, że są już piękne skóry z Toskanii i mogą przyjść je obejrzeć. Obie skóry były super, ale ostatecznie zdecydowałem się na piękną skórę, dokładnie w takim odcieniu jak chciałem. Omówiliśmy jeszcze szczegóły zamówienia tzn. wymiary, z czego ma być wnętrze plus konstrukcję. Ustaliłem również, że doślę mailem zdjęcia toreb, które mi się podobają jako inspirację. Po ok. 1 miesiącu dostałem informację, że torba jest gotowa. Poniżej efekt. Zaznaczam, że kolor skóry i sama torba prezentuje się w rzeczywistości dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 A jak z wykończeniem wewnątrz? Czy byłbyś w stanie w tej cenie dostać lepszy odpowiednik włoski np. który jest dostępny u Zaremby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 3 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Wykończenie wewnątrz super. Skóra licowana i zamsz. Nie wiem, jakie torby oferuje Zaremba u siebie. U Kielmana to był 100% bespoke, więc nie wiem czy da się to porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Niedyskretnie zapytam jakie ceny ma pan Kielman? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 3 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Zależy od zamówienia, bo ceny są bardzo różne. Trzeba pytać, ale na pewno od 2000 zł wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Możesz powiedzieć trochę o procesie zamówienia. Czy przyszedłeś ze swoim projektem czy wybrałeś coś z oferty Kielmana? A może kopiowałeś jakiś wzór. Jeśli jest to zupełie nowatorski projekt to cena jest do zaakceptowania w innym przypadku wolałbym wybrać coś z włoskich manufaktur. Macaroni prezentował wspaniałe torby w neapolu firmy Tramontano: http://macaronitomato.blogspot.com/2011 ... tatni.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Jakie są wymiary torby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 3 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Mogłem wymyśleć co chciałem. Zdecydowałem się bazować na tych torbach i wprowadziłem kilka modyfikacji. http://www.gucci.com/int/styles/231850A7M0N1000# Trudno mi porównać torbę od Kielmana do toreb Tramontano, bo ich nie widziałem. Ale mogę spokojnie powiedzieć, że jakość toreb Kielmana jest na poziomie Loius Vuitton, bo te widziałem na żywo. Choć bardzo trudno to porównać bo LV to produkt gotowy, a MK 100% bespoke. Ale ceny podobnych toreb LV są na poziomie pomiędzy 3 a 5 tys. $ http://www.louisvuitton.com/us/flash/in ... e_entry_us. Zresztą zamki w torbach MK są te same co w LV. Wymiary sam wymyślałem wg. potrzeb. Ta torba ma: 42x33x10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 3 Wrzesień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Jako ciekawostkę dodam, że mogłem nawet wybrać kolor nici... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Po ok. 1,5 tygodnia dostałem maila (tak maila, który z rzemieślników w Polsce jest w stanie się tak komunikować...) z informacją, że są już piękne skóry z Toskanii i mogą przyjść je obejrzeć. O ile mnie pamięć ojciec pana Macieja był profesorem (był w każdym bądź razie naukowcem podobnie jak Blikle) i zamierzał w ogóle poniechać bawienia się w PRL rzemiosłem. Paradoksalnie firma przetrwała dzięki jego żonie. Mama pana Macieja prowadziła firmę przez wiele lat i na szczęście tą pasją zaraziła syna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Był praktykującym prawnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 3 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2011 Dzięki za sprostowanie. Właśnie nie byłem tego pewien, z kimś innym mi się myli z dawnych rodów rzemieślniczych (poza Blikle, rzecz jasna) kto poszedł w naukę. Ale prawda jest taka, że butów robić nie chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 4 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2011 A jak z wykończeniem wewnątrz? Czy byłbyś w stanie w tej cenie dostać lepszy odpowiednik włoski np. który jest dostępny u Zaremby? torby VBC o ile pamiętam > 3000 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 24 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2016 Nigdy nie uczyłem się archeologii bo i mnie nieszczególnie pociągała, ale czas poszerzyć swoje horyzonty Jakby kogoś interesowało jak wygląda wizytownik od Malton & Kielman. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 28 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2016 Sam wizytownik bardzo ładny, ale to złocenie to mogłoby być staranniej wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi