pirat Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Naprawdę nie ma to związku z okaleczaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Nie uważam tatuażu za formę okaleczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Nie uważam tatuażu za formę okaleczenia. A to nie wynika z definicji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Kwestia tego, co rozumiemy przez "nieodwracalne uszkodzenie". kalectwo – niedorozwój, brak lub nieodwracalne uszkodzenie narządu lub części ciała (trwałe uszkodzenie organizmu). Może, ale nie musi spowodować zmniejszenia lub utraty zdolności do pracy zawodowej. Wydaje mi się, że punktu widzenia medycznego i prawnego, nie należy mówić o okaleczeniu, odnosząc to do tatuaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Czy celowe umieszczenia w organizmie obcych mu substancji, powodując przy tym rany nie jest okaleczaniem? A gdym po prostu nacinał sobie skórę nożem to już będzie forma okaleczania, ale kiedy robię to nie nożem, a igiełką i nie "po prostu", a wstrzykując przy tym barwnik, to sytuacja się zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 A czy kobieta nosząca kolczyki też jest okaleczona? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 A czy kobieta nosząca kolczyki też jest okaleczona? podbijam. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Roland, nie powiem, aby światopoglądowy ultrakonserwatyzm był mi bliski. Zwróć uwagę na to, co napisałem "z prawnego i medycznego" - czyli: nie jest to prawem zakazane, ani z zasady nie podlega leczeniu (no chyba, że ktoś z tych samych pobudek co przytoczony przykład z nożem, zaczyna sobie wstrzykiwać "obce mu substancje"). Nie chcę się wypowiadać na sam temat tatuaży. Mam swoją opinię i nie będzie ona nic wnosiła do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 A czy kobieta nosząca kolczyki też jest okaleczona? owszem kolczyki to również forma okaleczenia, co już zresztą w tym temacie napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 owszem kolczyki to również forma okaleczenia, co już zresztą w tym temacie napisałem. Więc czy Twoim zdaniem okaleczanie się jest czymś bardzo złym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Ale tatuaz to jest samookaleczenie, podobnie jak kolczyki. Dodał bym jeszcze do tego,depilacje,farbowanie włosów. Tak się składa ze mam tatuaże i nosze kolczyk,nigdy tego nie uważałem za samookaleczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Więc czy Twoim zdaniem okaleczanie się jest czymś bardzo złym ? Nie chciałbym wartościować. Tatuaż to okaleczenie, ale czy złe albo bardzo złe, tego nie wiem. Dodał bym jeszcze do tego,depilacje,farbowanie włosów. Tak się składa ze mam tatuaże i nosze kolczyk,nigdy tego nie uważałem za samookaleczenie. Nie rozmawiamy o tym kto ma tatuaże i kto nosi kolczyki, ale o tym czy jest to samookaleczenie. Depilacja i farbowanie włosów to samookaleczenie? Nie sądzę, ale chętnie wysłucham argumentów które za tym świadczą. Nie jestem w stanie jednak znaleźć różnicy między robieniem w uchu dziury na kolczyk, a robieniem dziury w nodze "tak po prostu" czy rozcinaniu ręki. Czy rozcięcie ręki to samookaleczenie? Oczywiście, zatem per analogiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Zdobienie ciała leży w ludzkiej naturze od tysięcy lat - kolczykowanie, tatuaże jak i skaryfikacja (w bardziej prymitywnych kulturach). Natomiast okaleczanie się, jak rozcinanie swojego ciała to żadna forma wyrazu artystycznego, tylko zwykłe problemy psychiczne. Definicje medyczne lepiej zostawić w spokoju i podejść do tego z lekkim dystansem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 leży w ludzkiej naturze od tysięcy lat - kolczykowanie, tatuaże jak i skaryfikacja (w bardziej prymitywnych kulturach). Skoro już się bawimy w tym temacie, który pasuje do forum jak pięść do nosa to mam kilka pytań: - czy w tym zestawieniu prymitywizm danej kultury rośnie? - czy kolczykowanie ma coś wspólnego ze znakowaniem zwierząt? czy komisarze unijni już określili właściwe procedury kolczykowania poszczególnych części ciała? - czy jeśli coś leży w naturze ludzkiej od tysięcy lat to mamy się do tego stosować teraz? o jakich "cosiach" natury ludzkiej mówimy? - czy jeśli coś było czynione w "czasach biblijnych" to w jaki sposób robić to teraz? (vide choćby http://forum.gazeta.pl/forum/w,51,36461841,36461841,_List_otwarty_do_posla_Macieja_Giertycha_.html list otwarty do Pana Macieja Giertycha krążący w sieci) jak mi jeszcze jakieś błyskotliwe przyjdą do głowy to nie omieszkam się nimi podzielić A tak naprawdę to po prostu zazdroszczę tym co mają wytatuowane Welcome to Jamaica and have a nice day! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 26 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2013 Mówimy tutaj o ludzkiej naturze to się albo akceptuje, albo się z tym walczy - a walka to nic innego jak kompromisy... Tatuaż to po prostu permanentna ozdoba, a to, że trochę boli jest do zniesienia - życie bywa bardziej dotkliwe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Zakaz robienia kolorowych tatuażyhttp://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-francuzi-zakazuja-kolorowych-tatuazy,nId,1065508 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Dobrze, że nie w PL bo mam takowy w planie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 29 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2013 Warto zapoznać się z uzasadnieniem. Jeśli barwniki zawierają substancje szkodliwe, to powinno się ich zakazać lub objąć akcyzą. Czemu państwo z naszych podatków ma później leczyć amatorów sztuki nasobnej? Chcesz koloru, to zapłać zaliczkę na doktora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 30 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2013 @styleman Francuzi śmieszki.I tak będą w studiach "nie oficjalnie" kolory wrzucać. Ta ustawa to mit.Nikt tego nie będzie sprawdzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 30 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2013 Ustawa spowoduje, że kolorowe barwniki trafią na cenzurowane. Nikt nie będzie nosicieli sprawdzał, bo zawsze będą mogli powiedzieć, że zrobili tatuaż w dowolnym innym kraju. Problem będą mieli tatuujący - ich może objąć kontrola i ewentualne konsekwencje używania niedozwolonych środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 30 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2013 @styleman Francuzi śmieszki. I tak będą w studiach "nie oficjalnie" kolory wrzucać. Ta ustawa to mit. Nikt tego nie będzie sprawdzał. Mit mitem,ale na pewno na parę osób zadziała, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Serdecznie polecam zainteresowanym tematyką tatuażu !Seria ma trzy tomy.Masa zdjęć i objaśnień. Po przeczytaniu można dowiedzieć się o pochodzeniu wielu popularnych dziś motywów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 16 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2013 Panowie może któryś z was zechciałby pomóc mi w poszukiwaniach. Sam przekopałem cały internet i nie mogę nic znaleźć. Potrzebuję portret Ronnie Biggsa na którym ten Pan nie robi żadnej głupiej/zabawnej miny.Koniecznie taki gdzie widać facjatę tego Pana od frontu.Najlepsze było by takie z kartotek policyjnych, ale na cuda nie liczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 17 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2013 http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01453/biggs2_1453096c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 17 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2013 Sam przekopałem cały internet i nie mogę nic znaleźć. jakoś ograniczony masz ten "internet", co najmniej 5 takich fotek en face: https://www.google.pl/search?tbs=simg:CAESTwnAdxKeND0T4Ro7CxCwjKcIGjIKMAgBEgrZB9oH2AfXB9UHGiCZN_1pqyg1vZukImpNqdIO17aIgWbSVWsmkkkNQdzefhQwhZjkySVYSw8w&q=ronnie+biggs&tbm=isch&sa=X&ei=sTWwUrrcIcjD7AailgE&ved=0CDsQsw4&biw=1440&bih=737 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi