eye_lip Napisano 3 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2013 Właśnie zauważyłem, że jedne z moich butów wymagają tej poważnej ingerencji. Ciekaw jestem czy ktoś z Was korzystał z wymiany podeszwy w poskich warunkach. Pamiętam, że kiedyś Macaroni robił o tym wpis, buty były robione u TJ'a. Zastanawiam się czy w naszych warunkach, kiedy szewcy którzy robią buty, szyją zawsze ręcznie (i są jedynymi którzy mogą bez ryzyka wymienić podeszwę), możliwe jest wymienienie podeszwy wraz z szyciem, czy po prostu nową wklejają. W Anglii jest wiele tego typu zakładów i przyszycie nowej podeszwy to jest moment, a koszt wymiany wynosi ok. 70 funtów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 3 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2013 Najczęściej wkleja się nową odpowiednio dobierając grubość i na koniec ją przeszywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2013 No tak, ale w pasie są już dziurki po poprzednim szyciu. Jak to wygląda u Pana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Proponuję sfotografować cały proces, gdy dojdzie do realizacji. Może Filipie na blogu? Pomogłoby to na przyszłość innym zdecydować się (lub nie) na wymianę podeszwy w Polsce, a może nawet co poniektórym przekonać się do skórzanych podeszw, uzmysłowiwszy sobie, że wymiana podeszwy to nie takie wielkie halo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Tak zrobię, dzwoniłem do TJ'a i mówi żeby przyjść z nimi, można wymienić z włącznie z szyciem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 4 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Ostatecznie nie wyjdzie aby drożej i gorzej w Polsce niż w UK u Richarda Shoehealera lub innych + przesyłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2013 Drożej na pewno nie, o jakość u TJ się nie martwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 No tak, ale w pasie są już dziurki po poprzednim szyciu. Jak to wygląda u Pana? Jeżeli mnie Pan nie ubiegnie już z fotorelacją u TJ, to postaram się taką zamieścić, ale strasznie ciężko z czasem. Ostatecznie nie wyjdzie aby drożej i gorzej w Polsce niż w UK u Richarda Shoehealera lub innych + przesyłka? Po tym co już się zdążyłem napatrzeć na prace nazwijmy to renomowanych pracowni szewskich przynajmniej w Niemczech, to każdemu powiem by szanował swojego sprawdzonego szewca. Widok "od kuchni" nie jest taki piękny jakby mogło się wielu osobom wydawać. Komercja, komercja i jeszcze raz komercja. Może po nowym roku napiszę coś więcej, bo niestety mam nieodparte wrażenie na tym forum, że większość Użytkowników jest zachwycona szewcami zachodnimi, a polscy to taka nazwijmy to "druga liga". Mam na myśli głównie temat serwisowania obuwia, a nie samego wyrobu na zamówienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Szewc, z którego usług korzystam od blisko 30 lat, http://www.radio.bialystok.pl/reportaz/index/k/3/n/83804. Fenomen - polecam ( w tym transgranicznemu szewcowi.24.pl) inspirację tradycją polskiego rzemieślnika, jego szacunkiem dla zawodu i szacunkiem ludzi dla uczciwego szewca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 5 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2013 Tak zrobię, dzwoniłem do TJ'a i mówi żeby przyjść z nimi, można wymienić z włącznie z szyciem. O ile dobrze pamiętam w innych postach były informacje, że mistrz ma tyle zamówień, że nowe buty szyte na zamówienie będą do odbioru za kilka miesięcy - pod koniec Q1 2014. Jaki termin wymiany podeszwy proponuje TJ? Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 6 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2013 Najlepszy może być szewc.24.pl - advertiser. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 14 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 Operacja przeprowadzona z sukcesem u TJ'a: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 14 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 Czy zostało zastosowane nowe wypełnienie korkowe, czy może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 14 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 eye_lip, pięknie wyszło, możesz napisać ile kosztowała wymiana podeszwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 14 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 eye_lip, pięknie wyszło, możesz napisać ile kosztowała wymiana podeszwy? Dlaczego pięknie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 14 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 Tak, nowy korek jest. Koszt ok. 250zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 14 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 Dlaczego pięknie? Subiektywne odczucie, jak na to skromne zdjęcie podoba mi się wykończenie krawędzi wchodzące częściowo na spód podeszwy i zamknięty kanał szycia, co najwyżej może można by się przyczepić do kołków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 14 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 Nowe buty , czekam na opis i fotorelację na blogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 14 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 Jutro w nich pochodzę, ciekawe jakie odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 14 Luty 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 eye_lip, możesz pokazać jeszcze podeszwę w całej okazałości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 14 Luty 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2014 eye_lip, możesz pokazać jeszcze podeszwę w całej okazałości? W mojej stopce jest link. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mipo Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 czy ktoś z was wymieniał może podeszwę skórzaną na york albo pełną gumową i orientuje się w cenach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zizi Napisano 23 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2016 Drodzy koledzy, przeglądając ostatnio internety trafiłem na tą stronę: http://aldenofsandiego.com/extending-the-life-of-a-leather-sole/ Jest tam mowa o tym, że za każdym razem gdy wraz z podeszwą GYW wymieniana jest rama, to prowadzi do tego że w cholewce zaczyna brakować dziurek do ponownego przyszycia ramy. Wobec tego podeszwę GYW można wymienić tylko kilka razy... Co o tym myślicie? Bo jeśli tak jest w istocie, to trochę upada legenda o nieśmiertelności dobrych butów GYW Pozdrawiam Przepraszam chodziło mi o to że zaczyna brakować miejsca na nowe dziurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 23 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2016 Po co wymieniać ramę ? - w praktyce nigdy nie jest ona zużyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zizi Napisano 23 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2016 A mi się wydaje że dosyć mocno dostaje w kość na skutek różnych uderzeń bocznych, w moich jednych butach jest już mocno obdrapana i zastanawiam się czy dobrze by to wyglądało gdyby wymieniono całe spody oprócz ramy. No chyba że jest jakiś sposób na jej regenerację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi