Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, MarianoItaliano napisał:

Rozważyłbym jeszcze lekkie zwężenie rękawów.

Tak, moim zdaniem rękawy są rzeczywiście trochę za szerokie.

A czy spodnie nie są za wąskie w okolicach łydki? Na zdjęciu wygląda jakby materiał się dość mocno opinał i załamywał linię kantu.

• Oceniam pozytywnie 1

15 godzin temu, MarianoItaliano napisał:

Mili Państwo, kolejny temat - nie chcę spoilować co to za marka, więc oceniajcie bez brania pod uwagę marki/półki cenowej. Garnitur 100% seersucker bez podszewki, wziąłem najpierw spodnie i jak zobaczyłem, że jest do nich marynarka, to też zamówiłem. Na razie przeszyte na próbę guziki, żeby ją lekko zwęzić w talii, ale wydaje mi się, że może wymagać jeszcze jakiegoś wyslimowania w rejonie pach. Nie chce mi się bawić chyba w tematy typu wyjmowanie wkładów barkowych (które są i tak naprawdę małe). Rozważyłbym jeszcze lekkie zwężenie rękawów. Co myślicie ogólnie - jak leży? Zostawiać? Odsyłać? Jakieś poprawki krawieckie sugerowane?  Sorry za niewyprasowaną koszulę (i sam garnitur też) i lekki bałagan w tle ;)

PXL_20250603_203951399.MP~2.jpg

PXL_20250603_204008653.MP~2.jpg

PXL_20250603_204022703.MP~2.jpg

PXL_20250603_204226686.jpg

Jest naprawdę ok. Rękawy i poduszki zostaw w spokoju.

• Oceniam pozytywnie 1

Dzięki wszystkim za odzew, podejdę jeszcze do krawcowej j zobaczę co jest możliwe do zrobienia w obszarze lekkiego wytaliowania, bo jednak to przeszycie guzików tylko takie poglądowe jest - te klapy nieschodzace się słabo wyglądają, co wcześniej mi umknęło. Natomiast jeżeli część z Was pisze, że nie ma dramatu, to może zostawię jako właśnie nieformalny garnitur na lato.

Uchylając rąbka tajemnicy, to jest to garnitur Mango kupiony na Mango Outlet za łącznie bodaj 320 PLN plus lekkie skrócenie spodni póki co. Tak więc na silę marynarki zostawiać nie będę (spodnie zostawiam), ale też jednak cena przemawia na tak:)

P.s. Spodnie moim zdaniem nie są ciasne, choć faktycznie widzę, że może to tak wyglądać na zdjęciu z boku - może to też kwestia braku wyprasowania, że tak wygląda to na foto? W każdym razie są bardzo komfortowe co do szerokości, na pewno nie jakieś przesadnie skin.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

Garnitur bardzo ładny.

13 godzin temu, MarianoItaliano napisał:

Uchylając rąbka tajemnicy, to jest to garnitur Mango kupiony na Mango Outlet za łącznie bodaj 320 PLN

A nie, cofam powyższe.

W każdym razie rękawów bym nie ruszał, spróbowałbym zebrać nadmiar w klacie.

• Oceniam pozytywnie 1

Dzięki wszystkim za uwagi. Odpowiadając jeszcze na jedno pytanie - tak, marynarka zakrywa pośladki przynajmniej w 90%, czego faktycznie nie widać na zdjęciu. Mam natomiast dość długie ręce, więc u mnie czasem "test kciuka" nie wychodzi.

Stwierdziłem, że zostawiam marynarkę, dałem do bardziej zaufanej krawcowej, która mi już robiła różne korekty marynarek, ma plan jak zebrać nadmiar w klatce i potem się zobaczy czy cokolwiek jeszcze trzeba.

Zdaję sobie sprawę, że nie jest to idealny garnitur nawet w skali RTW, ale też jednak w tej cenie (400zl z poprawkami krawieckimi) się tego nie spodziewałem. Marynarka mogłaby mieć oczywiście jeszcze ze 2 cm długości, mniejszą konstrukcję w barkach czy też nieco szersze klapy (ale i tak nie są złe imho w półce sieciówek), ale nie ma niestety. Mogłaby oczywiście też mieć half albo full canvas i spalla camicia, ale nie ma - i co jej zrobisz? ;)

• Like 1

Sorry za post pod postem, ale wracam do tematu polówek "swetrowych". Domówiłem sobie dla porównania rozmiar M z tego Percivala i wygląda takie porównanie tak. Ja jestem raczej "Team L", bo M-ka jest nieco kusa na długość imho, a szerokością nie różni się znacznie, ale chętnie poznam wasze zdanie. 

M to pierwsze trzy zdjęcia, L to kolejne 4.

PXL_20250610_182552393.MP~2.jpg

PXL_20250610_182758224.jpg

PXL_20250610_182617817.jpg

PXL_20250610_183034424.jpg

PXL_20250610_183119788~2.jpg

PXL_20250610_183012825.jpg

PXL_20250610_182958387.jpg

@MarianoItaliano

Wrażenie zbyt małej długości spowodowany jest raczej spodniami o niskim stanie, więc jeśli takie dominują w Twojej szafie to bezpieczniejszym wyborem była by L-ka.

Gdyby natomiast były to spodnie z wysokim stanem, to wtedy robiąc zdjęcia porównawcze z większej odległości całej sylwetki, wtedy moglibyśmy się rozwodzić, jakie proporcje wyglądają na Twojej sylwetce najlepiej. 😉

• Oceniam pozytywnie 1