Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Który TKMaxx?

Kraków, Bonarka.

Mam rozumieć, że przeciętny krawiec powinien sobie poradzić z wydłużeniem rękawów o ok. 1,5 cm?

Z fałdami na plecach da się coś zrobić?

Opublikowano

W rękawach jest zapas materiału ok. 2,5 cm. Guziki są nierozpinane - to dobrze czy źle pod kątem przedłużania?

Kołnierz koszuli nachodzi na marynarkę bo miałem ją ubraną jak wiązałem krawat. Nie zauważyłem tego przed wykonaniem zdjęcia  :oops:

Opublikowano

Dziś przyszła zamówiona przez net bosmanka (pierwsza w moim życiu) i od razu pojawiło się pytanie, jaką długość powinna mieć bosmanka ?

czy powinna zakrywać marynarkę czy raczej bosmanki nie nosi się na marynarki ?

tak to wygląda w moim przypadku: 

oc41.jpg

kiszka lekko mówiąc.

Opublikowano

Karykaturalnie krótka.

To prawda, jest krótka. Wpasowuje się właśnie w ten trend skracania marynarek i płaszczów. Według mnie bosmanka powinna sięgać parę centymetrów za pośladki.

Federalles, wymień na większy rozmiar albo zwróć.

Odeslij, ona nie jest w zbyt malym rozmiarze, ten model z zalozenia ma dlugosc kurtki dresowej.

Merci Panowie za odzew.

A więc za krótka; to fakt.

Wymiana na większy rozmiar nie wchodzi w grę gdyż ta jest już delikatnie luźna w barkach i klatce (o pasie nawet nie wspominając) a o mniejszej nawet nie chcę myśleć (będzie mi sięgać pewnie powyżej pępka)  :)

szkoda bo ma ładny kolor (żywy granat).

Cena co prawda atrakcyjna (159zł) ale odsyłam zgodnie z  Waszymi sugestiami.

Podziękował ;)

Opublikowano

Byłoby OK, gdyby nie długość marynarki. Spróbuj ten sam rozmiar na wyższy wzrost, oczywiście rękawy i nogawki będą wtedy do skrócenia, ale długość marynarki będzie dobra (pytanie jeszcze, na jakiej wysokości wyląduje wtedy guzik).

Opublikowano

To był "najwyższy" dostępny rozmiar. Z tyłu marynarka zakrywała pośladki.

Porównując marynarkę z tego posta, której bliżej do ideału? :)

Trochę mało prawdopodobne, żeby z tyłu zakrywała pośladki, musiałaby z tyłu być dłuższa niż z przodu.

Trudno porównać te dwie marynarki, bo różnie zrobione są zdjęcia, przy tej granatowej nie ma choćby możliwości oceny, jak przedstawia się w stosunku do całej sylwetki. Oprócz reguły kciuka (która może być myląca ze względu na możliwość występowania u kogoś dłuższych/krótszych niż typowo ramion) warto zastosować regułę sylwetki na pół (bez głowy), w przypadku Vistuli wydaje mi się, że brakuje 3-4 cm. Oczywiście tutaj na ocenę może mieć wpływ pozycja, z której robiono zdjęcie (im niżej aparat, tym krótsza wydaje się marynarka czy płaszcz). Inna sprawa, że są tacy, którzy lubią przykrótkie marynarki - Twój wybór, choć generalnie nie wygląda to dobrze zwłaszcza w przypadku garniturów z przeznaczeniem biznesowym (w marynarkach sportowych, zwłaszcza idących w stronę casual'u, mniej to przeszkadza).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Podtrzymuję opinię, że marynarka powinna być odrobinę dłuższa. Oczywiście można nosić i taką, ale pytanie było o odległość od ideału :-). Zniechęcać może układanie się rękawów z tyłu i na plecach, jest to dość widoczne, na pewno nie jest tak, że "nic tu nie trzeba zmieniać".

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Marynarka ładnie leży (w końcu to RTW), jednak faktycznie jest bardzo krótka. Niewykluczone, że kolega erni ma takie proporcje sylwetki. Musi zdecydować, czy odpowiadają Mu takie proporcje, a jeśli tak, to niech ją nosi.

Proporcje to delikatna sprawa, 2 cm dłużej i mogłoby już być bardzo dobrze.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Wydaje mi się że pierwsza:

1. Lepiej układa się w talii.

2. Długość jest bardziej optymalna.

Tyle że kołnierzyk koszuli jest za wysoko i nie można określić jak tam przylega.

• Oceniam pozytywnie 1