Skocz do zawartości

Wholecut czyli (Lotniki?)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

@Francuz

merci beaucoup. :) ce ca!

p.s. większość tych nazw to jak zauważyłem określenia angielskojęzyczne, wprost przeniesione do francuskiego. To mnie zaskoczyło, jak znam Francuzów i ich niechęć do angielszczyzny, tudzież ich przekonanie o własnej wyższości. Świadczy to niewątpliwie o niezwykłej potędze obuwniczej anglosasów.

p.s.2 widzę, że też to zauważyłeś :)

Opublikowano

Richelieu to synonim oxfordów, nie zaś lotników.

Czy lotniki są "podtypem", że tak ujmę, oxfordów?

Przymierzam się do zakupu eleganckich butów do garnituru i oxfordy były 1. moim wyborem. Lotniki też trzymają ten standard elegancji?

Pytam bo zdjęcia to zdjęcia a w realu nie mam ani jednych ani drugich...

Opublikowano

Podział na oxfordy i derby to właściwie podział wg. przyszwy, oxfordy uważane są za 'bardziej eleganckie', mają one tzw. zamkniętą przyszwę. Lotniki to podtyp oxfordów z tego powodu, że debry mają przyszwę doszytą do cholewki, a doszyta przyszwa zaburza ideę butów z jednego kawałka skóry.

Opublikowano

Hmm, na stronie Emlinga w zakładkach z opisem poszczególnych modeli lotników jako typu richelieu pojawia się określenie rodzaju: escarpin à lacets (sznurowane buty do tańca/buty dworskie? :shock: ); może ten trop warto zbadać?

Opublikowano

I np. takie: http://www.emling.fr/chaussure-collection/ville/richelieu/kendrick-1288.html, takie: http://www.emling.fr/chaussure-collection/ville/richelieu/ruben-1471.html i jeszcze parę innych.

Tak je na tej stronie klasyfikują, niezależnie od tego, jak głośno będziemy KRZYCZELI.

Przypuszczałem, że uszczegółowienie pojawia się w zakładce descriptif jako genre, ale buty, do których link zamieściłeś również sklasyfikowane są jako escarpin, więc to chyba zły trop.

Nie ma się co spinać. Zobaczymy, jakie informacje przywiezie Arkadyjczyk z Paryża.

Opublikowano

rozmiarówka ciasna czy luźna? noszę 41,5 i mam dylemat czy wziąć 41 czy 42

Listonosz Ci rozciągnie lub zmniejszy? ;) 42

a wiesz, że ma obniżkę i model Pegasus jest po 60€?

Możecie dać linka?