Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

...Marynarka leży bardzo dobrze, poduszki te są raczej cienkie...

Skoro już teraz leży bardzo dobrze to lepiej nie będzie. Po wyjęciu poduszek możesz mieć pewność, że będzie gorzej.

Chyba, że masz proporcje antycznego herosa - wtedy Twoje ciało zdefiniuje kształt marynarki i żadne elementy korekcyjne nie będą potrzebne. :)

Czy poduszki na ramionach w marynarce uznaje się za elementy korygujące sylwetkę, czy jest to po prostu integralna część marynarki? Nie wiem czy zaplanować ich eksterminację, czy zostawić :) Marynarka leży bardzo dobrze, poduszki te są raczej cienkie - poniżej 5mm grubości

Jeśli marynarka leży bardzo dobrze to po co przy niej dłubać ;)?

Jakie sklepy internetowe odwiedzić w celu zakupienia krawata w grochy? Najmilej widziany kolor granatowy.

Mówisz masz ;).

http://www.dignito.pl/product-pol-21-Krawat-typu-LUXURY.html

http://www.dignito.pl/product-pol-27-Krawat-typu-LUXURY.html

http://www.dignito.pl/pol_m_Krawaty-jedwabne_Krawaty-typu-Knit-153.html

• Oceniam pozytywnie 1

Pytanie o krawca do poprawek: Czy znacie kogoś sprawdzonego w Trójmieście, u którego będę mógł poprawić spodnie i marynarkę(długość rękawów i nogawek)? Wiem, że to każdy robi, ale chodzi mi o takiego, z którym nie będę musiał się kłócić, że spodnie nie mają dotykać ziemi etc.

w Gdańsku obok 'mostu miłości' jest pracownia krawiecka (i zakład kuśnierski w tym samym pomieszczeniu), pani nic nie kwestionuje i jest bardzo sympatyczna :)

http://panoramafirm.pl/pomorskie,,gda%C5%84sk,kowalska,8/m_styl_pracownia_krawiecka_maria_szkodzinska-atyhzh_hth.html#o-nas

Dziękuję, czyli jak powiem że skracamy to będzie wiedziała jak to ma wyglądać?

Witam wszystkich użytkowników forum

To mój pierwszy post na więc proszę o wyrozumiałość.

Od dłuższego czasu poszukuję granatowej marynarki, która jak wiadomo jest podstawą trochę bardziej formalnych stylizacji od tych opartych na samej koszuli, a jednocześnie nie wymagających garnituru. Ciężko znaleźć cokolwiek sensownego w sklepach w mojej okolicy, więc zostaje mi internet. Zastanawiam się nad trzema modelami z oferty Bytomia 

http://bytom.com.pl/marynarki,marynarka-bc1-02-13a-29-k-591-3849-p

http://bytom.com.pl/marynarki,marynarka-bc1-02-18a-29-k-592-3863-p

http://bytom.com.pl/marynarki,marynarka-bc1-02-26a-29-k-715-4998-p

Najbardziej podoba mi się ta pierwsza, ale mam wątpliwości czy nie jest zbyt oficjalna chociażby na praktyki w kancelarii jakie czekają mnie w tym roku (chociaż sama faktura wydaje się czynić ją nieco bardziej przystępną), i w związku z tym proszę o wasze opinie czy jest tak faktycznie. Chciałbym zakładać ją głównie na samą koszulę, krawat tylko okazjonalnie  :)

Byłbym również wdzięczny gdyby jakiś klient Bytomia podzielił się wrażeniami z ubrań tej firmy min. czy wyszczuplone marynarki faktycznie są dobrze dopasowane czy jest to tylko wyszczuplenie symboliczne.

Wszelkie inne adresy polskich sklepów online na których można zakupić przyzwoitą marynarkę do ok 500 max 600 zł będą mile widziane. Vistulę już przeglądałem brakuje im mniejszych rozmiarów ;)

OK, dzięki. Choć wczoraj wyszedł mi ładny four in hand, ale w drodze do kościoła krawat się przekrzywił i później w czasie mszy zamiast o sprawach Boskich myślałem tylko o poprawianiu krawata przy wstawaniu ;). No nic - poćwiczę wiązania.

Edycja, doprecyzowanie: nie chodzi o przekrzywianie się samego węzła - ten trzyma się bardzo dobrze, ale przekrzywianie się na boki krawata 'na długości'.

Od dłuższego czasu poszukuję granatowej marynarki, która jak wiadomo jest podstawą trochę bardziej formalnych stylizacji od tych opartych na samej koszuli, a jednocześnie nie wymagających garnituru. Ciężko znaleźć cokolwiek sensownego w sklepach w mojej okolicy, więc zostaje mi internet. Zastanawiam się nad trzema modelami z oferty Bytomia 

To są marynarki bawełniane, czy na pewno o to chodziło? Są z definicji mocno "nieformalne". Gładka wełna jest zdecydowanie bardziej elegancka (sama w sobie, ponadto mniej się gniecie, brudzi itp.).

Pierwszą marynarkę bym sobie odpuścił, ma (sądząc ze zdjęcia) horrendalnie wysoko guzik, wygląda to na jakiś eksperyment. Jednak tak czy owak, pierwszą marynarkę kupiłbym jednak w sklepie - chyba, że chcesz się pobawić w odsyłanie. Pytanie forumowiczów, jak taka marynarka na nich leży, nie ma większego sensu - na każdym leży inaczej, a ewentualne przeróbki mogą być trywialne i tanie lub, odwrotnie, złożone i drogie. Taliowanie jest akurat dość proste. Najważniejsze są ramiona i proporcje marynarki.

To są marynarki bawełniane, czy na pewno o to chodziło? Są z definicji mocno "nieformalne". Gładka wełna jest zdecydowanie bardziej elegancka (sama w sobie, ponadto mniej się gniecie, brudzi itp.).

Pierwszą marynarkę bym sobie odpuścił, ma (sądząc ze zdjęcia) horrendalnie wysoko guzik, wygląda to na jakiś eksperyment. Jednak tak czy owak, pierwszą marynarkę kupiłbym jednak w sklepie - chyba, że chcesz się pobawić w odsyłanie. Pytanie forumowiczów, jak taka marynarka na nich leży, nie ma większego sensu - na każdym leży inaczej, a ewentualne przeróbki mogą być trywialne i tanie lub, odwrotnie, złożone i drogie. Taliowanie jest akurat dość proste. Najważniejsze są ramiona i proporcje marynarki.

Dzięki za odpowiedź.

Tak dla kogoś kto do tej pory miał jedną marynarkę od garnituru którą zakładał w komplecie ze spodniami parę razy w roku to naprawdę ubranie na bardziej formalne okazję ;) chociaż niewykluczone że przekonam się także do takiego stroju na co dzień. 

Tak jak wspominałem zależy mi żeby była mocno uniwersalna, właśnie z bawełny, i również żeby mógł założyć do niej chinosy i obuwie w stylu trampek (skórzanych) na gumowanej podeszwie bez narażania się na śmieszność jeżeli da się tak :) 

Faktycznie ta pierwsza wydaje się mieć dosyć wysoko guziki, natomiast najbardziej podoba mi się w niej splot właśnie. Faktura tych pozostałych średnio do mnie przemawia niestety.

Jeśli to świadomy wybór, to OK. Jednak ceny tych marynarek są dość wysokie. Ja bym polecał spróbować coś z maximo, teraz są wyprzedaże i w dodatku pojawia się spora oferta na allegro. Ale na początek warto przymierzyć w salonie, wstrzelić się w rozmiar, krój, fakturę itp. Można rónież spróbować z zarą, robią sporo badziewia, ale zdarzają się sensowne modele (również najlepiej kupować na allegro i sprawdzać skład).

Dzień dobry,

jak zapobiec przekrzywianiu się krawata? Używać spinki?

Upewnić się, że krawat jest dobrej jakości (dobrze uszyty). Zobaczyć, czy przy swobodnym spadaniu się sam nie przekręca.

Nie zdarzyło mi się mieć kłopotów z przekręcanymi krawatami od czasu jak zacząłem kupować w miarę przyzwoite. Węzeł nie miał z tym związku.

EDIT:

"OK, dzięki. Choć wczoraj wyszedł mi ładny four in hand, ale w drodze do kościoła krawat się przekrzywił i później w czasie mszy zamiast o sprawach Boskich myślałem tylko o poprawianiu krawata przy wstawaniu ;). No nic - poćwiczę wiązania.

Edycja, doprecyzowanie: nie chodzi o przekrzywianie się samego węzła - ten trzyma się bardzo dobrze, ale przekrzywianie się na boki krawata 'na długości'."

Jakiej to firmy krawat? Jeśli krawat jest już zasupłany, to jego wcześniejsze skręcenie (dobre, czy złe) nie powinno mieć wpływu na jego swobodne i proste opadanie.

No chyba, że jest źle uszyty.

Jeśli to świadomy wybór, to OK. Jednak ceny tych marynarek są dość wysokie. Ja bym polecał spróbować coś z maximo, teraz są wyprzedaże i w dodatku pojawia się spora oferta na allegro. Ale na początek warto przymierzyć w salonie, wstrzelić się w rozmiar, krój, fakturę itp. Można rónież spróbować z zarą, robią sporo badziewia, ale zdarzają się sensowne modele (również najlepiej kupować na allegro i sprawdzać skład).

I tu się z Tobą nie zgodzę z tym allegro. W czasie wyprzedaży doskonale widać jakich mamy zaradnych przedsiębiorców na allegro. Działa to tak, że skupują ze sklepu online po bardzo niskich cenach, a sprzedają z zyskiem rzędu nawet 200-300%.

Poniżej przykład co prawda damskiego obuwia:

http://allegro.pl/massimo-dutti-biale-polbuty-w-stylu-derby-skora-38-i3450565553.html

http://www.massimodutti.com/webapp/wcs/stores/servlet/product/duttipl/pl/30220005/678567/2092508/BIA%C5%81E%2BBUTY%2BW%2BSTYLU%2BDERBY%2BZE%2BZDOBIENIEM%2BBROGUE

Można zauważyć, że przedawca ma pełną rozmiarówkę, więc to o czymś świadczy...

Również na allegro nawet jeśli towar (MD) jest nowy, to nie dostanie się na niego dwuletniej gwarancji.

Sam do tej pory w salonach kupiłem dwie rzeczy, resztę w ich sklepie online - co bardzo polecam. Dużo radości daje otworzenie ładnie zapakowanej przesyłki itp.:)