Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, hawk napisał:

W sklepie Scaroso masz cały asortyment włoskich butów z darmową dostawą i zwrotem

Gdzie znajdę podobne wieszaki do Hanger Projekt?

Dzieki, ale z recenzji długoterminowych na reddicie wynika, że nie są to buty wysokiej jakości.

8 godzin temu, hawk napisał:

W sklepie Scaroso masz cały asortyment włoskich butów z darmową dostawą i zwrotem

Gdzie znajdę podobne wieszaki do Hanger Projekt?

chodzi mi o takie buty ale żeby kupić je w Polsce https://www.piniparma.com/products/black-tassel-loafer-made-in-italy?variant=31321767739450&utm_source=criteo&utm_medium=cpc&campaign_id=339536&utm_term=372245&ad_id=1439860&utm_id=372245&cto_pld=0ZeDcTPuAACwYvPwtos3SQ

1 godzinę temu, audiolab8000s napisał:

Powyżej 100 EUR jest wysyłka za FREE, zwrot też.

Czy buty na podeszwie gumowej (np. Loake 1880 Fleet) sprawdzą się jako buty uniwersalne które będą zakładane zarówno w okresie jesiennym jak i letnim? Czy może wziąć model na skórzanej podeszwie, który i tak pewnie będę musiał podzelować, po jednym czy dwóch sezonach, biorąc pod uwagę to że one będą dość intensywnie używane na zewnątrz.

1 godzinę temu, StanislawK napisał:

Czy może wziąć model na skórzanej podeszwie, który i tak pewnie będę musiał podzelować, po jednym czy dwóch sezonach, biorąc pod uwagę to że one będą dość intensywnie używane na zewnątrz.

Główny problem ze skórzaną podeszwą jest taki, że na mokrej powierzchni stają się śliskie i niebezpieczne, łatwo wywinąć orła.  

9 minut temu, mosze napisał:

Główny problem ze skórzaną podeszwą jest taki, że na mokrej powierzchni stają się śliskie i niebezpieczne, łatwo wywinąć orła.  

Tak jasne, ale chodziło mi bardziej o oddychalność pomiędzy podeszwą skórzaną (ewentualnie podzelowaną), a podeszwą gumową (np. w tych butach które podlinkowałem). Do tej pory nigdy nie użytkowałem butów z niepodzelowaną podeszwą, to nie wiem. Jednym z problemów butów na skórzanej polega na tym, że czubki podeszwy tych butów szybko się dezelują. Można zaradzić temu poprzez przykręcenie w tamtym miejscu odpowiedniej blaszki, ale w jednych butach marki Berwick po przykręceniu takiej blaszki przez szewca po kilku miesiącach podeszwa się w miejscu ów blaszki odkształciła - tzn. minimalnie wygięła do góry. Na razie nic się z tym nie dzieje, ale pytanie, co będzie np. za 2 lata.

Panowie ratunku. Im więcej czytam forum tym mniej wiem. Czy jest gdzieś jakiś jeden post albo wątek w którym jest ranking pod względem jakości marek butów? Który by zbierał do kupy angielskie, hiszpańskie, francuskie, portugalskie (i tak dalej) i żeby były uszeregowane według jakości?

16 godzin temu, Michaś napisał:

Panowie ratunku. Im więcej czytam forum tym mniej wiem. Czy jest gdzieś jakiś jeden post albo wątek w którym jest ranking pod względem jakości marek butów? Który by zbierał do kupy angielskie, hiszpańskie, francuskie, portugalskie (i tak dalej) i żeby były uszeregowane według jakości?

Francuskich to za bardzo nie ma.

15 minut temu, Michaś napisał:

Dzięki. A Carlos Santos o ich trzewiki? Jak to porównać do zwykłej linii trzewików marek takich jak trickers albo C&J. Zupełnie inna liga i nie ma co patrzeć na Carlosa jak jest budżet na CJ?

Carlos Santos to marka z Portugali i oni mają bardzo ładne dynamiczne kopyta. Problem z nimi jest taki, że Polacy maja szersze stopy od południowców i w wielu przypadku można sobie na nie tyko patrzeć np. w salonie klasycznych butów...

• Oceniam pozytywnie 1

4 godziny temu, tryhp3 napisał:

Francuskich to za bardzo nie ma.

Carlos Santos to marka z Portugali i oni mają bardzo ładne dynamiczne kopyta. Problem z nimi jest taki, że Polacy maja szersze stopy od południowców i w wielu przypadku można sobie na nie tyko patrzeć np. w salonie klasycznych butów...

Jak to nie ma francuskich? W sensie zrecenzowanych na forum? Mnie bardzo interesuje jak na tle angielskich wypada taki Septieme Largeur, Heschung, Paraboot. Opinie jakieś w internecie można znaleźć ale z tego co widzę sporo forów czy blogów jest sponsorowanych między innymi przez Septieme także zawsze szukam czegoś mniej zmanipulowanego.

7 godzin temu, tryhp3 napisał:

Kopyto Z397 jest szersze - informacyjnie, może komuś się przyda ;-)

• Like 1

W dniu 25.11.2024 o 18:09, Michaś napisał:

Septieme Largeur, Heschung, Paraboot.

Miałem w rękach Septimelageur i był to poziom Shoepassion z tym, że ich kopyta są strasznie szpiczaste. Podobnie jak Loding (francuski szyty poza Francją).

Paraboot stosuje w większości modeli metkę na zewnątrz, dla mnie to dyskwalifikacja.

Z francuzów świetne są J.M.Weston, tylko jest problem ze stosunkiem ceny do jakości.

To znaczy jakość moim zdaniem jest jak C&J w podstawowej wersji, ale ceny jak Hand Grade.

6 godzin temu, flozbi napisał:

Jaki proponujecie rozmiar monków Yanko na kopycie 915? Długość stóp 26,9 cm, wysokie podbicie, większość butów mam 41,5. Yanko na kopycie 664 tęgość G mam też 41,5. Czy w 915 iść w 41,5 czy 42?

Ja przy 26,5 mam 41 i są okej, więc nie szalałbym z 42.
41,5 powinny wystarczyć, jedynie kwestia podbicia do domierzenia.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

Ja miałem 41 właśnie przy stopie 26,5cm w niskim podbiciu i były za duże. Mam też wholecut też na 915 w 41 i są ok dzięki temu, że mogę je dosznurować, co przy monkach było niemożliwe i stopa miała luz. Myślę więc że podbicie jest tu krytyczne dla monków. @flozbi ja bym na Twoim miejscu brał 41,5. Na długość będą dobre, najwyżej będziesz dopinać na przedostatnią dziurkę.

• Oceniam pozytywnie 1