Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Cię! Z TKMaxa :) (ale 'heavily adjusted')

No nieźle :!::)

Na mnie żadna sklepowa marynarka nigdy nie leżała tak dobrze (konieczne przeróbki byłyby prawie jak szycie od nowa).

Ale po rozpiętej marynarce raczej ciężko poznać, czy dobrze leży. Fajnie by było 4inhand jakbyś wrzucił zdjęcie w zapiętej, bo ogólnie bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam

Kurde, racja nie zauważyłem :oops:

Tomek wstaw zdjęcie zapiętej żebyśmy zobaczyli czy dobrze leży.

Na mnie żadna sklepowa marynarka nigdy nie leżała tak dobrze (konieczne przeróbki byłyby prawie jak szycie od nowa).

Zdradzę mały sekret! Zauważyłem, że taliowane marynarki na bardzo wysokich mężczyzn mają dla mnie odpowiednią szerokość ramion. Zatem...kupuję marynarkę na koszykarza, która jest na mnie za długa i ma za długie rękawy, ale możliwie dobrze leży w ramionach i na plecach. Na szczęście (w tym wypadku) większość sklepowych marynarek ma zbyt wysoko punkt środkowy i za wysoko kieszenie. Więc....skracając marynarkę zmieniam jej proporcje i optycznie obniżam guzik :) Potem rękawy. Taliować musiałem tylko raz. Oczywiście trzeba mieć do tego trochę oko i krawiec musi chcieć się bawić, ale z odrobiną doświadczenia sprawa jest prosta jak drut. Generalnie zrobiłem tak z 3 marynarkami. Każda z nich leży dużo gorzej niż bespoke, ale dużo lepiej niż RTW w moim rozmiarze.

Tutaj drugi przykład:

viewtopic.php?f=10&t=1615&start=0

No to ładnie wykombinowałeś. Nie wpadłbym na taki sposób ale widać że sprawdza się doskonale.

U mnie jest zawsze problem z opadającymi ramionami. Żeby to skorygować trzeba by wypruć rękawy, przerobić ramiona a potem jeszcze górę rękawów. To już wolę robić od zera :)

Każdy orze jak może :P

Zdradzę mały sekret! Zauważyłem, że taliowane marynarki na bardzo wysokich mężczyzn mają dla mnie odpowiednią szerokość ramion. Zatem...kupuję marynarkę na koszykarza, która jest na mnie za długa i ma za długie rękawy, ale możliwie dobrze leży w ramionach i na plecach. Na szczęście (w tym wypadku) większość sklepowych marynarek ma zbyt wysoko punkt środkowy i za wysoko kieszenie. Więc....skracając marynarkę zmieniam jej proporcje i optycznie obniżam guzik :) Potem rękawy. Taliować musiałem tylko raz. Oczywiście trzeba mieć do tego trochę oko i krawiec musi chcieć się bawić, ale z odrobiną doświadczenia sprawa jest prosta jak drut. Generalnie zrobiłem tak z 3 marynarkami. Każda z nich leży dużo gorzej niż bespoke, ale dużo lepiej niż RTW w moim rozmiarze.

"Jak dobrze wyglądać...... w marynarce (RTW)" Poziom: EXPERT. Wersja: HARD 2.0 :shock::D

Zdradzę mały sekret! Zauważyłem, że taliowane marynarki na bardzo wysokich mężczyzn mają dla mnie odpowiednią szerokość ramion. Zatem...kupuję marynarkę na koszykarza, która jest na mnie za długa i ma za długie rękawy, ale możliwie dobrze leży w ramionach i na plecach. Na szczęście (w tym wypadku) większość sklepowych marynarek ma zbyt wysoko punkt środkowy i za wysoko kieszenie. Więc....skracając marynarkę zmieniam jej proporcje i optycznie obniżam guzik :)

Sprytne :) Ale - nie chwaląc się - uskuteczniam tę metodę również. I również uważam dopasowanie w ramionach za kluczowe - tutaj jest trudniej coś zmienić. Dodam jedną uwagę - trzeba patrzeć na proporcje marynarki. Może się okazać, że po skróceniu marynarka będzie źle wyglądać (można coś kombinować z usunięciem/zwężeniem patek, ale tu już się robi mniej ciekawie).

No co prawda to tylko jedno zdjęcie, ale często odpowiedni wymiar w talii względem całości, wcale nie jest równoważny z tym, co można by jeszcze osiągnąć. Czasami wytaliowanie marynarki do talii powoduje właśnie odbicie dolnych połów od bioder. Dlatego czasami marynarkę trzeba jednak te parę centymetrów w talii zrobić luźniejszą (osoby o dość zaznaczonych biodrach mają ten problem, albo lubiące nosić rzeczy po kieszeniach w marynarce). Może tutaj właśnie to jest problemem, może nie :)

W talii jest "idealna" (w ramionach też), raczej dołem mogłaby iść bardziej prosto, bo faktycznie robi się z niej sukienka ;)

No co prawda to tylko jedno zdjęcie, ale często odpowiedni wymiar w talii względem całości, wcale nie jest równoważny z tym, co można by jeszcze osiągnąć. Czasami wytaliowanie marynarki do talii powoduje właśnie odbicie dolnych połów od bioder. Dlatego czasami marynarkę trzeba jednak te parę centymetrów w talii zrobić luźniejszą (osoby o dość zaznaczonych biodrach mają ten problem, albo lubiące nosić rzeczy po kieszeniach w marynarce). Może tutaj właśnie to jest problemem, może nie :)

Jest bardzo prosty sposób żeby to sprawdzić... Szpilki :D

Wydaje mi się, że gdyby dół był prosto, klatka wyszłaby na pierwszy plan i mogłoby wyglądać ciekawie. Marynarki nie przerabiałem, taka była i ten odstający dół tak został uszyty. W talii mam trochę luzu, więc naprawdę jest "idealnie". A biodra (moje) nie odstają mi jakoś szczególnie ;)

Dzięki za opinie :) Pomagają w poszukiwaniu optymalnych proporcji. Nie za długa?

W talii jest "idealna" (w ramionach też), raczej dołem mogłaby iść bardziej prosto, bo faktycznie robi się z niej sukienka ;)

Jakbym zobaczył kolegę Caporegime w szpilkach to bym padł na posadzkę w śmiertelnych spazmach śmiechu :mrgreen:

Jakbym zobaczył kolegę Caporegime w szpilkach to bym padł na posadzkę w śmiertelnych spazmach śmiechu :mrgreen:

:lol::lol:

A jakby szpiki by z cordovanu z holenderskim obszyciem?

Tak jeszcze pomyslalem, ze najlepszym sposobem by sprawdzic czy teoria jest sluszna, jest po prostu przytrzymanie klapm marynarki przy rozpietym guziku (tak jakby byla szyta na 2 cm wiecej luzu) i zobaczenie czy dole poly dalej odstaja

@phantom

Bardzo fajne spodnie :). Także myślałem o tym, by urozmaicić sobie jedne ze swoich jakimś wzorkiem w tym stylu. Letnio, marynarsko - wygląda dobrze. Koszula z h&m :) ? Pytam, bo zdaje się że mam taką samą (poznaje po czarnych guzikach i czerwonych akcentach przy dziurkach od guzików) :). Aczkolwiek dawno jej nie nosiłem, niegdyś była jedną z częściej eksploatowanych przeze mnie koszul.

Jeszcze tylko zapytam - co z blogiem szafamariusza.pl ? Od pewnego czasu nie jest dostępny.