Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czasami pojawiaja sie na forum głosy, ze w dzisiejszych czasach jest coraz mniej okazji, zeby sie elegancko ubrac - do teatru niewiele osób chodzi, do klubu nie ma sensu, a bale, jesli juz sa, to raz do roku.

Dlatego jesli komus brakuje motywacji do eleganckiego ubioru i chce miec jednoczesnie wymowke, zeby nie zmagac sie z palacym spojrzeniem osób trzecich - pełnym pogardy lub zdziwienia - powinien wybrac sie na warszawski tor wyscigów konnych zlokalizowany na Służewcu. Tym, ktorym jest blizej do Wrocławia, lub wywczasowują się w Sopocie (w wakacje wyscigi konne sa przeniesione z Warszawy do Sopotu) polecam tamtejsze tory.

Chociaż w dzisiejszych czasach na wyscigach konnych srednia wieku to pewnie 60kilka lat, a anturaż jest cwaniacko-taksówkarski, to kilku eleganckich starszych panów zawsze sie znajdzie, a widok mężczyzny (nawet młodego) w kapeluszu Panama nikogo nie zdziwi. Szczegolnie, na wiekszych gonitwach jak tej na otwarcie sezonu, Derbach i Wielkiej Warszawskiej, gdzie zaproszeni goscie przychodzą w garniturach, a ich partnerki w sukienkach i kapeluszach. Podczas Derby organizowany jest tez konkurs na najładniejszy kapelusz. Oczywiscie daleko nam do Ascot, ale jakie elity kraju, takie wyscigi konne.

Jesli chodzi o najważniejszy punkt programu dla członków naszego forum, czyli mozliwosc zarobku na nowy garnitur od Rubinacciego lub zgranie sie z ostatniej pary butów od Duranca, to w Warszawie jest taka szansa - w innych miastach nie wiem czy mozna obstawiac w okienkach na torze. Minimalny zakład 2 pln.

Finanse: 5pln wejscie, 15pln wejscie na lepsza trybune (mniej ludzi, wiecej kas, mniej oblegane bary i restauracje, no i ta wyjatkowość ;) ), 25 pln wejsciowka rodzinna (moga wejsc chyba nawet 2 koledzy bez dziecka), duze piwo Tyskie 5, vodka 5. Ceny placków ziemniaczanych nie pamietam, ale do vodki polecam.

Ponieważ pierwszy profesjonalny wyscig w Warszawie odbył się w 1841 roku (nie licząc zakładu kiedy klacz Kazimierza Rzewuskiego pokonała konia angielskiego posła sir Charlesa Whitwortha na drodze z Woli do Zamku ujazdowskiegow 1777roku), to w tym roku mija 170 lat od daty tego wydarzenia i 19 czerwca odbedzie sie wyscig jubileuszowy.

Nie wiem czy bede tego dnia, ale staram sie na wyscigi chodzic jak najczesciej, kiedy mam wolne w sobote lub niedziele, a nie mam jednoczesnie innych planów. Polecam, ze wzgledu na folklor, ktory tam panuje, mozliwosc spedzenia czasu ze znajomymi na słońcu, emocjonujacej zabawy z obstawianiem, no i mozliwosci ubrania sie nawet w zestaw z lat 20/30 bez narazania sie na smiesznosc, bo w tym miejscu takie kreacje sa akceptowalne i traktowane jako element zabawy - oczywiscie bedziemy w mniejszosci.

Czy ktos z was sie wybiera? Czy ktos chodzi lub chodził na wyscigi?

Poniżej kilka zdjęć:

post-270-13658920302989_thumb.jpg

post-270-13658920303337_thumb.jpg

post-270-13658920303684_thumb.jpg

Opublikowano

Byłem w tweedzie na początek sezonu. Można zrobić tam nieformalne spotkanie forumowe przy okazji wyścigu jubileuszowego :)

Oczywistym jest, ze tez byłem w tweedzie na poczatek sezonu :D

Opublikowano

Ja bym się chętnie kiedyś przeszedł, będą może w niedzielę 19 czerwca? Ile kosztuje wejście itd.? ; )

Nie przeczytac pierwszego postu, bedac na pierwszej stronie i zadawac takie pytania to wstyd.

Opublikowano

Wyścigi konne - bardzo szlachetny sport. Sam nie jestem pasjonatem, ale mój pradziadek i mój tata spędzili na wyścigach połowę życia. Jako ciekawostkę podam, że tata jest jednym z dwóch spikerów na Służewcu, i pasjonaci wyścigów na pewno znają jego głos :).

Opublikowano

Jako ciekawostkę podam, że tata jest jednym z dwóch spikerów na Służewcu, i pasjonaci wyścigów na pewno znają jego głos :).

To może Velahrn Senior również jest zarejestrowany na bespoke.pl :)

I chodzi w garniturze tweedowym do pracy :)

Opublikowano

Niestety nie :). Natomiast mój pradziadek był eleganckim mężczyzna, i często chodził tak ubrany w tweedową marynarkę (i w kapeluszu), choć wiadomo, że niegdyś taki strój był normą. Tatę namówiłem za to na kupno pierwszych odd trousers (czytaj: nie dżinsów) :).

Opublikowano

Wyścigi konne - bardzo szlachetny sport. Sam nie jestem pasjonatem, ale mój pradziadek i mój tata spędzili na wyścigach połowę życia. Jako ciekawostkę podam, że tata jest jednym z dwóch spikerów na Służewcu, i pasjonaci wyścigów na pewno znają jego głos :).

Czy to Twoj tata robi ro charakterystyczne R w RRRRRRuszyły? :)

Opublikowano

Ja ostatnio byłem na torze, ale przy zupełnie innej okazji. Z tego co widziałem to wyścigi konne żyją raczej przeszłością. Tak jak Jan wspomniał dużo jest starszych panów i nie są elegancko ubrani w przeciwieństwie do obsługi. Sam tor też jest raczej w opłakanym stanie. Z ciekawości nawet chciałem zagrać, ale jakoś nie wyszło.

Opublikowano

Zgadzam się. Wyścigi konne są mocno osadzone w przeszłości. Panowie rozstawieni przy stolikach z kanapkami z pasztetową, ogóreczkiem i wódeczką. Jest duży folklor, ale raczej dawny proletaryacki niż dżentelmeński. Nie chciałbym, żebyście mieli wrażenie że to są wyścigi w Ascot.

Można grać bez żadnej wiedzy. Stawki są niskie, bodajże od 3 zł. Dużo osób gra obstawiając na ślepo, po imieniach koni.

Opublikowano

Czy do tego żeby grać potrzebna jest jakaś rozległa wiedza i raczej ciągłe obserwowanie wyników? Czy można dobrze się bawić grając dla samej rozrywki?

Pozdrawiam

Przemysław

Za 5 pln jest program wyscigów, w ktorym kazdy wyscig jest opisany i sa typy, ktore konie moga wygrac. Z ta wiedza mozna nie tylko grac, ale tez wygrywac. To nie jest jak z piłka nozna - tutaj faworyci zwykle wygrywaja. Najnizsza stawka przy zwyczajnym (obstawiasz zwyciezce biegu) i porzadku (obstawiasz, ktore 2 konie dobiegna jako pierwszy i drugi - obojetnie w jakiej kolejnosci) to 3pln.

Trojka (3 pierwsze konie w kolejnosci) i inne zakłady sa za 2 pln.

Rodzaje zakładów i inne informacje sa we wspomnianym juz programie, ktory mozna nabyc w kasie. Jesli planujecie wbrac sie na duza gonitwe np. Derby (warto pojsc - najlepsze konie, najwyzsze stawki) to warto wybrac sie na godzine lub wczesniej przed wyscigiem, bo kolejki do kas biletowych sa mordercze.