Andrzej_P Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Nie odbierać, bo będzie brzydko wyglądało, nie pasuje czy co? Bardzo bym chciał iść w muszce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Więc kup koszulę z wykładanym kołnierzykiem i muchę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_P Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Mógłbym tak zrobić, ale nie chcę też wyglądać jak klaun. Przypomniało mi się, że koszula jest z plisowanym przodem. W sklepie wyglądało to nie najgorzej, ale nie wiem czy do granatowego garnituru będzie pasować, a chciałbym być w musze na imprezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Koszula z wykładanym kołnierzykiem, bez "plisowanego przodu", na spinki, najlepiej z zakrytymi guzikami, bez kieszeni na klacie. Poszetka biała, najlepiej lniana, najlepiej ułożona w TV fold lub innego koloru (wtedy może być inny materiał i inne ułożenie) pasująca do muchy, mucha koloru innego niż czarny. Buty czarne z zamkniętą przyszwą, bez zbędnych zdobień, pasek czarny, klamerka bez zbędnych zdobień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosnow Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Witam, Jaka koszula najlepiej będzie pasowała do muszki i do czarnego garnituru? Chodzi mi o to czy biała koszula z kołnierzem włoskim będzie pasowała czy najlepiej kupić koszulę smokingową (o ile w ogóle wypada założyć taką do garnituru)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_P Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Dzięki, dzwoniłem do nich i powiedziałem, że rezygnuję z tej koszuli. Jutro sie jeszcze raz przejdę do sklepu tylko, że innego i mam nadzieję, że jeśli nie znajdę odpowiedniej koszuli pod muchę to kupię klasyczną pod krawat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Witam, Jaka koszula najlepiej będzie pasowała do muszki i do czarnego garnituru? Chodzi mi o to czy biała koszula z kołnierzem włoskim będzie pasowała czy najlepiej kupić koszulę smokingową (o ile w ogóle wypada założyć taką do garnituru)? biała koszula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosnow Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 biała koszula A jaki kołnierz jest najbardziej odpowiedni, albo jaki kołnierz wygląda najlepiej z muchą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 "Dobrze dobrana i zawiązana muszka powinna zawierać się pomiędzy zewnętrznymi końcówkami oczu a konturem twarzy oraz wewnątrz „ramy” kołnierzyka koszuli." http://milerszyje.pl/jak-nosic-muszke.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosnow Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Bardzo dziękuję za podpowiedź. Jeszcze tylko jedno pytanko, czy koszula załączona przeze mnie w poście jest zarezerwowana tylko do smokingu, czy można ją założyć do czarnego garnituru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Do czarnego garnituru załóż gładką koszulę bez ozdobnych guzików. Była gdzieś o tym niedawno dyskusja na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosnow Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Tak też zrobię, dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Wstyd się trochę tu przyznać ale kupiłem dziś marynarkę w... second handzie, albo jak kto woli, w lumpeksie. Wełniana, tweed w szaro-czarną jodełkę. Firma St.Michael. Niespodziewanie dobrze na mnie leży a za 2 złote nie było co się zastanawiać. Z oczywistych względów chciałbym ją odświeżyć i "odkazić". Oddać normalnie do pralni czy są jakieś domowe sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreatywny Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Wstyd się trochę tu przyznać ale kupiłem dziś marynarkę w... second handzie, albo jak kto woli, w lumpeksie. Wełniana, tweed w szaro-czarną jodełkę. Firma St.Michael. Niespodziewanie dobrze na mnie leży a za 2 złote nie było co się zastanawiać. Z oczywistych względów chciałbym ją odświeżyć i "odkazić". Oddać normalnie do pralni czy są jakieś domowe sposoby? Do pralni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borys Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Dzięki, dzwoniłem do nich i powiedziałem, że rezygnuję z tej koszuli. Jutro sie jeszcze raz przejdę do sklepu tylko, że innego i mam nadzieję, że jeśli nie znajdę odpowiedniej koszuli pod muchę to kupię klasyczną pod krawat. Kilka stron temu pytałem się forumowiczów o to samo i zdecydowanie odradzono mi połączenie łamanego kołnierzyka z garniturem (tak samo zresztą twierdził bodajże Macaroni na swoim blogu) Szczególnie w koszuli z plisami możesz wyglądać na "przebranego" a nie "ubranego". Sam zdecydowałem się na kołnierzyk typu kent i minimalistyczną granatową muszkę. Dodatkowo możesz przemyśleć dobranie poszetki. Z takim zestawem na pewno będziesz się wyróżniał na tle innych studniówkowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Wstyd się trochę tu przyznać (...) Nie ma się czego wstydzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Wstyd się trochę tu przyznać ale kupiłem dziś marynarkę w... second handzie, albo jak kto woli, w lumpeksie. [...] Z oczywistych względów chciałbym ją odświeżyć i "odkazić". Oddać normalnie do pralni czy są jakieś domowe sposoby? Z tego, co wiem, odzież sprzedawana w SH powinna być zdezynfekowana. Tak czy owak, oddaj do pralni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacDermot Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Słyszałem o tym, że jest dezynfekowana ale zapach zdecydowanie do przyjemnych nie należy. Coś pomiędzy ciuchami z demobilu wojskowego a jakąś chemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denior Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Nie odbierać, bo będzie brzydko wyglądało, nie pasuje czy co? Bardzo bym chciał iść w muszce Nie pasuje. Koszula z łamanym kołnierzykiem, zwana koszulą frakową zakłada sie do fraka, ewentualnie smokingu. Mucha do garnituru jest jak najabrdziej poprawna. Najlepiej wiązana, nie gotowa. Chcesz sie wyróżnic koszulą to ubierz się w koszule z podwojnymi mankietami na spinki, dobrze dopasowaną do Twojej sylwetki, najlepiej z zakrytymi guzikami plisą skoro ma być do muchy. Rodzaj kołnierzyka dobierz do kształtu twarzy, odrzuc pomysł z kołnierzykiem łamanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Kołnierz łamany ma sens do fraka, bo tam jest biała mucha. Przy wszystkich innych kolorach wiązanie odznacza się od białej koszuli i wygląda kiepsko. Ergo mimo sprzedawania takich koszul jako "smokingowych", do smokingu też słabo wyglądają. Najlepszy zwykły klasyczny kent i tak jak wspomniał mój przepiśćca najlepiej z zakrytymi guzikami, ale bez ozdobnych plis po bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Skracanie spodni: lepiej na równo czy "na ukos" z dłuższym tyłem (spodnie w kant)? chodzi mi o uniwersalność do różnych wysokości butów. Drugą sprawą jest wszycie lamówki na dole, czy ukośne dla szwaczki jest to bułka z masłem, czy problematyczne? jadę jutro z dzisiejszymi zakupami na poprawki i zastanawiam się czy będzie dyskusja - "tak się nie robi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Jeśli wolisz stosunkowo krótkie nogawki z przodu (minimalne załamanie lub jego brak), to na ukos jest świetnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dwurzędowy Napisano 27 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2013 Witam, mam pytanie. Po wbiciu szpilki (tie pin (takiej z perłową główką)) w krawat praktycznie zawsze zostaje dziurka (w jednokolorowych krawatach widać najbardziej, szczególnie w jasnych, natomiast we wzorzystych mniej, lecz dalej widać). I teraz co zrobić z tym "fantem"? Czy jestem skazany na noszenie takiego krawata już do końca jego dni ze szpilką wbitą dokładnie w tą samą dzurę za kazdym razem, czy można coś z tym zrobić (naprawić czy coś)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Denior Napisano 28 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2013 Z czego wykonany jest krawat?Pare razy wbijałem ozdobną szpilke(dosc grubą) w 2 jedwabne krawaty i sladów po przekłuciu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maziu Napisano 28 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2013 Witam. Dobrze uszyta koszula MTM w Warszawie do 300 zł - możliwe czy nie? Jeśli tak to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi