pablocito Napisano 9 Maj Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj Dzień dobry. Czy ktoś wie co się dzieje z firmą Partenope? Mamy już maj a oni dalej nie ogłaszają wiosenno-letniej kolekcji. Wysłałem pytanie do firmy. Brak odpowiedzi. PozdrawiamMaj powiadasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 16 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 16 godzin temu Mam pytanie odnośnie do zakupów w sklepach z UK konkretnie chodzi mi w tym przypadku o Percival. W swoich ogólnych warunkach piszą, że cena płacona w kasie jest ceną finalną przecinek i nie będzie żadnych przykrych niespodzianek, w szczególności ceł i innych opłat. O ile co doceł i innych opłat, to wydaje mi się, że jest to jak najbardziej możliwe, to zastanawiam się jak ma się rzecz w zakresie podatku VAT, to znaczy czy on nie będzie naliczony w Polsce? Macie może jakieś doświadczenia? Nie jestem specem od podatków, a wolałbym się upewnić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 16 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 16 godzin temu Tak, istnieją takie sposoby wysyłki. Pozostaje pytanie, jak poradzą sobie z tym służby celne w Polsce. W Niemczech takie paczki są odprawiane bardzo sprawnie i bez przykrych niespodzianek, w Polsce miewałem problemy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 16 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 16 godzin temu OK, dzięki za szybką odpowiedź. A co rozumiesz przez wątpliwość jak sobie z tym poradzą służby celne? Chodzi Ci o szybkość działania tylko czy też faktycznie o możliwość naliczenia vat-u (zależnie jak rozumiem od sposobu przesyłki, treści listu przewozowego, No i tego jakie podejście przyjmie sama służba celna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 14 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 14 godzin temu Kiedyś przewoźnik, już w Polsce domagał się ode mnie wysyłki całego pliku oświadczeń dotyczących pochodzenia towaru i wpłaty opłaty administracyjnej. Odmówiłem i paczka wróciła do nadawcy. W Niemczech paczki przychodzą błyskawicznie, zamawiałem już przynajmniej kilkanaście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 12 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 12 godzin temu Branża kurierska to taka patologia, że głowa mała, chyba gorsza jest tylko budowlanka i gastronomia. Tak, miałem przypadki, że firma żądała ode mnie zapłacenia VATu, mimo opłacenia go już raz przez nadawcę i zapewniania, że jest to cena ostateczna, brutto, i NIC nie będzie doliczone. Przez ebaya jest to absolutny standard (ebay shipping program to syfilis, rak i HIV w jednym) i próby zrobienia czegokolwiek z tym to kopanie się z koniem. Np. zamawiałem ostatnio przesyłkę z Japonii - opłaciłem VAT przez ebaya - przesyłka przyszła przez Pocztę Polską... i VAT do zapłaty. Na próby reklamacji - to mogą odesłać z powrotem do Japonii. O dziwo, NIGDY z czymś takim się nie spotkałem tylko przy wysyłkach z jednego kraju - Chin. Dlatego teraz zamawiam tylko z UE lub Chin, sprzedawców z pozostałych krajów mam w dupie (chyba, że muszę, bo się uduszę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarianoItaliano Napisano 12 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 12 godzin temu Smutny temat 😕 @Servetch, @Velahrn, dzięki za info, pewnie tak czy inaczej zamówię, ale nie lubię po prostu takich niemiłych niespodzianek 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 10 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 10 godzin temu 6 godzin temu, MarianoItaliano napisał: Mam pytanie odnośnie do zakupów w sklepach z UK konkretnie chodzi mi w tym przypadku o Percival. Z tym konkretnym sklepem nie pomogę, ale zamawiałem niedawno koszule z CT (swoją drogą, nadal numer jeden jeżeli chodzi o robocze koszule biznesowe do 300 zł). Opłaty wszelkie miały być wliczone, i tak się stało, dostawa błyskawiczna, nikt nie chciał żadnych dodatkowych dokumentów ani pieniędzy. Jak widać się da. W Polsce dostawę realizowało DPD. Minus to paczka zostawiana pod drzwiami bez informacji, taki urok DPD u mnie w okolicy, nie dało się o ile pamiętam zamówić do punktu odbioru (Żabki czy innego podobnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaskokoz Napisano 9 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, Velahrn napisał: Branża kurierska to taka patologia, że głowa mała, chyba gorsza jest tylko budowlanka i gastronomia. Tak, miałem przypadki, że firma żądała ode mnie zapłacenia VATu, mimo opłacenia go już raz przez nadawcę i zapewniania, że jest to cena ostateczna, brutto, i NIC nie będzie doliczone. Przez ebaya jest to absolutny standard (ebay shipping program to syfilis, rak i HIV w jednym) i próby zrobienia czegokolwiek z tym to kopanie się z koniem. Np. zamawiałem ostatnio przesyłkę z Japonii - opłaciłem VAT przez ebaya - przesyłka przyszła przez Pocztę Polską... i VAT do zapłaty. Na próby reklamacji - to mogą odesłać z powrotem do Japonii. O dziwo, NIGDY z czymś takim się nie spotkałem tylko przy wysyłkach z jednego kraju - Chin. Dlatego teraz zamawiam tylko z UE lub Chin, sprzedawców z pozostałych krajów mam w dupie (chyba, że muszę, bo się uduszę). To nie jest VAT tylko "opłata pocztowa". Pobierają od każdej paczki w tej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 14 minut temu Zgłoszenie Share Napisano 14 minut temu 9 godzin temu, jaskokoz napisał: To nie jest VAT tylko "opłata pocztowa". Pobierają od każdej paczki w tej wysokości. To nie opłata pocztowa. Oplata pocztowa to 8,50 zł. Tutaj pobrano VAT drugi raz. https://media.poczta-polska.pl/releases/pocztowcy-przypominaja-o-nowych-przepisach-zmiany-dotycza-przesylek-zawierajacych-towary-pochodzace-spoza-krajow-ue Poczta Polska pobiera opłatę pocztową w wysokości 8,50 zł za czynności związane z dokonaniem zgłoszenia celnego. Opłatę tę Poczta Polska pobiera także w przypadku, gdy nie naliczono należności celno-podatkowych (np. przy przesyłach z prezentami lub gdy adresat przesyłki zapłacił podatek VAT od razu przy zakupie towarów o wartości 150 EUR), ze względu na fakt dokonania zgłoszenia celnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi