Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, zamówiłem 2 marynarki i chciałbym poznać Wasze zdanie w kilku kwestiach.

1. Czy dobrze się na mnie układają?
2. Czy połączenie z tymi spodniami jest w porządku?
3. Jakieś inne uwagi, podpowiedzi?

Coś ode mnie:
Ad.2
Myślałem, że ta zielona będzie bardzo dobrze pasować do nich, ale mam jakiś mały zgrzyt tutaj (nie wiem dlaczego). Brązowa lepiej współgra.

Ad.3
Jedna rzecz, na którą zwróciłem uwagę, to w zielonej marynarce jest mała różnica, gdzie rozpoczynają się klapy (po stronie guzików niżej). Bardziej to widać na zdjęciu z golfem. Za bardzo się czepiam czy nie zwracać aż tak uwagi?

Ogólnie marynarki zamówione również z myślą o smart casual.

Mała uwaga do zdjęć z zieloną marynarką (tyłem) - jest zapięta na zdjęciu ze spodniami garniturowymi, a rozpięta z jeansami.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Opublikowano
24 minuty temu, Piotr.L napisał:

Panowie, zamówiłem 2 marynarki i chciałbym poznać Wasze zdanie w kilku kwestiach.

1. Czy dobrze się na mnie układają?
2. Czy połączenie z tymi spodniami jest w porządku?
3. Jakieś inne uwagi, podpowiedzi?

Coś ode mnie:
Ad.2
Myślałem, że ta zielona będzie bardzo dobrze pasować do nich, ale mam jakiś mały zgrzyt tutaj (nie wiem dlaczego). Brązowa lepiej współgra.

Ad.3
Jedna rzecz, na którą zwróciłem uwagę, to w zielonej marynarce jest mała różnica, gdzie rozpoczynają się klapy (po stronie guzików niżej). Bardziej to widać na zdjęciu z golfem. Za bardzo się czepiam czy nie zwracać aż tak uwagi?

Ogólnie marynarki zamówione również z myślą o smart casual.

Mała uwaga do zdjęć z zieloną marynarką (tyłem) - jest zapięta na zdjęciu ze spodniami garniturowymi, a rozpięta z jeansami.

Zdjęcia są z dziwnej perspektywy, ale i tak można co nieco powiedzieć.

Marynarki wyglądają naprawdę źle. Są za duże na ciebie w barkach, a tego nie da się skorygować. Plecy to dramat.

Generalnie do zwrotu.

Opublikowano

Rozumiem, dziękuję. Rzeczywiście, z tyłu nie wygląda to najlepiej (te fałdki po bokach). Z przodu natomiast aż tak strasznie chyba nie jest. No nic, w takim razie może sprawdzę mniejszy rozmiar.

Chciałbym jeszcze wrócić do mojego drugiego pytania. Czy marynarki dobrze pasują do tych spodni garniturowych?

Opublikowano
21 minut temu, Piotr.L napisał:

Rozumiem, dziękuję. Rzeczywiście, z tyłu nie wygląda to najlepiej (te fałdki po bokach). Z przodu natomiast aż tak strasznie chyba nie jest. No nic, w takim razie może sprawdzę mniejszy rozmiar.

Chciałbym jeszcze wrócić do mojego drugiego pytania. Czy marynarki dobrze pasują do tych spodni garniturowych?

Jeśli chodzi o same kolory, to jest ok.

Opublikowano
1 godzinę temu, Piotr.L napisał:

W tym zestawieniu nie pasują. Spodnie mają (przynajmniej na zdjęciach) pewien połysk (typowy zwłaszcza dla tańszych wełnianych tkanin garniturowych), marynarki tego nie mają. Wydaje się też, że może być pewne istotna różnica w gramaturze i splocie tkanin (zdjęcia są ze zbyt dużej odległości, żeby to jednoznacznie stwierdzić, ale tak to wygląda). Żeby skompletować dobry zestaw koordynowany, dobrać należy nie tylko kolory (tak jak napisał @Velahrn to jest OK), ale także musi być spójność tkanin pod kątem splotu, wagi, reakcji na światło. Dlatego choć pozornie spodnie przeznaczone do zestawów koordynowanych (odd trousers) nie różnią się istotnie od garniturowych, to tak naprawdę kiedy próbuje się użyć marynarkę albo spodnie od garnituru (zwłaszcza z typowej "biznesowej" wełny czesankowej), na pierwszy rzut oka powstaje efekt sieroty po garniturze (typowy i jaskrawy przykład - założenie marynarki od takiego garnituru do jeansów). Tutaj tak to wygląda, i pewnie sam zdajesz sobie z tego sprawę, skoro pytasz. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że już z jeansami to lepiej wygląda, choć najlepsze byłyby wełniane odd trouserser z tkaniny o właściwościach zbliżonych do tkaniny marynarek.

• Like 2
Opublikowano
20 minut temu, Kyle napisał:

W tym zestawieniu nie pasują. Spodnie mają (przynajmniej na zdjęciach) pewien połysk (typowy zwłaszcza dla tańszych wełnianych tkanin garniturowych), marynarki tego nie mają. Wydaje się też, że może być pewne istotna różnica w gramaturze i splocie tkanin (zdjęcia są ze zbyt dużej odległości, żeby to jednoznacznie stwierdzić, ale tak to wygląda). Żeby skompletować dobry zestaw koordynowany, dobrać należy nie tylko kolory (tak jak napisał @Velahrn to jest OK), ale także musi być spójność tkanin pod kątem splotu, wagi, reakcji na światło. Dlatego choć pozornie spodnie przeznaczone do zestawów koordynowanych (odd trousers) nie różnią się istotnie od garniturowych, to tak naprawdę kiedy próbuje się użyć marynarkę albo spodnie od garnituru (zwłaszcza z typowej "biznesowej" wełny czesankowej), na pierwszy rzut oka powstaje efekt sieroty po garniturze (typowy i jaskrawy przykład - założenie marynarki od takiego garnituru do jeansów). Tutaj tak to wygląda, i pewnie sam zdajesz sobie z tego sprawę, skoro pytasz. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że już z jeansami to lepiej wygląda, choć najlepsze byłyby wełniane odd trouserser z tkaniny o właściwościach zbliżonych do tkaniny marynarek.

Masz oczywiście rację, choć na podstawie tych zdjęć to ja się podjąłem tylko oceny koloru :)

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi.

Cytat

Spodnie mają (przynajmniej na zdjęciach) pewien połysk (typowy zwłaszcza dla tańszych wełnianych tkanin garniturowych), marynarki tego nie mają. Wydaje się też, że może być pewne istotna różnica w gramaturze i splocie tkanin (zdjęcia są ze zbyt dużej odległości, żeby to jednoznacznie stwierdzić, ale tak to wygląda). Żeby skompletować dobry zestaw koordynowany, dobrać należy nie tylko kolory (tak jak napisał @Velahrn to jest OK), ale także musi być spójność tkanin pod kątem splotu, wagi, reakcji na światło.

Pisząc pytanie o dopasowaniu chyba myślałem tylko o kolorach. Jeśli chodzi o dobór tkanin - umknęło mi to. Super, że została na to zwrócona uwaga. Zdaje się, że problem leży w zdjęciach - zbyt duża odległość, jak zostało wspomniane. Druga sprawa - są robione telefonem. Wstawiam jeszcze zdjęcia z bliska dla porównania - tylko z zieloną marynarką (pomińmy, że na nich spodnie zmieniły kolor).

image.thumb.jpeg.59938152aea0181d1bde3e7c5f07413f.jpeg

image.thumb.jpeg.000ba8a46ac8ee99d316aa8cfb5697a7.jpeg

Myślę, że spodnie nie odbiegają tak bardzo względem marynarki. Przynajmniej jeśli chodzi o połysk. Gdybym chciał stworzyć zestaw koordynowany, to może bardziej powinienem zwrócić uwagę na strukturę tkanin i dobrać inne spodnie.

Jeszcze jedno pytanko po wstawieniu zdjęć z bliska - co gdyby połączyć te marynarki z jeansami/chinosami? Bo tak, jak wspomniałem, zamówiłem je też z myślą o smart casual.

Opublikowano

Te marynarki są za duże (co już powiedziano), a to oznacza, że nie ma znaczenia, czy pasują kolorystycznie i stylistycznie - i tak wygląda to źle.

Marynarki identyczne, ale dobrze leżące (mniejsze?) będą względnie pasować do dżinsów. Pierwsze zestawienie (marynarka zgniłozielona i spodnie oberżynowe) podoba mi się; te same spodnie do drugiej (bordowej) marynarki moim zdaniem nie pasują.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lubo69 napisał:

Te marynarki są za duże (co już powiedziano), a to oznacza, że nie ma znaczenia, czy pasują kolorystycznie i stylistycznie - i tak wygląda to źle.

52 minuty temu, mosze napisał:

W obu marynarkach bardzo brzydko wyglądają ramiona, najpewniejszy powód - są o wiele za duże.

Tak, jeśli chodzi o rozmiar, to już wszystko jasne.

2 godziny temu, lubo69 napisał:

Marynarki identyczne, ale dobrze leżące (mniejsze?) będą względnie pasować do dżinsów.

Właśnie dlatego chciałem dopytać dodatkowo, jak wyszłoby zestawienie ich z jeansami/chinosami, żeby wiedzieć czy ewentualnie dalej próbować z mniejszym rozmiarem.

Teraz już wszystko jasne.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Opublikowano
3 godziny temu, tryhp3 napisał:

Na tym nowym zdjęciu spodnie wyglądają na twill wchodzący lekko w flanele. Mają nieco większy połysk od marynarki ale moim zdaniem to połączenie może być.

Przychylam się, przy większy, przybliżeniu materiał spodni prezentuje się inaczej, w sposób wskazujący na możliwość łączenia z odd jacket.

Opublikowano
3 godziny temu, tryhp3 napisał:

Na tym nowym zdjęciu spodnie wyglądają na twill wchodzący lekko w flanele. Mają nieco większy połysk od marynarki ale moim zdaniem to połączenie może być.

To są spodnie z Bytomia. Jeśli dobrze pamiętam z kolekcji całorocznej. Tych, co prawda już nie ma, ale wklejam link do spodni, które mają taką samą albo bardzo podobną strukturę.
https://bytom.com.pl/granatowe-spodnie-bytom-43571-1

A co do zdjęć, to jak wspomniałem robię telefonem. Próbowałem zmieniać różne ustawienia w aparacie, aby najlepiej oddać wygląd, kolory marynarek i spodni. Ale moim sprzętem trudno jest uzyskać w miarę dobry wynik. Nie wiem, jak inne smartfony sobie radzą z kolorami. Myślę, że na tych ostatnich zdjęciach kolory są bardziej przekłamane niż na poprzednich (ogólnie na spodniach najbardziej).

Dziękuję za Wasze opinie.

Opublikowano
9 godzin temu, Piotr.L napisał:

To są spodnie z Bytomia. Jeśli dobrze pamiętam z kolekcji całorocznej. Tych, co prawda już nie ma, ale wklejam link do spodni, które mają taką samą albo bardzo podobną strukturę.
https://bytom.com.pl/granatowe-spodnie-bytom-43571-1

Wklejanie innych spodni nie ma sensu. Te z linku wyglądają na typowo garniturowe. Zresztą to co zrobiłeś telefonem wystarczy.

9 godzin temu, Piotr.L napisał:

A co do zdjęć, to jak wspomniałem robię telefonem. Próbowałem zmieniać różne ustawienia w aparacie, aby najlepiej oddać wygląd, kolory marynarek i spodni. Ale moim sprzętem trudno jest uzyskać w miarę dobry wynik. Nie wiem, jak inne smartfony sobie radzą z kolorami. Myślę, że na tych ostatnich zdjęciach kolory są bardziej przekłamane niż na poprzednich (ogólnie na spodniach najbardziej).

Na telefonie możesz się jedynie pobawić kolorami. Jak jest jakiś tryb neutralny to możesz taki wybrać. Żeby oddać w miarę poprawnie kolory to trzeba by to robić tradycyjnym aparatem ustawić odpowiednie oświetlenie i balans bieli. 

Opublikowano

Napo Gloves - dwa pytania:

1) ktoś ma, użytkuje ich produkty? Warto w tej cenie? Ja kupuję przeważnie od Kuca, ale przy promocji na Black Friday mają skórzane rękawiczki ocieplone kaszmirem prawie dokładnie 2x taniej, więc się zastanawiam, a jestem akurat na kupnie :)

2) czy to prawda, że produkują dla Poszetki? 

Opublikowano

Szybkie pytanie - jak trzymacie paski do spodni? Widzę, że w większości sensownych sklepów są wieszaki takie jak ten: https://patine.pl/wieszak-na-ubrania-cedar-belt-organizer.html?srsltid=AfmBOooOJkhGlGbSa7HHVajNg6ionY2uPkaHx7qjQ7-ev5Te2UNiNs9L

i taki mam, ale mam wrażenie że paski nienaturalnie wiszą poskręcane. Gdyby je zwijać do takich organizerów https://tmakcesoria.pl/organizery-wklady-do-szuflady-na-bizuterie/3241-wklad-do-szuflady-organizer-na-bizuterie-zegarki-pierscionki-do-szafy-rejs-a1-5907520794820.html

to chyba byłyby lepiej przechowywane. Bo były by ciągle zwinięte-napięte w naturalnej pozycji coś jak buty w prawidłach. Lepiej to chyba wpływa na skórę. Co myślicie? Jakie rozwiązanie jest lepsze?

Opublikowano
W dniu 21.11.2025 o 17:09, Kyle napisał:

Miałem jedne Napo Gloves (takie, przez które można używać ekran dotykowy, skusiłem się kiedyś na BF), straszny badziew, skóra to cienka ceratka, pękła na początku drugiego sezonu używania.

Szkoda, bo w międzyczasie zapytałem o ukrywany parametr, czyli długość palca, i odpisali mi dzisiaj że mają:

Cytat

S= 9 cm M=9,5 cm L=9,5 cm XL=10

Czyli na tyle długie, by prawie każdy się zmieścił.

Opublikowano

Potrzebuję life hack na kurczenie :)

Wiosną 25 kupiłem 2 fajne swetry Hackett na Zalando i wpadły na ten sezon do szafy. Niestety krytycznie na nie patrząc, są lekko za duże, a "oversize" dla mnie to nic wartego zainteresowania. 

Wobec powyższego, wpadłem na plan aby je wyprać, by się lekko skurczyły. Czy macie jakieś z tym doświadczenia? nie tylko przypadkowe, ale i świadome?