Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lubo69 Napisano 28 Styczeń 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Z inicjatywy kolegi Czapla proponuję zamiast rankingu marek butów, pojedynek konkretnych firm. Wybieram firmy, których butów mam łącznie 10 par. BARKER http://www.barker-shoes.co.uk Kilka kolekcji, najbardziej popularne to Anniversary, Handcrafted, Country, Creative i Professional. RRP ok. 200 - 400 funtów. Mam buty: Nairn (Country) - derby ze skórą licową w wykończeniu grain, podeszwa dainite, RRP 270 funtów. Noszę od 04/2013. Buty stały się "sławne" na forum, od kiedy użytkownik szewc24.pl opublikował ich zdjęcie jako przykład źle wyprofilowanej podeszwy. Dodatkowo wybarwienie skóry jest nietrwałe i muszę uważać przy pielęgnacji, bo kolor (zresztą bardzo ładny) może wkrótce po prostu zejść. Ocena: ze względu na nietrwałość koloru i fatalnie wykonaną w moim egzemplarzu podeszwę, a także obojętność customer service Barkera, który umył ręce, twierdząc że całą odpowiedzialność ponosi sprzedawca, daję 2/5. RRP zdecydowanie zawyżona, ja zapłaciłem (włącznie z usługą naprawienia podeszwy) niecałe 800 zł i tyle też chyba nie było warto. Lincoln (Handcrafted) - oxfordy z ciekawie patynowanej skóry licowej. RRP 280 funtów. Noszę od 07/2012. Super. Jedne z moich ulubionych butów. Nie mogę złego słowa powiedzieć. Znakomita jakość skóry. Ocena 5/5, bo nie mam się do czego przyczepić. IMHO warte RRP. Wilkins (Creative) - chukka na bardzo grubej skórzanej podeszwie, już nieprodukowane, Pediwear ma w wersji MTO za 300 funtów. Noszę od 12/2012. Buty nieumiejętnie zakonserwowałem i trochę zjadła je sól, ale podeszwa dobrze się trzyma, cholewka też. Problemem jest chyba kopyto, bo są to buty potężne, niewiele mające wspólnego ze smukłością. Ocena 4/5. Mahler (Anniversary?) - już chyba niedostępne, penny loafers na skórzanej podeszwie. Noszę od 06/2013. Hmmm, trochę się naciąłem, bo kopyto wyglądało na zdjęciu dużo lepiej niż w rzeczywistości. Buty niebezpiecznie grawitują w stronę modowych koszmarków, są długie i szczupłe. Skóra i podeszwa OK, ale chyba bez rewelacji, jeżeli to rzeczywiście były buty z najwyższej kolekcji, to zasługują tylko na 3/5. YANKO (wiadomo, reprezentowane na forum przez patine.pl). RRP ok. 1400 zł (półbuty), ale w tej chwili na stronie 1300 zł lub mniej, dla forumowiczów rabaty. Mam buty: 558 - czarne oxfordy captoe, noszę od 12/2013. Skóra trochę twarda, ale wygląda znakomicie. Podeszwa dobrze się trzyma, ale nie katuję ich. Ocena 4/5, jest to mocna czwórka, odejmuję tylko punkty za twardawą skórę. cordovan - noszę od 02/2014, wszystko już napisano, jest osobny wątek mojego autorstwa o tych butach, są to legendarne trzewiki oxblood, numer seryjny minus jeden Jedyne co mnie w tych butach denerwuje to fakt, iż za nic nie mogę doczyścić zaczernień powstałych na zgięciach - ale to raczej problem cordovanu, a nie Yanko, Daję bez wahania 5/5. monki - noszę od 04/2014, nie znam modelu, kupione na Allegro. Mam wrażenie, że buty te były indywidualnie patynowane (?) - Daniel potwierdzi lub zaprzeczy. Farbowanie jest momentami bardzo nieznacznie nierówne. Dodatkowo miałem problem z jedną z podeszew, ale problemowi temu ekipa Daniela zaradziła w sposób zasługujący na złote buty. Jednak obiektywnie 4/5, choć znowu czwórka mocna. MARKOWSKI www.markowski.fr, RRP 160 - 300 euro (nie mam doświadczenia z droższą linią Prince Jorge ani z siostrzaną firmą Septieme Largeur). Mam buty: trzewiki split toe, noszę od 11/2011 - dobra skóra full grain, sól zimowa jej jednak nie służy. Podeszwa słaba, wymaga już wymiany od jakiegoś czasu. Buty wygodne. Daję 3/5. oxfordy na kopycie 191, noszę od 01/2012 - masakra. Skóra twarda, najwyżej top grain, kopyto wąskie. Oddałem synowi jako tzw. "buty na apel". 1/5. derby na podeszwie dainite, noszę od 01/2014. Mogą być, skóra dobra, wygoda średnia, podeszwa sprawia wrażenie gorszej niż np. u Barkera. 4/5. WERDYKT: Dla mnie kolejność Yanko - Barker - Markowski. Yanko wygrywa forumowymi i facebookowymi rabatami, znakomitą i sympatyczną obsługą klienia i całkiem niezłymi butami. Może 1400 zł to trochę za dużo, ale Barkery bywają droższe i gorsze. Inna sprawa, że najstarsze Yanko mam rok, a nie używałem ich często. Barker jedzie na opinii, buty są drogie, ale nierówne - zdarzają się super egzemplarze i całkowite porażki. Firma godna polecenia, ale trzeba uważać. Szukałbym linii Handcrafted na wyprzedażach. Markowski daje się lubić, ale wykańcza twardymi skórami, horrendalnie drogą wysyłką i awersją do komunikacji w języku innym niż francuski. Na wyprzedaży i bez wysyłki (czyli ze znajomym który wraca z Paryża i przywiezie), firma godna uwagi. W cenie RRP i z wysyłką szukałbym gdzieś indziej. Moje uwagi dotyczą jednak tylko najtańszej linii. Ufff... 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Może kolega Czapla dołoży linka do rankingu w tym narzędziu, które zaproponował? Kto będzie chciał dołożyć opis to coś wyskrobie, a bardziej nieśmiali skorzystają jedynie z rankingu. Łatwiej będzie podsumować wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 28 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Przypominam, że jest jeszcze taki wątek: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/2696-lets-gets-ready-to-rumble-w-vs-y/?hl=lets Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Mój werdykt: Yanko, Barker, Markowski. Yanko: ładne kopyta, dobra skóra, świetne dopasowanie do mojej stopy, a buty do patynowania tylko dodatkowo przeważają szalę. Dla mnie jedyny minus, to dość sztywna skóra mocno utrudniająca złamanie buta. Barker: niektóre oxfordy są ładne, ale ogólnie nie dla mnie. Nuda. Niczym się nie wyróżniają i skóra pozostawia sporo do życzenia w tej cenie. Markowski: nie mam i nie znam, ale tylko dlatego, że kompletnie nie podobają mi się ich kopyta - szczególnie trzewików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blondaas Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Możecie porównać Yanko do Carminy i C&J? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Lubo69 - jak porównasz rozmiarówkę Barker Lincoln na 396 do Yanko na kopycie 960 i 962. W moim przypadku buty Yanko są o jakieś 1/2 większe niż buty Cheaney, Churchs i 3/4 rozmiaru w porównaniu do posiadanych Loake, Sanders, Meermin. Buty Yanko ma w rozmiarze 7.5 i noszę wkładkę. Zastanawiam się czy w przypadku Barkerow 7.5 bedzie OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Postaram się w najbliższym czasie zrobić porównaniue Yanko - Cheaney- Loake i może Trickers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 28 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Lubo69 - jak porównasz rozmiarówkę Barker Lincoln na 396 do Yanko na kopycie 960 i 962. Przy stopie 272 mm mam Barkery 7,5G (jest dostępna tylko ta tęgość). Leżą jak ulał. Yanko wszystkie mam w rozmiarze 8 i są dosłownie dwa milimetry za luźne, ale 7,5 mogłyby być ciasne. W Twoim przypadku nie wiem - 7 lub 7,5, nie potrafię pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Czyli wypadają większe niż Yanko. Zaskoczyłeś mnie tą informacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 28 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Chyba źle Ci napisałem - powinieneś mieć 7, jak nie 6,5 (ale nie biorę odpowiedzialności). Pozostałe Barkery mam w rozmiarze 8 i oprócz Nairn są lekko przyduże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Patrzyłem kiedyś na wymiary kopyt Yanko i wydaje mi się że nawet G jest dość wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 6.5??????Chyba nie są aż tak duże. Myśle, że 7. Ostatnie pytanie - jaki rozmiar masz w butach Meermin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 28 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 No, jeżeli Yanko 7,5 masz za duże... Nie mam Meerminów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Jutro zadzwonie do Herringa i poproszę o porównanie Linkolnow do Herring Brunshwick, kt mam w 7.5 G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Panowie, możecie jeszcze opisać detale między poszczególnymi markami/modelami które są dla wielu bardzo istotne? Przykładowo: Jakość glanka, profilowany, płaski, wykonana jaskółka itp. Kanał szycia, zamknięty, otwarty. Wkładka w bucie, na pełnej długości skóra lub tylko na części. Rodzaj skóry na zapiętkach. Jakość sztuperowania. Jakość szycia cholewki. To tak w skrócie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 Panowie, możecie jeszcze opisać detale między poszczególnymi markami/modelami które są dla wielu bardzo istotne? To już chyba zależy od modelu, albo chociaż od linii produktowej. Jeśli porównujemy marki (w całości) to ciężko porównywać takie elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 28 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2015 To już chyba zależy od modelu, albo chociaż od linii produktowej. Jeśli porównujemy marki (w całości) to ciężko porównywać takie elementy. Kolega lubo69 i tak opisywał poszczególne linie w swoich Barker, niektóre zaś marki posiadają pewne rozwiązania w każdych swoich butach. Ogólnie to całe porównania to nie łatwa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 29 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2015 Spróbuję uzupełnić, ale cierpliwości - pierwszego posta pisałem prawie godzinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 29 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2015 Lubo69 - dziękuję za Twój wpis, gdyż przypomniał mi o Barker Lincoln i ofercie, jaką widziałem w necie. Dodatkowo konsultowałem rozmiar Barker Lincoln z Kenem z Herring Shoes (sugerował rozm. 7.5) oraz z Richardem z ShoeHealer (sugerował rozmiar 7). Ostatecznie zdecydowałem się na zakup, jednak nie miałem wyboru, gdyż dostępny był rozmiar 7.5. Wszystko okaże się za kilka dni, gdy buty dotrą:- będą dobre bez wkładki (wątpie)- będą idealne z wkładką korekcyjną (idealne rozwiązanie)- będę starał się odsprzedać.Za buty zapłaciłem 140 GBP z dostawą, więc myślę, że było warto zaryzykować.Poniżej kilka zdjęć sprzedawcy: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 29 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2015 Spróbuję uzupełnić, ale cierpliwości - pierwszego posta pisałem prawie godzinę... Pisałem ogólnie jak ktoś będzie inne buty porównywał, niekoniecznie w tym wątku, doceniam Twój wysyłek włożony w pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulyt50 Napisano 30 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2015 Te Lincolny są piękne,życzę Ci fanie żeby były jak ulał na Twoją stopę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 30 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2015 Te Barkery są bardzo ładne, natomiast wyglądają na dość tęgie (mało smukłe), może to kwestia zdjęc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fan_dobrego_buta Napisano 30 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2015 - bulyt50 - też mi sie podobają. Sprzedawcy udały się zdjęcia - Sekret - myślę, że masz rację. Jednak wczoraj rozmawiałem ze sprzedawcą z Pediwear i twierdził, że są całkiem smukłe. Zobacze jak dotrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 30 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2015 Spróbuję później wstawić zdjęcia swoich. To jest tęgość G, nie są "modnie szczupłe", ale nie są też przesadnie szerokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 30 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2015 Buty bardzo mi się podobają i nawet zastanawiałem się nad ich kupnem, ale nie odpowiada mi dodatkowe przeszycie równoległe do krawędzi cholewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi