Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Na mnie również największe wrażenie wywarł ojciec panny młodej. Ubranie na nim naprawdę dobrze leżało i wyglądał naturalnie, jakby codziennie tak się ubierał, a nie przebierał - jak Beckham.

PS Najłatwiej mają księża i wojskowi - ci zawsze wiedzą, w co się ubrać ;)

Opublikowano

To nie surdut, tylko garnitur żakietowy. :)

Pozdrawiam, Dr

Ok. Gubię się!

Żakiet i surdut po PL to to samo?

Garnitur żakietowy to w zasadzie to samo, ale góra i dół w tej samej kolorystyce.

W takim razie czym różni się morning dress od morning suit? Skoro obydwie nazwy oznaczają żakiet/surdut. I dlaczego "Garnitur żakietowy" po ang też może być morning suit?

chyba zbyt zawile napisałem...

Opublikowano

Mundur miał szyty według mojej informacji u Gives&Hawkes...

BTW to był mundur RAFu?

To nie byl mundur RAF -u (ten Wilhelma ... Karol to oczywiscie marynarka wojenna) tylko the Irish Guard (Gwardia Irlandzka) w ktorej szeregach sluzyl w Afganistanie - na szarfie orderowej (nie wiem jak ja inaczej nazwac) koloru niebieskiego byl znaczek RAF-u u samej gory - odnosnik do jego obecnej "pracy"

Prince William chose a scarlet tunic of the Irish Guard for his wedding day uniform to honor the First Battalion, which is currently deployed in Helmand province, Afghanistan.

Prince William has a senior honorary appointment as Colonel of the Irish Guard.

http://www.washingtonpost.com/blogs/roy ... _blog.html

Opublikowano

W porządku. :)

Surdut to coś takiego:

Dołączona grafika

Natomiast co to żakiet, wiesz.

Garnitur żakietowy to marynarka żakietowa i spodnie z tego samego materiału, w kolorze szarym lub czarnym (żałoba, oczywiście). Kamizelka też może być z tego materiału lub z innego.

Poprawnie, morning dress to żakiet, a morning suit to garnitur żakietowy. Czasami żakiet nazywa się morning suit, ale to kolokwializm.

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

To nie surdut, tylko garnitur żakietowy. :)

Pozdrawiam, Dr

Ok. Gubię się!

Żakiet i surdut po PL to to samo?

Garnitur żakietowy to w zasadzie to samo, ale góra i dół w tej samej kolorystyce.

W takim razie czym różni się morning dress od morning suit? Skoro obydwie nazwy oznaczają żakiet/surdut. I dlaczego "Garnitur żakietowy" po ang też może być morning suit?

chyba zbyt zawile napisałem...

Zakiet i surdut to nie to samo w jezyku pl. Zakiet to "jaskolka" (pseudofrak) zas surdut to "marynarka prawie do kolan" rowna z przodu i z tylu

Garnitur zakietowy moze byc morning suit, poniewaz nosi sie go rano ... w poludnie ... a nie wieczorem :D

Garnitur zakietowy to zakiet ze spodniami w takim samym kolorze.

Morning suit to zakiet (jaskolka) i "portki w paski badz w kratke"

Morning suit i morning dress uzywac mozna chyba zamiennie ...

OK ..z pewnoscia cos pogmatwalem i Killroy zrobi uzytek z "pierwszej czesci" swego nick name (to kill) i mnie najzwyczajniej zamorduje za ignorancje w dziedzinie wiedzy czlowiekowi do zbawienia koniecznie potrzebnej :mrgreen::D

Opublikowano

Na szczęście dla Ciebie ja napisałem wcześniej i Cię nie zamorduję. :)

Poza tym, jaskółka to nie pseudofrak, tylko odmiana fraka, czyli każdej marynarki ze szwem w talii, która nie jest surdutem. :)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Dzięki, nie wiedziałem właśnie jaki to mundur.

Sprostowanie, to Harry służył w Afganistanie. Will dostał jedynie honorowy stopień płk. Gwardii Irlandzkiej. Tak przynajmniej na BBC mówili:)

Ja slyszalem od kogos, kto mowil, ze w telewizorni twierdzono, iz William tez bym w Afganistanie ...ja o tym nie wiedzialem ...Ale on mi o tym rowniez nie opowiadal :D

Mniejsza o jego kombatancka przeszlosc ... czlonkiem ZBoWiD-u moze zostac ze wzgledu na pochodzenie :lol:

Ale mundur mial "Irlandzkiej Gwardii"

Opublikowano

Dziękuje za wytłumaczenie, teraz mam jasność:)

Widzę, że w nazewnictwie jesteśmy bardziej "formal" od samych Brytyjczyków, stąd moja prośba o wyjaśnienie.

Mam jeszcze jedną, czy móglibyście polecić jakąś lekturę związaną z tą tematyką. Sprawa nazewnictwa zawsze rodzi spory i dyskusje.

A przy okazji pochwale się;)

Dołączona grafika

Idealnie nie było, żakiet był z wypożyczalni ja byłem ok 10kg większy, ale nie było źle!

Pzdr,

M

Opublikowano

Na szczęście dla Ciebie ja napisałem wcześniej i Cię nie zamorduję. :)

Poza tym, jaskółka to nie pseudofrak, tylko odmiana fraka, czyli każdej marynarki ze szwem w talii, która nie jest surdutem. :)

Pozdrawiam, Dr

Ufffffff ... przezyje :lol:

Wiesz ... dzieki tobie troche sobie to usystematyzowalem :geek:;) I to nie jest zart ... Ale mam do Ciebie pytanie.

Wydaje mi sie ...moze sie myle, ze garnitur zakietowy jest mniej formalny anizeli morning dress (jaskolka) . Jezeli to prawda, to jestem troche zdziwiony, ze "portki w kratke" z frakiem (specjalnie stroj ten deprecjonuje, by bardziej unaocznic o co mi chodzi)sa bardziej formalne niz frak i spodnie w tym samym kolorze. Dlaczego tak jest???

Opublikowano

Garnitur żakietowy jest mniej formalny od żakietu.

Teoretycznie kratka jest mało formalnym deseniem, ale za to bardzo tradycyjnym do żakietu. Spodnie w kratkę były ważnym elementem stroju z XIX w. Za to garnitur żakietowy używany był pierwotnie jedynie na wyścigach konnych. Formalność w tym wypadku zależy od rodowodu.

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Dziękuje za wytłumaczenie, teraz mam jasność:)

Widzę, że w nazewnictwie jesteśmy bardziej "formal" od samych Brytyjczyków, stąd moja prośba o wyjaśnienie.

Mam jeszcze jedną, czy móglibyście polecić jakąś lekturę związaną z tą tematyką. Sprawa nazewnictwa zawsze rodzi spory i dyskusje.

A przy okazji pochwale się;)

Idealnie nie było, żakiet był z wypożyczalni ja byłem ok 10kg większy, ale nie było źle!

Pzdr,

M

Milo sie prezentujesz (rowniez) w tym odzieniu. Twa ostatnia zona jest ladna kobieta. ;)

Znalem starsze malzenstwo, gdzie on przedstawial ja jako swa ostatnia zone a ona jego, jako swego ostatniego meza. Spedzili z soba dlugie lata i pomijali milczeniem fakt, ze ona byla jednoczesnie jego pierwsza zona a on jej pierwszym mezem :lol:

Opublikowano

Garnitur żakietowy jest mniej formalny od żakietu.

Teoretycznie kratka jest mało formalnym deseniem, ale za to bardzo tradycyjnym do żakietu. Spodnie w kratkę były ważnym elementem stroju z XIX w. Za to garnitur żakietowy używany był pierwotnie jedynie na wyścigach konnych. Formalność w tym wypadku zależy od rodowodu.

Pozdrawiam, Dr

Dzieki za wyjasnienie.