Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wystają bo masz za długie rękawy w marynarce. Koszula nie powinna sie kończyć na połowie dłoni i to po mocnym zmarszczeniu na przedramieniu. Spodnie podobnie, maja opadać na buty, ale nie po czterokrotnym załamaniu - z tylu nie powinny wcale sie łamać, a z przodu max raz. Skróc je po skosie i bedzie ok.

• Oceniam pozytywnie 4

Ok, ale mam 17 lat i garnitur zakładam 5 razy w roku, więc chyba wszystko idealne nie musi być, co? Chociaż zależy mi na eleganckim wyglądzie i wydaję mi się, że taki już uzyskałem.

Jak dla mnie argument, że zakładasz go 5 razy w roku i nie musisz wyglądać idealnie nie bardzo ma sens. Nawet jeżeli raz wychodzisz w garniturze to fajnie jeżeli wyglądasz dobrze. Prosisz nas o opinię i rady, więc nie odrzucaj ich tłumacząc, że jest dobrze. Tak jak poprzednicy radzę udać się do krawca i w szczególności, poprawić długość nogawek i rękawów.

• Oceniam pozytywnie 3

Jak dla mnie argument, że zakładasz go 5 razy w roku i nie musisz wyglądać idealnie nie bardzo ma sens. Nawet jeżeli raz wychodzisz w garniturze to fajnie jeżeli wyglądasz dobrze. Prosisz nas o opinię i rady, więc nie odrzucaj ich tłumacząc, że jest dobrze. Tak jak poprzednicy radzę udać się do krawca i w szczególności, poprawić długość nogawek i rękawów.

W stu procentach się zgadzam. Argument, że zakładasz go 5 razy w roku oznacza, że przez pozostałe 360 dni możesz wyglądać dobrze. Bo bez poprawek teraz wygląda to słabo. 

Mam garnitur po przeróbkach, ale mam wątpliwości co do dlugości rękawów marynarki.

Gdy rękawy koszuli zatrzymują mi się mniej więcej na granicy ręki i dłoni jak widać na 3-cim zdjęciu to mankiety są praktycznie niewidoczne spod marynarki (zdjęcia 1 i 2). Jak naciągnę lekko rękawy tak żeby zachodziły trochę na dłoń (wg kreski na 3-cim zdjęciu) to w tedy efekt jest zadawalający ( jak  na zdjęciach 4 i 5).  Ostatnie zdjęcie bez marynarki z mankietami lekko zachodzącymi na dłoń.

Pytanie czy rękawy marynarki są wciąż za długie czy może mankiety koszuli powinny zachodzić trochę na dłon ?

post-5430-0-84129000-1403083203_thumb.jp

post-5430-0-67993700-1403083242_thumb.jp

post-5430-0-88237000-1403083277_thumb.jp

post-5430-0-18118900-1403083297_thumb.jp

post-5430-0-15842700-1403083323_thumb.jp

post-5430-0-79541600-1403084397_thumb.jp

W sklepie dostałem do mierzenia koszulę z mankietem na guziki (ta została odpakowana dopiero jak się zdecydowałem), która była prana już kilka razy i rękawy wyglądały lepiej więc na pewno muszę ją przeprać.

Mam pytanie o opinie co do tej koszuli. Na metce i na opakowaniu jest informacja tylko o 100% bawełnie. Okazało się natomiast, że jest to bawełna satynowa z lekkim połyskiem, w sklepie przy sztucznym świetle nie rzuciło mi się to w oczy. Czy taka koszula pasuje do garnituru, nie będzie się za bardzo świecić na słońcu czy zdjęciach z flashem? Poniżej jeszcze jedno zdjęcie wykonane przy oknie, zdjęcia z flashem niestety na razie nie mam.

post-5430-0-20042300-1403265544_thumb.jp

ramzi - koszula z listwą zakrywającą guziki jest raczej do muchy (ale pod krawatem tej listwy nie powinno być widać).

Co do połysku - może do jakichś formalnych zestawów ujdzie, ale ja osobiście bym nie założył, chyba że na jakieś uroczyste wieczorne wyjście.

Listwa jest właśnie idealnym rozwiązaniem, jak ktoś nie nosi nic pod szyją, mnie osobiście guziki odkryte rażą. 

Co do połysku, to na dzień się kompletnie nie nadaje. Na wieczór na galę ujdzie, ale potrzeba wyczucia by ją odpowiednio wkomponować. 

Tak? A mnie razi listwa bez muchy (poważnie mówię, nie przez przekorę). We wczesnej młodości znosiłem kilka takich koszul bez niczego pod szyją, nawet do jeansów - może został mi uraz. A na poważnie, to moim zdaniem ładne guziki od koszuli potrafią zdobić (choć ich urok powinien być bardzo subtelny!).

Jak to dobrze, że umiemy się pięknie różnić :D

• Oceniam pozytywnie 1

Postaram się zwrócić koszulę, ale nie wiem czy mi przyjmą.

Szukając koszuli trafiłem na lepszą rozmiarowo koszulę w Giacomo Conti, ale miała 80% bawełny. Pani w sklepie powiedziała, że jak bym chciał to za 200zł można u nich zamówić 100% bawełny, szyte gdzieś w Krakowie. Ktoś coś może wie na temat tych koszul z Giacomo Conti ?