Jump to content

Jaka drukarka (ze skanerem); zastosowanie - 'home office'

Koval
 Share

Recommended Posts

Z czystym sumieniem polecę produkty marki Brother.

Aktualnie w domu korzystam z modelu DCP-7055W (drukarka, skaner + wifi).

Toner do tego sprzętu (zamiennik) kosztuje około 25 zł (allegro), wystarcza na ~2000 stron zadruku tekstem.

Jakość wydruku wystarczająca jak na warunki domowo-biurowe.

Ja polecam Brothera DCP-J925DW. Zamienniki tonerów w każdym media markt, ma wifi, ekran dotykowy dla ułatwienia używania, możliwość drukowania na płytach CD. Jedyna wada to drukowanie zdjęć - kolory są wypłowiałe.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

• Like 1

Parę miesięcy temu kupiłem Canon MG5550, jest to jakby następca modelu Canon MP560, który służył mi wiele lat. Drukarka jest b.dobra, wysokiej jakości skaner, tusze kupuję po ok. 3zł (zwiększona pojemność). Osobiście polecam.

• 3 weeks later...

Również mogę polecić Brothera. Odradzam natomiast stosowanie najtańszych zamienników, bo potrafią zapchać dysze, mimo, że drukarka sama się czyści co jakiś czas. Stosowałem zamienniki za bodajże 40-50zł za komplet, a później coś mnie podkusiło by wypróbować też tańsze i to był błąd. Kolory są chyba na trwałe popsute, nie idzie wyczyścić "normalnie" głowic przy użyciu standardowych tuszy. 

• 4 months later...

Ja mam Epsona. Model L365. Drukarka wifi+skaner. Polecam, bo okazała sięmega funkcjonalna, a przy tym tania w utrzymaniu. Przy zakupie dają duży zapas tuszu (wg producenta na 2 lata, ale ja drukuje dużo więc pewnie szybciej wyjdzie). Dodatkowo zwracają część kosztów zakupu (do 240 zł w zależności od modelu - promocja jest teraz). Pojemniki do systemu ITS są bardzo tanie - oryginalne rzecz jasna.

• 4 months later...
  • 1 year later...

HP jest beznadziejne jeśli chodzi o podejście do klientów - wymuszają firmware (udając, że dotyczy bezpieczeństwa) blokujące kartridże firm trzecich:

https://www.techpowerup.com/225992/hp-deliberately-cripples-third-party-inkjet-cartridges

Robi się afera więc wycofują firmware (ale już nie na zasadzie kolejnej aktualizacji - samemu trzeba się postarać) by rok później zrobić dokładnie ten sam numer

https://www.extremetech.com/electronics/255957-hp-breaking-printers-killing-ink-cartridges

Unikać HP jak ognia.

Samsung sprzedał swój biznes drukarkowy do HP (http://www.bbc.com/news/business-37337989) ale póki co jeszcze drukarki się daje kupić (ze swojej jestem umiarkowanie zadowolony tyle, że to kombajn więc nie pasuje pod kryteria).

Najlepiej brać laser jeśli fundusze pozwolą - żyje długo i w miarę bezproblemowo w porównaniu do atramentowej (zwłaszcza sporadycznie używanej).

W temacie drukarek wtrąca też się do rozmowy. 

Najważniejsze pytanie, czy potrzebujesz koloru? Jeśli nie, to tylko laser. 

Np. Brother DCP-1510 - ok.430zl. Druk/skan/kopia. Toner 1000str. Ok 39 zł.

Lub z Wi-fi DCP 1610we - ok. 480zl. 

Jeśli musi być kolorowy druk, to jeżeli drukujesz  często, dużo, polecam Brothera J-105 . Ktoś wcześniej o nim pisał.

Jeśli drukujsz sporadycznie to jakieś HP z dwoma tuszami.

Tak to w skrócie wygląda