Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Zdecydowanie udane zamówienie! Na zdjęciach z przymiarki nie podobał mi się kształt kołnierza szalowego, ale w finalnej wersji wygląda bardzo dobrze. Ja zdecydowałbym się mimo wszystko na punkt środkowy 1-2 cm wyżej, poza tym nie mam żadnych zastrzeżeń. Gratuluję udanego zamówienia ;)

Opublikowano

Dzięki, Piotrze. Punkt środkowy był podyktowany odległościami pasa, koszuli, spodni, skomplikowane pomiary tam były :D problemem był brak jeszcze pasa wtedy. a myślę, że i ten centymetr by nie zmienił wiele.

saint benji, ja zrobiłem shawl collar, bo zawsze mi się okropnie podobał. wszędzie jak widziałem, czy na filmach jakichś. ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie,

Trochę odgrzeje temat, myślę nad uszyciem czarnego smokingu u Tadeusza Górki.

Mam 2 pytania.

Gdzie najlepiej w Krakowie kupić materiał na smoking i jaki to materiał powinien być? ( Na poleconej na tym forum stronie http://www.blacktieguide.com)

jest napisane że najlepsza jest do tego wełna 300-400g/m2.

Prosił bym jeszcze o napisanie jak długo trwa szycie smokingu przez pana Tadeusza.

Pozdrawiam

Damian

Opublikowano

Witajcie,

Trochę odgrzeje temat, myślę nad uszyciem czarnego smokingu u Tadeusza Górki.

Mam 2 pytania.

Gdzie najlepiej w Krakowie kupić materiał na smoking i jaki to materiał powinien być? ( Na poleconej na tym forum stronie http://www.blacktieguide.com)

jest napisane że najlepsza jest do tego wełna 300-400g/m2.

Prosił bym jeszcze o napisanie jak długo trwa szycie smokingu przez pana Tadeusza.

Pozdrawiam

Damian

Odpowiem częściowo. Najlepsza jest czarna wełniana baratea: wełniana tkanina o subtelnej, skośnej strukturze, produkowana z delikatnej przędzy czesankowej. Oprócz wełnianej baratei, należy także nabyć jedwabny ryps (ang.Grosgrain) na wyłogi oraz lampasy. Nie jestem pewny ile dokładnie potrzeba rypsu. Gramatura do 400 g będzie na pewno wystarczająca. Nie wiem gdzie można je nabyć w Krakowie, ale zapraszam do działu ogłoszeń na forum. Harrisons of Edinburgh ma je w swojej ofercie.

Opublikowano

1. ja mam smoking z bielskiej krepy smokingowej i bardzo sobie ją chwalę. zapewne nie jest to materiał najlepszy, topowy, nie ma metki, itd. ale imho stosunek cena/jakość świetny.

2. czas realizacji różny. p. Górka jest teraz na urlopie, wraca w poniedziałek 22.08. tylko weź mi terminów nie pozapychaj, bo chcę sobie zamówić garnitur, a widzę się z nim dopiero 25 lub 26 :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zaki - Dziękuje za odpowiedź w sprawie doboru materiału, przeglądałem Harrisons of Edinburgh, materiały wyglądają wspaniale, natomiast bez zobaczenia próbek trudno jest coś zamówić dlatego zdecydowałem się na wełnę smokingową z bielska, wcześniej z konsultowałem to z p. Górką który rekomendował właśnie ten materiał i wcześniej wspomnianą krepę, obejrzałem oba i zdecydowałem się na wełnę.

kset- Tak, to ja zamówiłem smoking,mam nadzieje że nie zapchałem Ci terminów :) ale byłem wcześniej pod zakładem krawieckim i wiedziałem że będzie otwarty od 16.08 bo była wywieszona kartka.

Jestem już po pierwszej przymiarce, niestety nie zrobiłem zdjęć, przyszłym tygodniu mam 2-gą więc wtedy coś wrzucę, może coś doradzicie.:)

Mam też pytania odnośnie możliwych modyfikacji w smokingu.

1. Czy zasady smokingu pozwalają na zrezygnowanie z lampasów? Mam do nich mieszane uczucia, dobrze wyglądają przy mundurach ale zastanawiam się czy z nich nie zrezygnować lub nie zastąpić ich centymetrowymi wstawkami z jedwabiu ( satyna podobno lubi się kurczyć)

2. Rozporek, p. Górka zaproponował że nie powinno się go wykonywać tylko... czy jest jakiś substytut:)? Mimo wszytko czasem się przydaje.

Pozdrawiam

Damian

Opublikowano

2. Rozporek, p. Górka zaproponował że nie powinno się go wykonywać tylko... czy jest jakiś substytut:)? Mimo wszytko czasem się przydaje.

Damian

Z tyłu (=rozcięcie, szlica) czy z przodu??

Opublikowano

Zaki - Dziękuje za odpowiedź w sprawie doboru materiału, przeglądałem Harrisons of Edinburgh, materiały wyglądają wspaniale, natomiast bez zobaczenia próbek trudno jest coś zamówić dlatego zdecydowałem się na wełnę smokingową z bielska, wcześniej z konsultowałem to z p. Górką który rekomendował właśnie ten materiał i wcześniej wspomnianą krepę, obejrzałem oba i zdecydowałem się na wełnę.

kset- Tak, to ja zamówiłem smoking,mam nadzieje że nie zapchałem Ci terminów :) ale byłem wcześniej pod zakładem krawieckim i wiedziałem że będzie otwarty od 16.08 bo była wywieszona kartka.

Jestem już po pierwszej przymiarce, niestety nie zrobiłem zdjęć, przyszłym tygodniu mam 2-gą więc wtedy coś wrzucę, może coś doradzicie.:)

Krawiec zarzekał się ksetowi, że szyje ostatni smoking dla Pendereckiego, bo już oczy nie tak dobre dla tak precyzyjnej roboty. Słowa nie dotrzymał i do cechu nie należy.

O limitowanej serii poszetek z pseudorulonikiem można przeczytać pod tym linkiem:

http://www.forum.bespoke.pl/viewtopic.p ... &start=170

Nawet krawaty 7-fold był już gotów szyć, ale temat się zawiesił:

https://forum.bespoke.pl/viewtopic.php?f=8&t=1038

Opublikowano

Mam też pytania odnośnie możliwych modyfikacji w smokingu.

1. Czy zasady smokingu pozwalają na zrezygnowanie z lampasów? Mam do nich mieszane uczucia, dobrze wyglądają przy mundurach ale zastanawiam się czy z nich nie zrezygnować lub nie zastąpić ich centymetrowymi wstawkami z jedwabiu ( satyna podobno lubi się kurczyć)

Pojedyncze lampasy są podstawową zasadą smokingu i powinny być właśnie z jedwabiu. Satyna to rodzaj tkaniny, a nie rodzaj materiału. Przypuszczam, że w wymienionym smokingu lampasy mają być właśnie z satyny jedwabnej.

Jest jeszcze drugi sposób wykończenia spodni, jednak nigdy go nie widziałem na żywo, a nawet nie słyszałem o użyciu go przez kogoś, przez co przypuszczam, że jest bardzo rzadko spotykany. Poniżej zdjęcie przedstawiające omawiany rodzaj wykończenia:

post-360-13658920705572_thumb.jpg

Opublikowano

Uxkull, nie wiem skąd masz informacje o krawatach... może przyłóż się następnym razem lepiej do znalezienia bardziej wiarygodnego źródła niż własne domysły ;). A to, czy będzie szył smokingi, czy nie będzie - nie moja sprawa. widocznie zmienił zdanie, a przysięgi nie składał. i jeszcze jakby to miało jakiekolwiek znaczenie dla mnie czy Ciebie.

Damian, rozporek to raczej nie w spodniach, tylko szlic ;) i fakt, że się nie robi. Twój błąd, że nie powiedziałeś, że chcesz jedwabne fasfolki - nie wiem czy o tym już wiesz, ale masz wełniane.

to kwestia gustu, ale mój mi się dużo bardziej podobał na tym etapie, co jest Twój.

no i jeszcze jedno pytanie - czemu klejony ;O?