Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z przyjemnością informuję o możliwości personalizacji zamówionego u mnie szala. Otrzymałam kilka zapytań od zainteresowanych osób i postanowiłam sprostać Waszym oczekiwaniom :) Monogramy nanoszone będą haftem ręcznym. 

W listopadzie pojawią się w tym wątku specjalnie przygotowane z myślą o forumowiczach szalowe propozycje. Ponieważ dostaję dużo zapytań o kwestie cenowe, to chciałabym nadmienić, że ceny "listopadowych" szali będą zaczynały się od 400 zł. Królować będzie wełna, a towarzyszyć jej będą alpaka, jedwab i kaszmir (w różnych proporcjach).

Stay tuned ;)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dzień dobry. W związku z pytaniami, które zadają Państwo przez prywatne wiadomości chciałabym przybliżyć proces składania zamówienia na szal „tkany na miarę” z mojej pracowni:

Klient kontaktuje się ze mną pisząc, że chciałby zamówić szal, którego nie mam w bieżącej ofercie. Ma być wełniany, mieć splot w jodełkę, wymiary 50x200 cm, do tego haftowany ręcznie monogram.

Przesyłam wycenę oraz orientacyjny czas potrzebny do zrealizowania zamówienia i po akceptacji przez klienta warunków przystępuję do pracy. Gdy szal jest gotowy kontaktuję się z klientem i po otrzymaniu należności wysyłam szalik. 

W tym krótkim filmie można zobaczyć mnie przy pracy. W ten sposób powstają wszystkie moje tkaniny: https://youtu.be/f7RV0IENViQ

Przypominam, że gotowe szale, które będzie można nabyć od ręki pojawią się w tym wątku w listopadzie.

Opublikowano

W tym krótkim filmie można zobaczyć mnie przy pracy. W ten sposób powstają wszystkie moje tkaniny: https://youtu.be/f7RV0IENViQ

Oj, potkałbym tak sobie na krosnach. To musi być strasznie relaksujące zajęcie, jak się ma dobrze opanowaną technikę i wzór (co z pewnością wymaga długich miesięcy żmudnych i frustrujących ćwiczeń - w sumie nie wiem, czy doczekałbym do fazy relaksacyjnej :D).

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Bez ćwiczeń się nie obejdzie, ale zajęcie jest tego warte :)
Mały edit: bardziej relaksujące jest przędzenie, można rozmawiać z tkającą koleżanką, a nitka "sama się robi". Zdjęcie z tegorocznego Shetland Wool Week.

post-6486-0-49454500-1445440017_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 8
Opublikowano

@a.tyburska Masz u mnie wielki szacunek za podtrzymywanie pięknych, tkackich tradycji. Widać że nie ma tu drogi na skróty. Same Tkaniny przepiękne, trzymam kciuki za dalszy rozwój ;)

Opublikowano

@lodzermensz, jednokolorowa jodełka czy twill nie stanowią problemu, mogę utkać. Jaki kolor Cię interesuje?

@arsen, bardzo dziękuję. Mam tu na forum dobrą grupę wsparcia, a to ważne :) Cieszę się, że tu trafiłam.

W tym roku podczas Wool Week prezentowałam nasze tradycyjne tkactwo (technika dwuosnowowa) na stuletnich polskich krosnach. Nagroda była wielka - duże zainteresowanie ludzi z całego świata, którzy być może wybiorą się do Polski w poszukiwaniu tkackich inspiracji.

post-6486-0-04839300-1445595746_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 6
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry. Listopad okazał się dla mnie bardziej pracowity niż przewidywałam. Chciałabym zaprezentować dziś dwa szale dostępne od ręki. Utkane z wełny merino z pięcioprocentowym dodatkiem kaszmiru (przędza inna w charakterze od tej w szalu prezentowanym przez kolegę Damiana w tym wątku).

Szale są miękkie i ciepłe, w splocie jodełkowym, z tweedowym efektem, ale zapewniam, że chodzi tylko o cieniowany wygląd nitki a nie o szorstkość jaka cechuje wełnę szkockich owiec. Te szale zupełnie nie gryzą.

Tak wygląda szal w trakcie noszenia.

post-6486-0-12212700-1448705233_thumb.jp

Pierwszy szal, zgodnie z sugestią forumowicza lodzermensz jest w zieleniach. Osnowa w kolorze świerkowej zieleni, wątek to nieco jaśniejszy zielony, dzięki czemu tkanina ma ciekawy, niejednolity kolor z dyskretnie widocznym splotem.

Długość 168 cm, szerokość 20,5 cm, frędzle 8,5 cm. Cena 400 zł plus koszty wysyłki.

post-6486-0-54612400-1448705056_thumb.jp

post-6486-0-65118700-1448705055_thumb.jp

Drugi szal, nieco krótszy niż standardowy jest idealny dla osoby, która nie przepada za obwiązywaniem szyi i woli nosić szal jedynie przełożony przez szyję i skrzyżowany na piersi. Osnowa w kolorze świerkowej zieleni, wątek w kolorze rdzawego brązu.

Długość 135 cm, szerokość 20,5 cm, frędzle 9 cm. Cena 360 zł plus koszty wysyłki.

post-6486-0-14621100-1448705068_thumb.jp

post-6486-0-72507500-1448705066_thumb.jp

Kolejne szale z mojej pracowni będą się pojawiać w tym wątku przez całą zimę.

Pozostałe szale, które mam w ofercie można od niedawna kupić bezpośrednio na mojej stronie, zapraszam: www.handwovenbyalicja.com

Chciałabym też wspomnieć o artykule na temat mojej twórczości, który pojawił się w najnowszym numerze magazynu Weranda Weekend (1/2016). Poniżej zdjęcie pierwszych stron.

post-6486-0-10627000-1448705160_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 7
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Alicja, te zdjęcia i opis sprawiają, że jakbym miał wolną chwilę i mieszkałbym w pobliżu zgłosiłbym się do Ciebie na staż :)

jako doświadczenie powiem, że w szkole podstawowej należałem do kółka artystycznego, na którym połowę czasu spędzaliśmy na tkaniu :)

Opublikowano

@swordfishthrombone, no tak :)

@Krzysiek_W, wszyscy zainteresowani tkaniem są mile widziani. Najbliższa okazja, żeby podpatrzeć mnie przy pracy będzie w tę niedzielę podczas Wolnego Targu w Poznaniu przy ul. Za Cytadelą w godzinach 11-17 – to kameralna impreza, podczas której będzie można zakupić ręcznie wykonane prezenty, w tym moje tkaniny.

A dla tych forumowiczów, którzy jeszcze się wahają (po publikacji wczorajszego posta statystyki na stronie pokazują duże zainteresowanie :)) proponuję 10% rabatu na wszystkie produkty dostępne w sklepie. Warunkiem otrzymania rabatu jest zgłoszenie chęci zakupu wybranej tkaniny przez wiadomość prywatną na forum.

Rabat obowiązuje od dzisiaj do niedzieli, także w niedzielę podczas Wolnego Targu, wystarczy przyjść i podać hasło „But w butonierce”.

Ostatnie wysyłki zrealizuję w poniedziałek, aby prezenty dotarły do Mikołajów na czas.

http://www.handwovenbyalicja.com/pl/sklep/

post-6486-0-79649200-1450256375_thumb.jp