Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwestia tego, co rozumiemy przez "nieodwracalne uszkodzenie". 

kalectwo – niedorozwój, brak lub nieodwracalne uszkodzenie narządu lub części ciała (trwałe uszkodzenie organizmu). Może, ale nie musi spowodować zmniejszenia lub utraty zdolności do pracy zawodowej.

Wydaje mi się, że punktu widzenia medycznego i prawnego, nie należy mówić o okaleczeniu, odnosząc to do tatuaży.

Opublikowano

Czy celowe umieszczenia w organizmie obcych mu substancji, powodując przy tym rany nie jest okaleczaniem? A gdym po prostu nacinał sobie skórę nożem to już będzie forma okaleczania, ale kiedy robię to nie nożem, a igiełką i nie "po prostu", a wstrzykując przy tym barwnik, to sytuacja się zmienia?

Opublikowano

Roland, nie powiem, aby światopoglądowy ultrakonserwatyzm był mi bliski. Zwróć uwagę na to, co napisałem "z prawnego i medycznego" - czyli:  nie jest to prawem zakazane, ani z zasady nie podlega leczeniu (no chyba, że ktoś z tych samych pobudek co przytoczony przykład z nożem, zaczyna sobie wstrzykiwać "obce mu substancje"). 

Nie chcę się wypowiadać na sam temat tatuaży. Mam swoją opinię i nie będzie ona nic wnosiła do dyskusji. 

Opublikowano

Więc czy Twoim zdaniem okaleczanie się jest czymś bardzo złym ?

Nie chciałbym wartościować. Tatuaż to okaleczenie, ale czy złe albo bardzo złe, tego nie wiem.

Dodał bym jeszcze do tego,depilacje,farbowanie włosów.

Tak się składa ze mam tatuaże i nosze kolczyk,nigdy tego nie uważałem za samookaleczenie.

Nie rozmawiamy o tym kto ma tatuaże i kto nosi kolczyki, ale o tym czy jest to samookaleczenie.

Depilacja i farbowanie włosów to samookaleczenie? Nie sądzę, ale chętnie wysłucham argumentów które za tym świadczą.

Nie jestem w stanie jednak znaleźć różnicy między robieniem w uchu dziury na kolczyk, a robieniem dziury w nodze "tak po prostu" czy rozcinaniu ręki. Czy rozcięcie ręki to samookaleczenie? Oczywiście, zatem per analogiam...

Opublikowano

Zdobienie ciała leży w ludzkiej naturze od tysięcy lat - kolczykowanie, tatuaże jak i skaryfikacja (w bardziej prymitywnych kulturach). Natomiast okaleczanie się, jak rozcinanie swojego ciała to żadna forma wyrazu artystycznego, tylko zwykłe problemy psychiczne. Definicje medyczne lepiej zostawić w spokoju i podejść do tego z lekkim dystansem.

Opublikowano

leży w ludzkiej naturze od tysięcy lat - kolczykowanie, tatuaże jak i skaryfikacja (w bardziej prymitywnych kulturach).

Skoro już się bawimy :) w tym temacie, który pasuje do forum jak pięść do nosa to mam kilka pytań:

- czy w tym zestawieniu prymitywizm danej kultury rośnie?

- czy kolczykowanie ma coś wspólnego ze znakowaniem zwierząt? czy komisarze unijni już określili właściwe procedury kolczykowania poszczególnych części ciała?

- czy jeśli coś leży w naturze ludzkiej od tysięcy lat to mamy się do tego stosować teraz? o jakich "cosiach" natury ludzkiej mówimy?

- czy jeśli coś było czynione w "czasach biblijnych" to w jaki sposób robić to teraz? (vide choćby http://forum.gazeta.pl/forum/w,51,36461841,36461841,_List_otwarty_do_posla_Macieja_Giertycha_.html list otwarty do Pana Macieja Giertycha krążący w sieci)

jak mi jeszcze jakieś błyskotliwe przyjdą do głowy to nie omieszkam się nimi podzielić :ph34r:  :D

A tak naprawdę to po prostu zazdroszczę tym co mają wytatuowane Welcome to Jamaica and have a nice day! ;)

Opublikowano

Mówimy tutaj o ludzkiej naturze :) to się albo akceptuje, albo się z tym walczy - a walka to nic innego jak kompromisy... Tatuaż to po prostu permanentna ozdoba, a to, że trochę boli jest do zniesienia - życie bywa bardziej dotkliwe.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Warto zapoznać się z uzasadnieniem. Jeśli barwniki zawierają substancje szkodliwe, to powinno się ich zakazać lub objąć akcyzą. Czemu państwo z naszych podatków ma później leczyć amatorów sztuki nasobnej? Chcesz koloru, to zapłać zaliczkę na doktora :)

Opublikowano

Ustawa spowoduje, że kolorowe barwniki trafią na cenzurowane. Nikt nie będzie nosicieli sprawdzał, bo zawsze będą mogli powiedzieć, że zrobili tatuaż w dowolnym innym kraju. Problem będą mieli tatuujący - ich może objąć kontrola i ewentualne konsekwencje używania niedozwolonych środków.

Opublikowano

51RSO2J2UCL._SY344_BO1,204,203,200_.jpg

Serdecznie polecam zainteresowanym tematyką tatuażu !
Seria ma trzy tomy.

Masa zdjęć i objaśnień. 
Po przeczytaniu można dowiedzieć się o pochodzeniu wielu popularnych dziś motywów 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie może któryś z was zechciałby pomóc mi w poszukiwaniach. 
Sam przekopałem cały internet i nie mogę nic znaleźć. 

Potrzebuję portret Ronnie Biggsa na którym ten Pan nie robi żadnej głupiej/zabawnej miny.
Koniecznie taki gdzie widać facjatę tego Pana od frontu.
Najlepsze było by takie z kartotek policyjnych, ale na cuda nie liczę.