The Kozlow Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Ozeniles sie z siostra... spokojnie to "tylko" przyrodnia siostra;p Abstrahując już od moich relacji rodzinnych, żałuje, że w Polsce nie ma zwyczaju noszenia żakietów (pomijam te plastikowe hybrydy ślubne widoczne w gablotach)... IMO znaczenie lepiej faceci wyglądają (w pewnych okolicznościach) w takim ubraniu nawet jeżeli nie jest idealnie spasowany. Cytuj
Gość gccg Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Killroy ...wyjasnij mi jeszcz prosze, co to jest: A black, double-breasted Edwardian style frockcoat with a squared off tail and peak lapels http://www.tailsandtheunexpected.com/shopexd.asp?id=29 W tym sklepie kupowalem pare kapeluszy ...serwis godny najgoretszego polecenia. W ciagu trzech dni przesylka jest w domu. Maja tam tez smokingi http://www.tailsandtheunexpected.com/sh ... +%26+SUITS Cytuj
Gość gccg Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Ozeniles sie z siostra... spokojnie to "tylko" przyrodnia siostra;p Abstrahując już od moich relacji rodzinnych, żałuje, że w Polsce nie ma zwyczaju noszenia żakietów (pomijam te plastikowe hybrydy ślubne widoczne w gablotach)... IMO znaczenie lepiej faceci wyglądają (w pewnych okolicznościach) w takim ubraniu nawet jeżeli nie jest idealnie spasowany. Ufffffffff ... a juz myslalem, ze to jak w starozytnym Egipcie ... bardzo niekorzystne dla materialu genetycznego. Widzialem rysunek na ktorym faraon przedstawia kobiete jakiemus innemy krolowi mowiac: to Nefertiti, moja zona, siostra, matka, ciotka i tesciowa Cytuj
Dr Kilroy Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 To nie jest taki prawdziwy surdut, bo takowy nie ma kieszeni zewnętrznych, a ma wyłogi częściowo wyłożone jedwabiem, czyli z wełnianymi brzegami, jak na tej ilustracji, którą pokazywałem wcześniej. Pozdrawiam, Dr Cytuj
Üxküll Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Pozwolę sobie załączyć zdjęcie króla Jerzego V w surducie na ślubie w 1923 r. Kiedyś pisałem, że surdut (ang. frock coat) powinien nie mieć brustaszy, ale sam władca Imperium Brytyjskiego takową ma. viewtopic.php?f=1&t=574&p=10511&hilit=surdut+zawsze#p10511 Zdjęcie króla Jerzego V we fraku i pludrach zamieściłem w innym wątku na tym forum: viewtopic.php?f=1&t=574&p=17281&hilit=Jerzy+V#p17281 Cytuj
Dr Kilroy Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Z tego co wiem, brustasze stały się dopuszczalne do surdutów pod koniec ery ich noszenia, tj. w epoce edwardiańskiej. Pozdrawiam, Dr Cytuj
Üxküll Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Z tego co wiem, brustasze stały się dopuszczalne do surdutów pod koniec ery ich noszenia, tj. w epoce edwardiańskiej. Pozdrawiam, Dr Jak był ubrany Abraham Lincoln, 16. prezydent Stanów Zjednoczonych i zarazem pierwszy, którego zamordowano (1865), oraz krój surduta z XIX w. można zobaczyć pod tym linkiem: http://www.denisenadinedesign.com/Research%20Home.htm Cytuj
Gość gccg Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Z tego co wiem, brustasze stały się dopuszczalne do surdutów pod koniec ery ich noszenia, tj. w epoce edwardiańskiej. Pozdrawiam, Dr Jak był ubrany Abraham Lincoln, 16. prezydent Stanów Zjednoczonych i zarazem pierwszy, którego zamordowano (1865), oraz krój fraka z XIX w. można zobaczyć pod tym linkiem: http://www.denisenadinedesign.com/Research%20Home.htm Czy do surdutu nosi sie rowniez sztuczkowe spodnie (albo w kratke) jak do zakietu? Cytuj
Dr Kilroy Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Tak, zazwyczaj, do surduta formalnego. Ale garnitury surdutowe też się zdarzały. Nazywało się to chyba ditto suit: Pozdrawiam, Dr Cytuj
Gość gccg Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Tak, zazwyczaj, do surduta formalnego. Ale garnitury surdutowe też się zdarzały. Nazywało się to chyba ditto suit: Pozdrawiam, Dr Z tego, co widac na rysunku byl to stroj wycieczkowy (spacerowy) Cytuj
Dr Kilroy Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Niekoniecznie. Była to po prostu nieco mniej formalna alternatywa, jak dziś żakiet i garnitur żakietowy. Z czego wnioskujesz, że był to strój spacerowy? Występowały, jak to rzekłeś, spacerowe, nieformalne surduty (garnitury surdutowe), ale były wykonane z bardzo nieformalnych materiałów: Jeszcze a propos Twojego wcześniejszego pytania, będzie całkowicie poprawnem noszenie marynarki - surduta, zamiast marynarki - żakietu do żakietu - stroju. Wymagane jest tylko, żeby krawatem była mucha lub plastron, a koszula była biała, z kołnierzykiem frakowym albo stojącym - cesarskim (imperial collar). Pozdrawiam, Dr Cytuj
Gość gccg Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Niekoniecznie. Była to po prostu nieco mniej formalna alternatywa, jak dziś żakiet i garnitur żakietowy. Z czego wnioskujesz, że był to strój spacerowy? Występowały, jak to rzekłeś, spacerowe, nieformalne surduty (garnitury surdutowe), ale były wykonane z bardzo nieformalnych materiałów: Jeszcze a propos Twojego wcześniejszego pytania, będzie całkowicie poprawnem noszenie marynarki - surduta, zamiast marynarki - żakietu do żakietu - stroju. Wymagane jest tylko, żeby krawatem była mucha lub plastron, a koszula była biała, z kołnierzykiem frakowym albo stojącym - cesarskim (imperial collar). Pozdrawiam, Dr Skoro tak jest, to dziwie sie troszeczke, ze nikt tego nie zrobil podczas slubu. Wygladalby w tym "dostojniej" i oryginalniej. Czy dopuszczalna bylaby taka kombinacja: czarny surdut koszula z imperial collar plus "fantazyjny" plastron z przewaga zoltego koloru (lubie zolty) zolta kamizelka spodnie sztuczkowe bottom boots Cytuj
Dr Kilroy Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 No surduty są bardzo dostojne i formalne, ale w przeciwieństwie do żakietów są bardziej, nie wiem jak to powiedzieć, "voluminous" i przez to wydają mi się mniej odpowiednie na śluby. Człowiek w żakiecie, o ile nie jest otyły, wygląda tak lekko i zwiewnie. Co do Twojego zestawu, to zmieniłbym raczej plastron i kamizelkę. Ten pierwszy raczej powinien być srebrny lub czarno biały, a w kamizelce powinny być raczej kolory bardziej pastelowe, typu jasnoszary, płowy, beżowy, lawendowy itp. Jeżeli lubisz żółty, możesz założyć żółte getry i rękawiczki. Pozdrawiam, Dr Cytuj
zaki Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Król Tonga na piątkowym ślubie. Dosyć zaskakujący wybór. Dwurzędowy płaszcz? Cytuj
Dr Kilroy Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Mnie się bardzo podoba! Garnitur surdutowy (prawdziwy, z pokrytymi jedwabiem wyłogami), lakierki, getry - szkoda, że koszula i krawat niepoprawne. Pamiętam z transmisji, że był jakiś facet w szarym surducie, ale nie wiedziałem kto. Kset - surdut musi mieć szew w talii, bez dyskusji. Pozdrawiam, Dr Cytuj
zaki Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Mnie się bardzo podoba! Garnitur surdutowy (prawdziwy, z pokrytymi jedwabiem wyłogami), lakierki, getry - szkoda, że koszula i krawat niepoprawne. Pamiętam z transmisji, że był jakiś facet w szarym surducie, ale nie wiedziałem kto. Kset - surdut musi mieć szew w talii, bez dyskusji. Pozdrawiam, Dr Tak przypuszczałem że to coś więcej niż zwykły płaszcz Jaka powinna być koszula i krawat? Król małego państewka z Oceanii ubrał się w najbardziej staromodnym angielskim stylu Cytuj
Dr Kilroy Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Pisałem przed chwilą - koszula powinna być biała, z odczepianym cesarskim lub frakowym kołnierzykiem, a krawatem powinien być plastron, ew. mucha. Pozdrawiam, Dr Cytuj
zaki Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Księżniczki z brytyjskiej rodziny królewskiej. Straszne cięgi zbierają w prasie za te kreacje. Cytuj
andershep Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Księżniczki z brytyjskiej rodziny królewskiej. Straszne cięgi zbierają w prasie za te kreacje. wyglądają jakby wyskoczyły z hollywoodzkiej interpretacji 'alicji w krainie czarów' Cytuj
damiance Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 kreacje im zostały z karnawału, musiały je wykorzystać ... czy to księżniczki szkockie Księżniczka po prawej, gdyby zdjęła to coś z głowy ... Z kolei nakrycie głowy księżniczki z lewej zasługiwało na inną kreację, tutaj wygląda na księżniczkę za Shreka. pozdrawiam d Cytuj
roland Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Ta po lewej ubrana jak na szkolną potańcówkę, ta po prawej w straszny kolor i ze swoim herbem na głowie Cytuj
Üxküll Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Mnie się bardzo podoba! Garnitur surdutowy (prawdziwy, z pokrytymi jedwabiem wyłogami), lakierki, getry - szkoda, że koszula i krawat niepoprawne. Pamiętam z transmisji, że był jakiś facet w szarym surducie, ale nie wiedziałem kto. Pozdrawiam, Dr To był Jerzy Tupou V, król Tonga. Więcej o nim pod tym linkiem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Tupou_V Dostrzegam u tego władcy przemożną chęć naśladowania w ubiorze Jerzego V, króla Wielkiej Brytanii i cesarza Indii (1910-1936), a także króla Kanady (1931-1936). Cytuj
Gość gccg Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Poprzedni monarcha Tonga Tupou IV byl najpotezniejszym monarcha na swiecie ... odnosnie wagi ciala Tutaj zdjecia z koronacji obecnego krola Tupou V - troche to wyglada jak ... bal maskowy na dzialce. http://www.boston.com/bigpicture/2008/0 ... tonga.html Cytuj
kset Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2011 Może ten krawat i koszula jest taką tongijską wariacją czyli surdut jest rodzajem fraka, zgodnie z tym, co pisałeś? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi