Velahrn Opublikowano 28 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 7 godzin temu, Jarek85 napisał: To ja też się podzielę swoim doświadczeniem. Zwracałem dżinsy Red Tornado, bo się okazały za małe i podałem to jako powód. Żadnych zdjęć nie musiałem załączać, ani nie proponowali mi zwrotu części kwoty. Akceptacja nastąpiła w ciągu jednego dnia. Zwrot przez paczkomat, pieniądze oddali na kartę od razu po otrzymaniu przesyłki. Co się różniło w moim przypadku od tego, jak to opisał Velahrn, to że musiałem przy odbiorze paczki zapłacić kurierowi Poczteksu cło i VAT. Oczywiście po zwrocie paczki nie odzyskałem części tej kwoty (zamówiłem też bluzki, które sobie zostawiłem). Nie miałem też szansy przekierować przesyłki do punktu odbioru. Bardzo dziwne. to znaczy - wierze Ci - też raz mnie GLS niesłusznie skasować na VAT (bo chyba nie ma cła do 150 euro), napisałem reklamację i mi oddali, ale to było przy zamawianiu z Proper Cloth. Co do aliexpress, zamawiałem ostatnio (czyli maj 2025) dwie rzeczy, obie przyszły normalnie, bez żadnych ukrytych opłat, obie Pocztexem. Natomiast Poczta Polska niesłusznie mi naliczyła VAT za zamówienie z Japonii z ebaya z opłaconym już podatkiem, jakoś dwa tygodnie temu, więc jest to zdecydowanie najgorszy dostawca. I nie można się od nich doprosić żadnych dokumentów. Cytuj
Velahrn Opublikowano 28 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 18 godzin temu, Manul napisał: Czy kolega Velahrn ( a może ktoś inny ) ma doświadczenie ze zwrotami zakupów z Aliexpress ? Są problemy , czy jakieś specjalne procedury, np celno - skarbowe itp ? Upatrzyłem sobie kilka rzeczy , z tej firmy Sauce i wzmiankowane wyżej buty . Mój zwrot (zły rozmiar) wyglądał tak, że Aliexpress wygenerowało mi kod, i odniosłem paczkę do Żabki. Żadnych opłat, żadnych formularzy, żadnych ceł. Natomiast kolega niżej pisze o jakiejś nowej procedurze przez Aliexpress - nie wiem, może taką wprowadzili? mój zwrot był 24 lipca 2024, wtedy na pewno to wyglądało tak, jak napisałem. Natomiast patrząc tutaj https://www.aliexpress.com/ssr/300000437/PinKTaDpEb?disableNav=YES&pha_manifest=ssr&_immersiveMode=true Nic się nie zmienilo, tj. Zwrot na żądanie w ciągu 15 dni. Cytuj
Manul Opublikowano 29 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 Poświęciłem sporo czasu na rozeznanie produktów tej firmy od srebrnych guzików . Podkreślam , że w opini swojej bazuje jedynie na komentarzach osób , które zakupiły te produkty i zamieszczanych przez nie fotografiach . Wylania się z tego obraz , na pewno mój subiektywny , że za spodnie do 600 zł nie dostaniemy rewelacji . Na nielicznych zamieszczonych przez komentujący zdjęciach , te spodnie wyglądają zwyczajnie . Jeden z zagraniczników napisał nawet , że ten jeans Selvedge nie odbiega od Selvedge Uniqlo. Na pewne bardzo dobrej jakości są spodnie z linii Oryginal . Ale to wydatek 800 zł w górę . Czyli już wchodzimy w te srebrne i posrebrzane guziki . No i te hasła wytrychy : typu japońskie nici , stare belgijskie krosna , antyczne maszyny do szycia itp .Ktore dla mnie nic nie znaczą . Nie wiem jakie jest dodatkowo obłożenie cłem i vatem , bo nigdy nie kupowałem nic z Chin . A te rzeczy kosztują ponad 150 euro , więc na pewno jakąś kwotę trzeba do tego doliczyć . Jest też pewna niedogodność, bo niektóre z tych droższych spodni nie są pokazane na modelach . Reasumując , dajmy na to za 800 zl , jak dobrze poszukam , to ja sobie kupię Levis made in Japan . Cytuj
Velahrn Opublikowano 29 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 27 minut temu, Manul napisał: Reasumując , dajmy na to za 800 zl , jak dobrze poszukam 1 Cytuj
Manul Opublikowano 29 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 Przy dużej dozie cierpliwości, chociażby na Vinted na pewno coś znajdę . ? Cytuj
eduardo Opublikowano 29 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 Czy któryś model tych Red Tornado nadaje się na zestaw z marynarką? Cytuj
Velahrn Opublikowano 29 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 22 minuty temu, eduardo napisał: Czy któryś model tych Red Tornado nadaje się na zestaw z marynarką? Zasadniczo wszystkie granatowe i z prostym krojem, np. https://pl.aliexpress.com/item/1005007954253956.html?pdp_ext_f={"order"%3A"21"%2C"eval"%3A"1"} Trudno znaleźć takie, które nie pasują, bo ich produkty to w 90 % modele wzorowane na retro dżinsach, z ciemnych tkanin. Cytuj
eduardo Opublikowano 29 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 Dzięki. Tak się mierzę czy nie przetestować czegoś w stylu https://a.aliexpress.com/_Eusfz8Q lub https://a.aliexpress.com/_EIXjsVU Ktoś wyżej pisał o kwestii rozmiaru i zwrotu, który robił. Jak noszę 34/32 to u nich też celować w ten rozmiar? Cytuj
Velahrn Opublikowano 29 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2025 43 minuty temu, eduardo napisał: Dzięki. Tak się mierzę czy nie przetestować czegoś w stylu https://a.aliexpress.com/_Eusfz8Q lub https://a.aliexpress.com/_EIXjsVU Ktoś wyżej pisał o kwestii rozmiaru i zwrotu, który robił. Jak noszę 34/32 to u nich też celować w ten rozmiar? Pomierz sobie spodnie (Red Tornado podaje bardzo dokładne pomiary swoich rzeczy), które leżą najlepiej i zamów te, które najbardziej im odpowiadają. W razie wątpliwości / pomiędzy rozmiarami ja bym brał większe. Te pierwsze są już prane, nie skurczą się, te drugie chyba też - ale ja bym napisał i się upewnił. 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 1 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2025 Dowiedziałem się, jak to jest z tym VAT-em i Aliexpress. Otóż Ali domyślnie pobiera VAT i płaci go państwu polskiemu do kwoty 150 euro - dlatego przesyłki dochodzą bezpośrednio do kupującego, z już opłaconym VATem i bez konieczności ponownego clenia. Służy do tego procedura VAT IOSS, którą jak widać, Chińczycy opanowali, w przeciwieństwie do ebaya. Powyżej 150 euro Aliexpress nie pobiera VATu, tylko sprzedaje towar po cenie NETTO, czyli niższej o 23 %, i kupujący sam opłaca VAT. 1 Cytuj
Manul Opublikowano 1 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2025 Przy tych dżinsach za 1300 zł jest informacja , że cena zawiera podatek VAT . Cytuj
Velahrn Opublikowano 1 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2025 12 minut temu, Manul napisał: Przy tych dżinsach za 1300 zł jest informacja , że cena zawiera podatek VAT . A próbowałeś kupić i zobaczyć, co jest dalej ? Jak już dodasz do koszyka i przejdziesz do płatności, to wyświetla się informacja, że całość jest bez VATu z powodu ceny wyższej niż 150 euro, i zapłacisz go u dostawcy Tak, kupiłem tę kurtkę z guzikami ze srebra - chce samemu zobaczyć i się przekonać, czy Sauce Zhan jest spoko, czy to kit. 1 Cytuj
Manul Opublikowano 2 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2025 10 godzin temu, Velahrn napisał: A próbowałeś kupić i zobaczyć, co jest dalej ? Jak już dodasz do koszyka i przejdziesz do płatności, to wyświetla się informacja, że całość jest bez VATu z powodu ceny wyższej niż 150 euro, i zapłacisz go u dostawcy Tak, kupiłem tę kurtkę z guzikami ze srebra - chce samemu zobaczyć i się przekonać, czy Sauce Zhan jest spoko, czy to kit. Całkiem poważnie chylę czoła z szacunku za odwagę . czy mógłbyś jeszcze powiedzieć komu należy zapłacić ten VAT ? Kurierowi ? Czy wpłacić na konto Urzędu Skarbowego ? i ile wyniesie opłata celna od tej kwoty ? Jestem zainteresowany tymi informacjami , gdyż upatrzyłem sporo fajnych rzeczy . Właściwie to przyznam się , że siedzę przed stroną Ali po więcej niż dwie godziny . Fascynuje mnie odkrywanie , tej w sumie Terra Incognita. Pozdrawiam serdecznie . Cytuj
Velahrn Opublikowano 2 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2025 1 godzinę temu, Manul napisał: Całkiem poważnie chylę czoła z szacunku za odwagę . czy mógłbyś jeszcze powiedzieć komu należy zapłacić ten VAT ? Kurierowi ? Czy wpłacić na konto Urzędu Skarbowego ? i ile wyniesie opłata celna od tej kwoty ? Jestem zainteresowany tymi informacjami , gdyż upatrzyłem sporo fajnych rzeczy . Właściwie to przyznam się , że siedzę przed stroną Ali po więcej niż dwie godziny . Fascynuje mnie odkrywanie , tej w sumie Terra Incognita. Pozdrawiam serdecznie . Płacisz firmie kurierskiej (z reguły informują cię o tym mailem i proszą o opłatę z góry, z rzadka przy odbiorze paczki) lub na poczcie (kiedy listonosz zostawi ci awizo). Nic nie rozliczasz z urzędem skarbowym. Nie wiem, ile wyniesie cło, cło z reguły jest niewielkie, a w każdym razie niższe niż VAT Cytuj
Manul Opublikowano 5 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 (edytowane) W dniu 29.05.2025 o 15:05, Velahrn napisał: Edytowane 5 Czerwca 2025 przez Manul Pomyłka Cytuj
Manul Opublikowano 5 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 W dniu 29.05.2025 o 15:05, Velahrn napisał: Kolego Velahrn , kilka minut temu poprzez pewien portal odzieżowy , kupiłem spodnie dokładnie takie jak spod tego linku . Made in Japan . Za niewiele ponad 800 zł .I ucieszyłem się , gdyż nie chciałem w kolorze raw indygo tylko już zmiękczone i przetarte lekko . https://www.levi.com/PL/en/clothing/men/levis-vintage-clothing-1955-501-jeans/p/501550078?srsltid=AfmBOopvz_u3s6lQ4NQjiPKquGTHT-iR_dGvhUOqzy5KiCI-CT5qlWGj Cytuj
Velahrn Opublikowano 5 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 2 godziny temu, Manul napisał: Kolego Velahrn , kilka minut temu poprzez pewien portal odzieżowy , kupiłem spodnie dokładnie takie jak spod tego linku . Made in Japan . Za niewiele ponad 800 zł .I ucieszyłem się , gdyż nie chciałem w kolorze raw indygo tylko już zmiękczone i przetarte lekko . https://www.levi.com/PL/en/clothing/men/levis-vintage-clothing-1955-501-jeans/p/501550078?srsltid=AfmBOopvz_u3s6lQ4NQjiPKquGTHT-iR_dGvhUOqzy5KiCI-CT5qlWGj Gratulacje, niech się dobrze noszą! W sumie to używka nawet bezpieczniejsza, bo nie zmieni wymiarów po praniu. Cytuj
Manul Opublikowano 5 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 Ja już długo nie kupię ( może wcale ) spodni w typie shrink to fit . Moje jedyne doświadczenie z takim rodzajem denimu było okropne . Kupiłem takie na Cultizmie . Nazwy marki nie będę pisał , żeby nikogo nie zrażać . Bo ja jestem specyficzny no i ……? Juz i tak bardzo ograniczyłem nabywanie różnego rodzaju dóbr odzieżowych , gdyż był czas gdy wszedłem w fazę , w pewnym sensie zakupoholizmu . Po prostu nagle , wiele rzeczy do których w młodości się śliniłem przez szybę , znalazło się w zasięgu ręki . Teraz mam jeszcze odjazd na punkcie Wranglerów , ale koniecznie z tych White Oak . Są do nabycia w sklepie on line USA . Wrangler jeszcze w latach 70 w Pewexach, fascynował mnie genialnymi guzikami , chyba miedzianymi , przy kurtkach i zatrzaskami też miedzianymi przy koszulach , na których małymi literkami była wytrawiona nazwa firmy . Taka koszula śniła mi się na jawie .Niestety mojej mamy nie było stać . To był koszt ok 20 dolarów , czyli ponad miesiąca pracy . No i to przeszycie litery W na tylnych kieszeniach . Wrangler był wtedy dla mnie nr 1 . Potem był Levis, następnie Lee i Rifle . A ktoś pamięta jeszcze dżinsy i sztruksy Wildcat. ? W okolicach Stanu Wojennego były do dostania w sklepach Mody Polskiej . W 89 wyjechałem na zaproszenie do Kanady na wyspę Vancouver . Nie mylić z miastem o tej nazwie , a jest po sąsiedzku . Tam zapoznałem się z dżinsami Buffalo , bardzo tam wtedy popularnymi . I chyba Teddys??? To był już czas ery grunge .A to kompletnie już nie był mój świat . Przepraszam za taki off. Pzdr wszystkich . 3 Cytuj
mosze Opublikowano 5 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 Rifle miałem i byłem gość. Oraz krótką, dżinsową kurtkę, chyba Wranglera, w tamtych czasach to był kosmos. Cytuj
lubo69 Opublikowano 5 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 W dniu 4.11.2016 o 13:23, lubo69 napisał: Dla mnie dżins to całe lata kolorowych historii. Zaczęło się jeszcze od teksasów formy Odra. Potem do osiedlowego państwowego sklepu odzieżowego ktoś (chyba przez pomyłkę w centralnym rozdzielniku) rzucił rewelacyjne hiszpańskie Loisy w liczbie kilkunastu par, które zagrzały miejsce pomiędzy ponurymi belami elany jedynie na pół godziny. Następnie w mało ciekawym otoczeniu ulicy Wschodniej w Łodzi ulokował się pierwszy sklep firmowy Levi's, a ja wyniosłem z niego (zapłacił Tata) pierwsze oryginalne, amerykańskie (wtedy jeszcze nie z Płocka) 501. Na drugie - takie same - wydałem całą pierwszą wypłatę. Później były kłopoty małżeńskie (równolegle u mojego kuzyna), w związku z czym on zmienił rozmiar z 36 na 34, ja z 34 na 32. Kłopoty małżeńskie to często też kłopoty finansowe, pojawiły się zatem Hero z Selgrosa. Później stanąłem na nogach (w denimie), grzebałem w TKMaxx, kupowałem Edwiny w Hot Herring w Warszawie, eksplorowałem segment premium, limited edition i raw denim, a teraz jestem tu:-) Dołączę się do anegdot starych dziadków swoją historią sprzed 9 lat. A ów wątecek „dżinsy” polecam - kopalnia wiedzy. Tu jesteśmy - jak zwykle ostatnio - off topic. Cytuj
Manul Opublikowano 5 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 Te hiszpańskie Loisy pamiętam z Domów Towarowych Centrum . To był schyłek PRL , chyba 88 rok. Pamiętam też jakieś beżowe Levis- sztywne jak kawał blachy . Płock z Levisami ruszył na dobre w 1992 roku . Dwóch moich znajomych pracowało tam od początku . W 2002 byłem w tej fabryce na wycieczce z okazji 10 lecia . Pokazywali cały proces produkcji . Od olbrzymich bel materiałów po wyrób końcowy . Fascynujące doznanie to było . Te Odry to nie był taki zły wyrób . I masz rację , nazwa na takie spodnie to był Texas . Starsi ludzie mówili na dżinsy drelich, a na sztruks welwet . W Warszawie w sklepie firmowym Odry , chyba na Marszałkowskiej , były po nie kolejki . Na Bazarze Różyckiego królowały wtedy pumpiaste dżinsy Cassucci .I to był duży szpan mieć te spodnie . Pamiętam, że w Pewexie Levisy kosztowały 18 i pół dolara . Kurtka około 30 dolców . Żeby zabrać je do przymierzalni trzeba było dać ekspedientce równowartość w walucie wymienialnej , bądź w bonach PKO . Pamiętam , że kiedyś chciałem tylko zaznać tej rozkoszy pobycia kilku chwil z takimi spodniami w przymierzalni . A że byłem z niesamowicie biednego domu poprosiłem kolegów o wsparcie . Ktoś pożyczył na chwilę kilka guldenów holenderskich , ktoś inny franki francuskie , chyba i peso hiszpańskie też było . To było w monetach wszystko, bo wtedy się to zbierało . ( szczytem szpanu było posiadanie jenów , bo miały dziurkę w środku . Nie pamiętam już , czy jeny honorowali w Pewexie) .No i pani w kasie Pewexu długo przeliczała te pieniążki , czy wystarczy na 18 i pół dolara . Dlatego dobrze pamiętam tę cenę . Potem jak leciałem do Kanady, to stewardesy proponowały między innymi Levisy na pokładzie samolotu . Dla mnie to był szok kulturowy i poznawczy . Dżinsy w samolocie , coś dla mnie niesamowitego. Cytuj
rumcajs43 Opublikowano 6 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2025 Nigdy nie zapomnę, gdy będąc w młodym wieku poszedłem pod bank wymienić u cinkciarza złotówki na dolary i kupić w Pewexie pierwsze dżinsy LEE. Jak kolega wyżej napisał było to 20 dolarów - czyli kupa kasy 1 Cytuj
Manul Opublikowano 6 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2025 W USA polecali sklep z Japonii Bears Tokyo. Praktycznie wszystkie flagowe denimy są poniżej tysiaka z wliczonym taxem. Jest prawie wszystko , od Momotaro do Levis VC. (O cle nie piszą ) Powyżej 15000 jenów wysyłka w świat gratis . Ja nie kupowałem tam. Ale chyba ok sklep??? https://bears-tokyo.myshopify.com/products/levis-vintage-clothing-47501-0200-501xx-1947-model-501-jeans 1 Cytuj
lubo69 Opublikowano 6 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2025 Kupowałem w Bears Tokyo koszulę Far East Manufacturing. Cena niższa o połowę od tej w europejskich sklepach typu Stuf-f. Wysyłka bezzwłocznie i gratis, dostawa Pocztą Polską, czego nie lubię (@Velahrn, nie nakręcaj się;-)). Przesyłka szła poniżej tygodnia. Na poczcie musiałem zapłacić niewielką kwotę, chyba 52zł. 2 Cytuj
Manul Opublikowano 6 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2025 Aha , jeszcze nie przerobiliśmy tematu tzw reklamówek firm dżinsowych z Pewexu . Koniec lat 70 tych, to bardzo pożądany towar był . Paradowanie z foliową torebką Wrangler , na której była fotka kowboja , lub fajnej kobiety w dżinsach było w dobrym tonie . Ja nosiłem w niej książki i zeszyty do szkoły . Te reklamówki sprzedawali w Pewexie chyba za 25 centów ? Pamiętam awanturującego się klienta ( pewnie był bez krawata ) który zwracał uwagę , że te torby powinni za darmo do zakupionych spodni dawać . Czy teraz dają takie torby do dżinsów ? Czy któryś z kolegów dostał taką reklamówkę ? i jeszcze mam jedno pytanie : czy spotkaliście się ze spodniami , które mają suwaki na tylnych kieszeniach ? W latach 70 były takie Wranglery. Bardzo mi się podobały . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi