nynu Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia Panowie, z czym nosić koniakowe double monki ze skóry groszkowanej? Jakoś nic innego niż w miarę jasne jeansy mi do nich nie pasuje. Cytuj
Ernestson Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia Wydaje się, że każde off-white/kremowe czy beżowe spodnie z wełny czy lnu, w klasycznym kroju i z mankietami są dobrą parą dla takich butów. 1 Cytuj
MarianoItaliano Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 22 godziny temu, nynu napisał(a): Panowie, z czym nosić koniakowe double monki ze skóry groszkowanej? Jakoś nic innego niż w miarę jasne jeansy mi do nich nie pasuje. Mnie taki kolor pasuje właśnie przez ładny kontrast też do ciemniejszych jeansów, sam noszę często koniakowe brogsy do właśnie takiego ciemniejszego denimu. 1 Cytuj
Kyle Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia W dniu 17.04.2026 o 19:05, nynu napisał(a): Panowie, z czym nosić koniakowe double monki ze skóry groszkowanej? Jakoś nic innego niż w miarę jasne jeansy mi do nich nie pasuje. Jeżeli nie są ciężkie wizualnie np. z powodu podeszwy (gruba guma), to myślę, że z granatowym czy szarym garniturem spokojnie przejdą.W takim układzie dobrze dodać coś nawiązującego kolorystycznie w dodatkach (krawat, poszetka) albo jeżeli jest chłodniej płaszcz w kolorze kamelu. Zakładam, że pytanie wynika z założenia o dość casualowym przeznaczeniu groszkowanej skóry, ale ja bym się tym tak bardzo nie przejmował. 1 Cytuj
Short King Opublikowano 8 Maja Zgłoś Opublikowano 8 Maja Cześć, proszę o poradę/opinię na temat garnituru. Stacjonarnie byłem w Suistupply i po zaplanowanych na miejscu korektach dostałem kurierem swój dwurzędowy garnitur. Mam jednak pewne wątpliwości odnośnie długości i taliowania. Mam 170cm wzrostu, rozmiar marynarki to 24 (taka 48, ale na niższy wzrost), a spodni 32. Poprawki polegały na usunięciu fałdowań na karku i skróceniu rękawów i nogawek spodni. Robiąc zdjęcia zobaczyłem i zmierzyłem, że w marynarce wygląda to jakby skrócili tylko prawy rękaw... różnica w zakończeniu do pierwszego guzika to 1cm co wyraźnie widać. Moje wątpliwości dotyczą głównie tego czy taka długość marynarki nie działa na niekorzyść dla mojego wzrostu i sylwetki oraz czy taki nadmiar materiału na plecach jest dopuszczalny, czy jednak warto zwęzić o 1-2cm. Cytuj
mosze Opublikowano 8 Maja Zgłoś Opublikowano 8 Maja Proporcje bardzo ciężko ocenić ze zdjęcia, zwłaszcza zrobionego z bliska. W zależności od położenia obiektywu można uzyskać efekt długich nóg lub nóg krótkich (w stosunku do całej sylwetki). Na zdjęciu wygląda to ok. W relacji do rąk - o ile masz standardowe proporcje - również. Co do skrócenia rękawów - jedyne usprawiedliwienie różnicy to różnica w długości rąk. Ja sam tak mam, jednak skracając rękawy w marynarkach z przeciętymi dziurkami zawsze skracam tak samo, aby uniknąć takiej różnicy - po prostu rękaw krótszej ręki wygląda na lekko zbyt długi. 2 Cytuj
Kyle Opublikowano 8 Maja Zgłoś Opublikowano 8 Maja Długość marynarki OK, oceniając na podstawie zdjęć (dłuższa przy tym wzroście byłaby niekorzystna, krótsza zaczęłaby iść w kierunku damskiego żakietu). Przód dobrze, układania się na plecach nieakceptowalne, tak samo lewy rękaw, ale chyba mierzyłeś garnitur świeżo wyjęty z paczki,pognieciony, i szlice są zszyte. Po uwzględnieniu tego być może będzie lepiej, poza kwestią skrócenia lewego rękawa - to jest konieczne, widać od razu. 1 Cytuj
MarianoItaliano Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu No więc tak - zamarzyłem sobie kupić budrysówkę Gloveralla w klasycznym kamelowym kolorze. Trafiłem dość dobrą okazję cenową na Vinted na rozmiar M (EU/GB 40), wiedząc, że kroje były raczej obszerne. Wymiary dawały mi do zrozumienia, że w ramionach może być nieco węziej (ale to nawet dobrze), w klatce będzie luz, a rękawy będą mocno krótkie. ChatGPT pochwalił, że w ogóle nie ma problemu, bo klasyczny krój Gloveralla właśnie miał takie krótsze rękawy, żeby nie przeszkadzały przy wszystkich czynnościach militarnych. No i ok, można przyjąć to tłumaczenie, bądź nie - ja przyjąłem, bo mi się taki przyodziewek podobał po prostu, więc - wiadomo - trochę szukałem uzasadnienia, żeby kupić. Przyszedł - no i teraz tak: jeżeli chodzi o długość i jak leży w klatce, ramionach, to jestem z tym ok, cieszę się nawet, że nie ma efektu, że wyglądam jak w płaszczu po bracie w rozmiarze XXL. Te krótkie rękawy - mogę przeboleć, chyba że powiecie, że to słabo wygląda mocno (a może faktycznie tak ma być?). Natomiast to, co mnie ciekawi, to kaptur - czy on faktycznie powinien być taki malutki i "opięty"? Bo jest mało użytkowy tak naprawdę. Tzn. można go ubrać i nosić, ale wydaje mi się, że wygląda to dość dziwacznie. I nawet to też mi samo w sobie nie przeszkadza, bo i tak zakładałbym noszenie czapki jesienią i zimą, ale jak tak zaczynam liczyć te drobne "minusiki" (rękawy, kaptur), to się już zaczynam zastanawiać czy go nie popchnąć dalej na Vinted. A, jeszcze wspomnę, że ta okazyjna cena, to niecałe 300 PLN z wysyłką już. Dajcie proszę znać ogólnie co uważacie - może być w nawiązaniu bądź w oderwaniu od moich powyższych rozterek. Z góry dzięki! Cytuj
Velahrn Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu 23 minuty temu, MarianoItaliano napisał(a): No więc tak - zamarzyłem sobie kupić budrysówkę Gloveralla w klasycznym kamelowym kolorze. Trafiłem dość dobrą okazję cenową na Vinted na rozmiar M (EU/GB 40), wiedząc, że kroje były raczej obszerne. Wymiary dawały mi do zrozumienia, że w ramionach może być nieco węziej (ale to nawet dobrze), w klatce będzie luz, a rękawy będą mocno krótkie. ChatGPT pochwalił, że w ogóle nie ma problemu, bo klasyczny krój Gloveralla właśnie miał takie krótsze rękawy, żeby nie przeszkadzały przy wszystkich czynnościach militarnych. No i ok, można przyjąć to tłumaczenie, bądź nie - ja przyjąłem, bo mi się taki przyodziewek podobał po prostu, więc - wiadomo - trochę szukałem uzasadnienia, żeby kupić. Przyszedł - no i teraz tak: jeżeli chodzi o długość i jak leży w klatce, ramionach, to jestem z tym ok, cieszę się nawet, że nie ma efektu, że wyglądam jak w płaszczu po bracie w rozmiarze XXL. Te krótkie rękawy - mogę przeboleć, chyba że powiecie, że to słabo wygląda mocno (a może faktycznie tak ma być?). Natomiast to, co mnie ciekawi, to kaptur - czy on faktycznie powinien być taki malutki i "opięty"? Bo jest mało użytkowy tak naprawdę. Tzn. można go ubrać i nosić, ale wydaje mi się, że wygląda to dość dziwacznie. I nawet to też mi samo w sobie nie przeszkadza, bo i tak zakładałbym noszenie czapki jesienią i zimą, ale jak tak zaczynam liczyć te drobne "minusiki" (rękawy, kaptur), to się już zaczynam zastanawiać czy go nie popchnąć dalej na Vinted. A, jeszcze wspomnę, że ta okazyjna cena, to niecałe 300 PLN z wysyłką już. Dajcie proszę znać ogólnie co uważacie - może być w nawiązaniu bądź w oderwaniu od moich powyższych rozterek. Z góry dzięki! Ten płaszcz jest za Ciebie za mały. Rękawy wyglądają źle. Nie masz miejsca na warstwy, a sam w sobie nie jest to super ciepły płaszcz. Nie mogę się zgodzić, że Gloverall robi obszerne płaszcze, a wręcz przeciwnie, są one bardzo wąskie. Tzn. historycznie budrysówka to był "płaszcz na płaszcz" i była bardzo obszerna, jednak Gloverall poszedł drogą "slim fit", a może i "super slim fit". Ten kaptur jest straszny, strasznie mały i niefunkcjonalny. Jest tak ciasny,tak opina głowę, że mając go założonego, nie da się wygodnie ruszac głową, i nie, nie przesadzam! Nie mieści się pod nim również czapka. Dodatkowo budrysówki Gloverall nie mają podszewki, co w połączeniu z wyszczuploną, przylegającą konstrukcją powoduje, że wszystko pod spodem się zahacza i blokuje. "Storm flaps" - te zakładki - są zbyt małe, a zapięcia na rzemyki luźne, co powoduje, że chłodny wiatr przedostaje się pod spód i podwiewa płaszcz. Zbyt krótka długość - nawet nie do połowy uda - nie zapewnia ciepła i nie chroni przed zimnem. Generalnie ten płaszcz jest tak niewygodny i tak źle zaprojektowany, że swój sprzedałem - z ulgą - po niecałym jednym sezonie. 1 Cytuj
MarianoItaliano Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu Ok, dzięki za wyczerpujący "insight", chyba też pójdę tą drogą Cytuj
Velahrn Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu 46 minut temu, MarianoItaliano napisał(a): Ok, dzięki za wyczerpujący "insight", chyba też pójdę tą drogą Gdybyś chciał prawdziwą, funkcjonalną budrysówkę, to Thomas Farthing robi fajne https://thomasfarthing.co.uk/products/arctic-pure-wool-duffle-authentic-oversized-pattern?variant=53013363687800 https://thomasfarthing.co.uk/products/mallory-duffle-coat-canyon-brown?variant=55168176095608 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi