klient Napisano 27 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2013 zgadza się, z tym się zapoznałem na samym początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 7 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2013 Po przymiarkach sporej liczby koszul RTW i wielkim rozczarowaniu postanowiłem, że koszulę na własny ślub uszyję od podstaw. Panowie macie jakieś rady odnośnie szycia koszuli ? Na co zwrócić uwagę, jaką bawełnę wybrać itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 7 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2013 Szczerze? Wstąpić do sprawdzonych miejsc np. podczas wizyty w Warszawie. Pomierzą, dobrze doradzą, efekt od razu dobry. Niestety dobra bawełna musi swoje kosztować (wydatek rzędu 400-500zł w MTM), ale za to oddycha, dobrze się prasuje, większość nie gniecie (ale tutaj warto robić test w postaci zgniecenia materiału z próbnika w ręce). Potem mając taką już sprawdzoną koszulę, można się bawić w tańsze woły robocze od moderntailor lub już telefonicznie zamawiać kolejne. Warto szyć bez ekstrawagancji typu kolorwe kołnierze i przeszycia, ale przemyśleć budowę koszuli - czy np. chcemy ją nosić bez krawata często (wtedy się przyda kołnierzyk button hidden i plisa z przodu), czy lubimy spinki albo coś ciekawego (mankiet koktajlowy). Prosić o łamany karczek. Unikać zapędów na monogramy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 7 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2013 Dodałbym by tą oddychalność sprawdzić - choćby spojrzeć pod światło. W wątku o koszulach jest sporo informacji o materiałach. Poza tym przy pierwszej koszuli nie daj się ponieść fantazji i nie przesadzaj z bajerami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 7 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2013 Zastanów się, czy będzie to koszula tylko na bardzo oficjalne okazje, czy chciałbyś też jej używać częściej. Jeśli masz już dużo koszul w szafie, to wtedy nie stanowi to problemu. Natomiast jeżeli wybierzesz białą koszulę o bardziej szlachetnym splocie, lekko błyszczącą - ciężej będzie ją stosować do mniej oficjalnych zestawów i będzie się tylko kurzyć (no chyba że często chadzasz na oficjalne okazje, to "zazdraszczam" ). U Makaroniego czy w Van Thornie nie zrobią Ci krzywdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 8 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2013 Jako, że niedawno korbowód mi bokiem w silniku wyszedł wypad poza Śląsk raczej odpada, chcę odwiedzić http://www.tiviano.com/ i ewentualnie u nich szyć jeśli sprawią wrażenie ludzi znających się na rzeczy Koszt będę chciał jakoś zbilansować cena/jakość. Unikać zapędów na monogramy. Tutaj będę miał problem, może w dyskretnym miejscu Ekstrawagancji nie planuję, klasyczna biała koszula z włoskim kołnierzykiem i mankietami na spinki która będzie na raczej specjalne wyjścia. (no chyba że często chadzasz na oficjalne okazje, to "zazdraszczam" ) Niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 8 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2013 (monogram) Tutaj będę miał problem, może w dyskretnym miejscu Ostatnio preferuję na lewym rękawie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 8 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2013 A jaki jest średnio czas oczekiwania na koszulę bespoke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 8 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2013 2 tygodnie, ale to bardzo zależy od pracowni - zależy gdzie mają wykonawcę i jakie ma obłożenie. Jeśli potraktują Cię priorytetowo, może się udać nawet wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 8 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2013 To nie sprzedawca ma się znać na rzeczy ale produkt być dobrej jakości Koszula bespoke to zupełnie coś innego niż mtm. Nie masz możliwości np. uwzględnić w kroju innej wysokości każdego z ramion. Nie wiem też jaką masz budowę, ale nie oczekuj po mtm dopasowania jak z plakatu reklamoweg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 8 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2013 To nie sprzedawca ma się znać na rzeczy ale produkt być dobrej jakości Koszula bespoke to zupełnie coś innego niż mtm. Nie masz możliwości np. uwzględnić w kroju innej wysokości każdego z ramion. Nie wiem też jaką masz budowę, ale nie oczekuj po mtm dopasowania jak z plakatu reklamoweg To ma być bespoke a nie mtm. Budowę mam taką, że nie mam wyjścia, muszę szyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 8 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2013 Pisałem wyżej, najprawdopodobniej tu: http://www.tiviano.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 8 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2013 To może w kwestii wyjaśnienia: Przeważająca większość zakładów produkujących koszule robi je MTM, czyli pobierają miarę i dostosowują szablon do nich. W sporej większości przypadków daje to bardzo dobry efekt. Kiedy chcemy uzyskać efekt wybitny, musimy wziąć często 1000zł i więcej, udać się do krawca, który tylko szyje koszule i on wtedy będzie te koszule szył jak marynarkę, z przymiarkami i robiąc wykrój pod klienta. Tylko szczerze mówiąc, koszula to nie marynarka. Raczej nie warto płacić 3x tyle, tylko za to, że ktoś ręcznie coś obszył albo wyeliminował marszczenie pod pachą, kiedy cała talia i tak się roluje nad spodniami. No chyba, że ktoś ma taki kaprys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 8 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2013 W takim razie dzięki za wyprowadzenie z błędu. Wypytam w Tiviano jak to u nich wygląda ale skoro cennik zaczyna się od 350zł to pewnie jest tak jak piszecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 12 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2013 TIVIANO robi bespoke. Robi tez MTM. Co do garniturow to jest wybor: Bespoke lub MTM ( w Bespoke masz tkaniny Hollanda, Hunta, JJ Minnisa, Harrisons, Zegny, Dormeuila a w MTM Loro Piana i VBC plus docelowo Hunt i Holland) Koszule tylko MTM i ten temat chcialbym poruszyc. Ogolnie rzecz biorac jak slysze, ze ktos ma koszule bespoke i bylo to szyte w fabryce (czyli tylko sciagniete miary) to az sie noz w kieszeni otwiera. Dlaczego? Bo to jest MTM. Wiekszosc pracowni "szycia na miare" to mniej lub bardziej spersonalizowane MTM. Fajnie wyglada marketingowo jako szycie na miare ale kiepsko czasami to wychodzi. I tyle w temacie. Bespoke to w klasycznym rozumieniu, ciagla interakcja z krawcem czyli tworzenie poprzez "obgadanie" co autor mial na mysli. Faktem jest, ze w TIVIANO koszule "na miare" (MTM) przypominaja w pewnym stopniu bespoke poniewaz pierwsza koszula to zawsze jest test ciala i szpilkowanie wraz zaznaczaniem podciec, by w miare idealnie dopasowac koszule do wymiarow i specyfiki ciala i co najwazniejsze, do planow klienta na przyszlosc. Po co nam wiedziec jakie sa plany klienta? Po to, zeby wiedziec jakie rozmiary realnie podac. Przyklad: klient cwiczy na silowni, co widac, wiec pierwsze pytanie jest, czy bierze jakies srodki wspomagajace efekty ( a rozne srodki biora klienci - zazwyczaj olympa, silnie wzbogacone bialko). Jesli bierze bialko, bedzie przyrost masy i to dosc potezny, jesli nie, w przyszlosci sylwetka bedzie smuklejsza. Jesli bierze bialko a nie cwiczy ( a tez kilku klientow tak funkcjonowalo) to nastepuje gwaltowny spadek wagi, czyli efekt odwortny do zamierzonego. Jesli klient jest szczuply czy nawet chudy, mozna zrobic rekawy slim ( czyli niewiele szersze od wymiarow biceps, przedramie nadgarstek) . Zazwyczaj mamy do czynienia z osobami, ktore cwicza lub cwiczyly i przedramie jest nieco szersze, wiec i rekawy musza byc luznawe, by zapewnic komfort ruchow(rece do przodu, zagiecia). Wiem, ze nie kazdemu sie podobaja nieco szerszawe rekawy, ale uwierzcie, zrobilem mase testow na swojej trudnej sylwetce i wlasnie do takich wniskow doszedlem. W przypadku sylwetek z krotkimi szyjami (silownia, rosnie kark) mamy kolnierzyki z wezszymi stojkami ( standardowo w sklepach sa 4cm i sa one stanowczo za wysokie) i zazwyczaj 3cm jest idealnym rozwiazaniem dla klientow z anatomicznymi lub powstalych na silowni krotszymi szyjami. Co do marszczen, to nie tylko marszczenia pod pacha bola (bo czasami warto miec troszke wiecej materialu, by swoboda ruchow byla wieksza) ale marszczenia na klatce piersiowej pod marynarka i to w pierwszej kolejnosci nalezy wygladzic. Czy warto kupowac garnitury z wieszaka? Warto, bo w ten sposob wspiera sie rodzimy biznes skupiony na przerobkach, ktore zawsze trzeba zrobic. Jak juz sie pewnie domyslacie mam wiele wspolnego z ta firma, bo ja ja zalozylem i prowadze. Zalozylem ja po to, by nie wygladac jak kobieta w garniturze meskim, a tak niestety wygladalem zawsze, gdy oddawalem garnitur do przerobek. Spodnico-spodnie i ladny, nieco przydlugawy damski zakiecik z guzikami w rekawach tuz przy krawedzi (skracanie dolem, o zgrozo). Dla zorientowanych podaje swoje wymiary, zeby ocenili, jak ciezko znalezc, dla niby "miarowego" delikwenta jak ja, garnitur: Wzrost 176/178(zalezy czy cwicze), klatka 115, talia 107, pas 102(100), biodra 113. dlugosc spodni okolo 98 (lubie krotsze) stan 21, uda 65, kolana 50, nogawki nosze 21-20 zeby sie przynajmniej optycznie wyszczuplic. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 12 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2013 Wyspij sie dobrze i zmierz sie rano. Potem aktywny dzien, bieganie, jakies intensywne cwiczenia np. rwanie i podrzut i zmierz sie wieczorem. A chciales sie wydluzyc to odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 12 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2013 Adam, jakie to ćwiczenia? Kilka cm wzrostu bym "przyjął". Na silowni, w celu odciazenia kregoslupa, zalecane jest podwieszanie sie na drazku (plus podnoszenie nog, w celu pracy miesni brzucha) i ewentualnie podnoszenie i luzne opuszczanie nog. Wtedy podobno dochodzi do rozluznienia szpar miedzy kregami i jak rozmawialem z innymi osobami tak cwiczacymi, mozna "urosnac" 1-2cm. Podobno to normalne. U mnie jest to okolo 1-1,5 cm Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 14 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2013 TIVIANO robi bespoke. Robi tez MTM. Co do garniturow to jest wybor: Bespoke lub MTM ( w Bespoke masz tkaniny Hollanda, Hunta, JJ Minnisa, Harrisons, Zegny, Dormeuila a w MTM Loro Piana i VBC plus docelowo Hunt i Holland) Koszule tylko MTM i ten temat chcialbym poruszyc. Adam Proponuję uzupełnić informacje na waszej stronie o wyżej podany wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jogi91 Napisano 14 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2013 Potrzebuję pomocy odnośnie kroju garnituru. Szykuje się pierwsze zakup bespoke. Podoba mi się garnitur Bonda od Toma Forda, ale nie jestem pewny czy będzie do mnie pasował. Mam 191cm wzrostu klata 110cm, barki 52cm, pas 86cm. Mój problem głównie polega na mocno rozbudowanych plecach, co przekłada się na odstające łopatki. Spodnie na szelki, udo 64cm łydka 40cm. Kolor garnituru granatowy, ale opszycie guzików przy mankietach chciał bym zrobić w innym kolorze. Jaki Panowie doradzą? Za pomoc z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 14 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maj 2013 Jeśli chodzi o wyróżniające się obszycie, to doradzałbym wybranie klasycznego koloru - granatowy powinien być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klient Napisano 20 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2013 http://mrmoderngentleman.tumblr.com/post/49620111998 z jakiej tkaniny jest zrobiona ta marynarka, zwykła gruba wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 20 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2013 Flanela wełniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klient Napisano 20 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2013 dzięki za odp., a gdyby szukać czegoś co daje zbliżony efekt wizualny a jest bardziej trwałe od flaneli to co polecacie? zwykła, grubą wełnę o niskiej skrętności? (o flaneli mówi się, że jest nietrwała, a ja szukam czegoś na co dzień, o niskim stopniu formalności) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carvalho Napisano 28 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2013 Dobry wieczór Nadszedł czas planowania pierwszego garnituru bespoke i pierwszych wątpliwości. Do niedawna chodziłem w garniturach rzadko i zwykle były o 2 numery za duże. Kupowanie garnituru RTW zawsze stanowiło problem, jeśli nie można było rozkompletować zestawów. Przy wzroście 188 mam 127 obwodu w klatce i 108 w biodrach. Sylwetka dość muskularna, co chciałbym lekko ukryć, brzucha brak. Aha, wiek po 40-tce. Garnitur ma być niezbyt formalny, jednorzędowy. Prawdopodobnie granat w prążek. Czego unikać przy takich proporcjach? Jakie klapy? Jakie ramiona? Czy zakładki w nogawkach są dopuszczalne? Bo u innych podobają mi się. Marzy mi się kamizelka ale nie wiem czy z taką klatką iść w tym kierunku? Trudno o ilustrację z modelami w podobnych rozmiarach Dziękuję z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 28 Maj 2013 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2013 Trudno o ilustrację z modelami w podobnych rozmiarach http://milerszyje.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi