Rumcajsik Napisano 4 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2017 @liczba praktyk / prac w CV Jeśli szukasz jako student / świeży absolwent - pewnie na plus albo nie ma znaczenia. Żeby dość do rozmowy musisz mieć po prostu konkretne CV, potem na rozmowie odpowiesz na pytania: co Pan do tej pory robił, dlaczego, dlaczego zmiany - raczej w formie luźnej opowiastki i tyle - albo aż tyle. Do czego zmierzam - widzę świat w bardzo czarnych barwach i (również biorąc udział w rekrutacjach obecnie jako obserwator z drugiej strony biurka) mam wrażenie, że absolwenci prawa nie są w stanie się wysłowić i spokojnie opowiedzieć jednej, spójnej historii (robiłem to i to, dlatego i dlatego, tutaj przyszedłem z następujących powodów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 4 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2017 Zawsze mnie zastanawiało jak dobrze sprzedać bajkę kiedy się po prostu zmienia robotę bo w poprzedniej ciulowo płacą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 4 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2017 Chęć rozwoju i poszerzania horyzontów zawodowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_L Napisano 5 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2017 Każdy szef po 2 tygodniach będzie wiedział, czy z tej "mąki" będzie chleb :). Dla mnie jako pracodawcy najgorsi są młodzi ludzie, którzy w ogóle nie potrafią zrozumieć sensu swojego funkcjonowania w zespole, sensu swojej pracy, etc. A nie da się dobrze pracować bez świadomości, jaki jest cel konkretnego zadania... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faber Napisano 5 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2017 @Rumcajsik z rozmowami nie mam większego problemu, umiem się dobrze sprzedać i zaprezentować, ale mam jeden problem : strasznie szybko mówię, przez co czasem się zacinam bo głowa nie nadąża za językiem. Jeszcze do tego, zazwyczaj jestem na jednym wdechu i mam wrażenie, że jestem cały czerwony, ale powoli uczę się nad tym panować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkaramba Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 Dnia 5.05.2017 o 08:26, Marcin_L napisał: Każdy szef po 2 tygodniach będzie wiedział, czy z tej "mąki" będzie chleb :). Dla mnie jako pracodawcy najgorsi są młodzi ludzie, którzy w ogóle nie potrafią zrozumieć sensu swojego funkcjonowania w zespole, sensu swojej pracy, etc. A nie da się dobrze pracować bez świadomości, jaki jest cel konkretnego zadania... Bo pracodawcy i przełożeni sie zazwyczaj ograniczają tylko do "zrob a b i c" a nie potrafią powiedziec po co i na co to komu i czy w ogole sie na cos przyda. Niestety w korporacjach duzo pracy wykonywanej jest kompletnie na nic. Jak sa młodzi skad maja zrozumiec? Jednym z fundamentów zle wykonywanej pracy, acz takim, o którym ktos rzadko mysli, jest, że to nie ludzie zle wykonują swoja pracę, a to, ze nikt ich nigdy ńie uświadomił ze mozna lepiej, szybciej, mądrzej, z większym pożytkiem dla całego przedsiębiorstwa. Moze i efekt jest taki sam, ale przyczyna zupełnie inna. Wystarczy pracownikom głowy otworzyć, a jakość ich pracy staje sie zupełnie inna. Ale do tego trzeba mądrego szefa, a takich jest niestety jak na lekarstwo. Z ostatnim zdaniem zgadzam się natomiast całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niegoslav Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 Co do KSSiPu i aplikacji to patrząc na wyniki kazusów z ubiegłych lat (poza poprzednim, bo to był ewenement) to raczej ciężko bez wytężonej nauki się dostać. Widać to po wynikach, gdzie jeśli dobrze pamiętam, 1 miejsce miał UJ, 2 UŁ. W przypadku UJ (moje podwórko) procentuje poważne podejście do poważnych przedmiotów. Testy z cywila/karnego/kpc/kpk są na poziomie testów na aplikacje, natomiast i tak to nie wystarczy - na cywilu trzeba zdać jeszcze 2 kazusy (piszę się 1,5h jeden, więc w sumie z przerwami mój egzamin trwał ok. 6,5h), na karnym poza kazusem jest jeszcze argumentacja w stylu - co by było, gdyby w KK nie było przepisu regulującego zbieg przepisów. Dużo ludzi na to narzeka, natomiast według mnie jest o tyle dobrze, że te studia tutaj uczą myślenia (niektórzy wykładowcy preferują myślenie najpierw "modelami", a potem szczegółowe regulacje), a nie tylko klepania przepisów Samemu już mi bliżej końca studiów niż ich początku, dopiero teraz zainteresowałem się praktykami - 3 miesiące, planuję kontynuować dalej i łączyć z nauką. W moim odczuciu (jakkolwiek może być mylne, w razie czego niech mnie doświadczeni koledzy poprawią) jest jeszcze trochę nisz do zagospodarowania - grunt to nie być po prostu szarą masą i mieć pasję do prawa (bo bez tego ciężko przeżyć biedowanie na aplikacji/studiach, zwłaszcza w takim Krakowie, gdzie płatne praktyki są równie często spotykane jak Yanko na ulicy), czego według mnie brakuje zdecydowanej większości studentów i aplikantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrotherM Napisano 7 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2017 @niegoslav O, to muszę przestać w Yanko na uczelnię chodzić, bo się jeszcze po butach poznamy Tylko nie szukaj mnie w gronie studentów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nkb1 Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 @faber W kwestii wyboru specjalizacji to nie wiem czy jakkolwiek interesuje Cię technologia / IT, ale z czysto praktycznego spojrzenia to branże, w której: 1. jest zapotrzebowanie na usługi prawnicze - btw. to chyba będzie dziedzina prawa gospodarczego 2. rośnie w tempie dwucyfrowym rocznie - jesteśmy jakby nie patrzeć w trakcie "rewolucji cyfrowej" czego dowodem jest m.in. to forum, gdzie chyba ogromna większość zakupów realizowana jest już przez internet. Giganci odzieżowi (Zara, H&M) weszli w sprzedaż kanałami cyfrowymi nie dalej niż rok/dwa temu, a to tylko jeden segement rynku. Do tego dochodzą pojawiają się np. ochrony danych osobowych i idące regulacje unijne, zmieniające się modele świadczenia usług w IT i to wszystko generuje dużo pracy dla prawników. Na codzień mam przyjemność korzystać z usług prawnych (wewnętrznych i zewnętrznych kancelarii) w ramach kontraktów i dobry prawnik jest tu na wagę złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 23 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2017 Polecam: http://magazyn.wp.pl/artykul/najwyzsze-odszkodowanie-w-historii-polski-walka-trwa-juz-17-lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 1 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2017 materiał sprzed kilku lat ale aktualny, polecam "(...) jaki jest sąd takie jest prawo, jakie jest prawo - taki jest kraj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 6 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2017 https://www.ksiegarnia.beck.pl/lp/toga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi