Skocz do zawartości

Dysputy ekonomiczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Manul napisał(a):

A japońskie jest ? 

Określenie „najlepsze” jest zasadniczo subiektywne, ponieważ opiera się na ocenie wartościującej, która zależy od indywidualnych preferencji. Dla jednego więc wszystko co japońskie może być najlepsze, dla drugiego nie.

Opublikowano

Dla mnie najlepsze jest polskie . Bogactwo narodów bierze się głównie z marży w systemie handlowym . Jeżeli będziemy wspierali zagraniczne , nasza marża zawsze będzie niska . Co za tym ,  kapitał zawsze będziemy pożyczać od obcych . 

Opublikowano

Chyba trochę za bardzo uogólniasz. Nikt nie powiedział że wszystko "zachodnie" jest najlepsze a polskie nie. Są branże gdzie polscy producenci są w światowej czołówce i nie narzekają na brak zamówień czy niskie marże, a są i takie gdzie nie mamy się czym pochwalić.

Opublikowano
8 godzin temu, Manul napisał(a):

A japońskie jest ? 

Noże IMO są najlepsze, albo w każdym razie to ścisły top światowy (czego nie da się powiedzieć o polskich).

Podobnie jak denim.

Albo optyka.

Pokaż mi dobrego polskiego producenta obiektywów fotograficznych, noży, albo selvedge denimu. 

Opublikowano
18 minut temu, Velahrn napisał(a):

Noże IMO są najlepsze, albo w każdym razie to ścisły top światowy (czego nie da się powiedzieć o polskich).

Podobnie jak denim.

Albo optyka.

Pokaż mi dobrego polskiego producenta obiektywów fotograficznych, noży, albo selvedge denimu. 

To stwórzmy to . Zróbmy startup. 👖Świat bardziej potrzebuje nas , niż my Świata . 😎

Opublikowano
3 minuty temu, Manul napisał(a):

To stwórzmy to . Zróbmy startup. 👖Świat bardziej potrzebuje nas , niż my Świata . 😎

Obawiam się, że ja tylko dżinsy tylko noszę, a nie produkuje ;).

Opublikowano
43 minuty temu, Manul napisał(a):

To z takim podejściem drugiej Japonii ( to było popularne powiedzenie w latach 70) nie zrobimy tu . Czyli poddajemy się i oddajemy marzę innym ? 😉

Dokładnie. Oddajemy im marżę w tym, co robią lepiej od nas. Zgarniamy marżę w tym, co robimy lepiej od nich, a przynajmniej w lepszym stosunku jakość/cena. Na tym polega międzynarodowa współpraca rynkowa. Zapraszam do zapoznania się z teorią przewagi komparatywnej: https://mfiles.pl/pl/index.php/Przewaga_komparatywna

Opublikowano
1 godzinę temu, Manul napisał(a):

To z takim podejściem drugiej Japonii ( to było popularne powiedzenie w latach 70) nie zrobimy tu . Czyli poddajemy się i oddajemy marzę innym ? 😉

Ja nie mam ambicji zmieniania świata. Mam swoje poletko - malutką przychodnie, którą obrabiam - i staram się to robić dobrze. Natomiast oczywiście próbie założenia polskiej marki selvedge denim będę kibicował, a nawet więcej - obiecuje, że kupię parę spodni ;).