Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wielkie za wszystkie polecenia. Stwierdzam, że te marki skupione na butach klasycznych średnio potrafią w projektowanie casualowych butów, takich jakich szukam. Generalnie szukam czegoś stylistyka pomiędzy Paraboot Michael a sneakersami. 
Paraboot Michael ma już dla mnie lekki sznyt formalności a niskie sneakersy są zbyt takie jakby miękkie w odbiorze. Rzuciły mi się w oczy buty marki Jacques Soloviere, ale się naczytałem na reddicie, że jak się ma wysokie podbicie to ten but się kompletnie do takiej stopy nie nadaje. Ale stylistycznie dla mnie bomba. https://www.zalando.pl/jacques-soloviere-rasmus-unisex-sznurowane-obuwie-sportowe-brown-j5o15m005-o11.html?size=39&lang=pl&otid=default&wmc=SEM480_NB_GO._6748070217_703410928_38453349724.&opc=2211&mpp=google|v1||pla-18283950120||9067602||g|m||161674294310||pla|J5O15M005-O110039000|18283950120|1|&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gbraid=0AAAAADM1oAY039Syxh7jwuQgniIT63-op&gclid=EAIaIQobChMIhqC1lPjiiQMV-EdBAh3TmDZJEAQYAiABEgKRUPD_BwE

@Michaś poszukaj na necie butów typu monkey shoes/boots. Stylistycznie podobne do tych podlinkowanych. Swego czasu sporo modeli monkey miał w swojej ofercie ich Trickers (teraz na ebay). Pojedyncze egzemplarze miał także Heinrich Dinkelacker (obie marki słyną z b.d. jakości), czy nps solovair (tańsze i jakościowo chyba gorsze od ww.)

7 godzin temu, Gocławianin napisał:

@Michaś poszukaj na necie butów typu monkey shoes/boots. Stylistycznie podobne do tych podlinkowanych. Swego czasu sporo modeli monkey miał w swojej ofercie ich Trickers (teraz na ebay). Pojedyncze egzemplarze miał także Heinrich Dinkelacker (obie marki słyną z b.d. jakości), czy nps solovair (tańsze i jakościowo chyba gorsze od ww.)

Dzięki, poszukam troszkę po tej nazwie. Niemniej jednak te trickersy nadal dla mnie zbyt takie dystyngowane są w odbiorze.

1 godzinę temu, audiolab8000s napisał:

Powyżej 100 EUR jest wysyłka za FREE, zwrot też.

Czy buty na podeszwie gumowej (np. Loake 1880 Fleet) sprawdzą się jako buty uniwersalne które będą zakładane zarówno w okresie jesiennym jak i letnim? Czy może wziąć model na skórzanej podeszwie, który i tak pewnie będę musiał podzelować, po jednym czy dwóch sezonach, biorąc pod uwagę to że one będą dość intensywnie używane na zewnątrz.

1 godzinę temu, StanislawK napisał:

Czy może wziąć model na skórzanej podeszwie, który i tak pewnie będę musiał podzelować, po jednym czy dwóch sezonach, biorąc pod uwagę to że one będą dość intensywnie używane na zewnątrz.

Główny problem ze skórzaną podeszwą jest taki, że na mokrej powierzchni stają się śliskie i niebezpieczne, łatwo wywinąć orła.  

9 minut temu, mosze napisał:

Główny problem ze skórzaną podeszwą jest taki, że na mokrej powierzchni stają się śliskie i niebezpieczne, łatwo wywinąć orła.  

Tak jasne, ale chodziło mi bardziej o oddychalność pomiędzy podeszwą skórzaną (ewentualnie podzelowaną), a podeszwą gumową (np. w tych butach które podlinkowałem). Do tej pory nigdy nie użytkowałem butów z niepodzelowaną podeszwą, to nie wiem. Jednym z problemów butów na skórzanej polega na tym, że czubki podeszwy tych butów szybko się dezelują. Można zaradzić temu poprzez przykręcenie w tamtym miejscu odpowiedniej blaszki, ale w jednych butach marki Berwick po przykręceniu takiej blaszki przez szewca po kilku miesiącach podeszwa się w miejscu ów blaszki odkształciła - tzn. minimalnie wygięła do góry. Na razie nic się z tym nie dzieje, ale pytanie, co będzie np. za 2 lata.

Panowie ratunku. Im więcej czytam forum tym mniej wiem. Czy jest gdzieś jakiś jeden post albo wątek w którym jest ranking pod względem jakości marek butów? Który by zbierał do kupy angielskie, hiszpańskie, francuskie, portugalskie (i tak dalej) i żeby były uszeregowane według jakości?