Popular Post maciato Posted August 26, 2015 Popular Post Report Share Posted August 26, 2015 W połowie maja w warszawskiej Pracowni Obuwia Jan Kielman zamówiłem model butów o nazwie penny loafers. Połowa maja to nie najlepszy moment na zamawianie typowo letnich butów ale udało się zrealizować zamówienie jeszcze przed letnimi upałami i odebrałem gotowe buty w połowie lipca. Co do samego zamówienia to wybór skóry a w szczególności koloru okazał się dużym wyzwaniem ponieważ nie miałem określonej wizji w tej kwestii. Wiedziałem tylko, że będę się poruszał w odcieniach brązu. Koniec końców po ok. 1,5 h wybrałem piękną skoczowską skórę cielęcą w kolorze espresso. Oglądając w domu próbkę skóry długo miałem wątpliwości czy nie wybrałem za ciemnego koloru jak na typowo letnie obuwie. Kilka razy miałem już w ręku telefon i chciałem prosić o wstrzymanie zamówienia i zaproponowanie jaśniejszej skóry. W końcu udało mi się o tym zapomnieć i wątpliwości ustąpiły. Po odbiorze gotowych butów wiedziałem, że mój wybór co do rodzaju i koloru skóry był strzałem w dziesiątkę. Wybór kształtu kopyta był świadomą decyzją i ukłonem w stronę japońskich mistrzów szewstwa takich jak Yohei Fukuda: https://instagram.com/yoheifukudashoemaker/. Dzięki uprzejmości pracowni możemy zobaczyć buty na praktycznie każdym etapie produkcji za co serdecznie dziękuję. Tak oto prezentują się buty: 31 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ernestson Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Bardzo ładne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post maciato Posted August 26, 2015 Author Popular Post Report Share Posted August 26, 2015 Zbliżenie na tajemnicze dziurki w cholewce (zauważyłem je dopiero w domu i nie zdążyłem zapytać czy są one niezbędne w procesie produkcji- mi oczywiści nie przeszkadzają w żadnym wypadku): Porównanie pięknie wyprofilowanego glanka w loafersach JK i Alfred Sargent: Tak buty prezentują się na stopach: Zdjęcia od 2 do 11 wykonane przez Pracownię Obuwia Jan Kielman. Jan Kielman Pracownia Obuwiaul. Chmielna 600-020 Warszawa Tel: +48 22 828 46 30 20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arsen Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Piękne buty, swietne detale, gratuluje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proki1971 Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Piękne buty i kolor, który uwielbiam. Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalpel Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Razem z pracownią Kliemana zmiażdżyłeś system.... Gratuluję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac Poziomka Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Wyglądają świetnie. A jak oceniasz dopasowanie i wygodę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciato Posted August 26, 2015 Author Report Share Posted August 26, 2015 Dziękuję wszystkim za dobre słowo. Dopasowanie i wygodę oceniam na wysokim poziomie. Buty są od początku bardzo wygodne i czego najbardziej się obawiałem, jak widać niepotrzebnie- pięta jest dobrze trzymana. Jedyne co bym zmienił to poprosiłbym o zastosowanie pełnej wkładki zamiast połówki. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Świetny projekt, niech się dobrze noszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saphir.pl Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Świetne! Kolor skóry - bajka! Dziurkami się nie przejmuj - wynikają z mocowania cholewki do kopyta na etapie produkcji i są absolutnie normalną sprawą. W rzeczywistości są z reguły bardzo małe, niemal niedostrzegalne - fotki makro potrafią natomiast zrobić z nich prawdziwe kratery i sam się kilka razy wystraszyłem na początku naszej przygody z butami Rozmawialiśmy już na ten temat zarówno z Maciejem Kielmanem, Antonio Llobera i kilkoma mniejszymi oraz większymi producentami. Ponoć jesteśmy bardzo drobiazgowi, gdyż nawet perfekcyjni Japończycy nie zwrócili na to uwagi 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Whitesnake Posted August 27, 2015 Report Share Posted August 27, 2015 Przepiękne buty! Gratuluje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rurov Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 Powtórzę za moimi poprzednikami - piękne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Remy Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 Aż chce się zapytać czy postawisz na półce, czy będziesz nosił ? Z obu stron wyglądają świetnie ! Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciato Posted September 2, 2015 Author Report Share Posted September 2, 2015 Półka jest zarezerwowana na coś innego . Buty noszę i będę nosił dopóki pogoda pozwoli . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts