Skocz do zawartości

Red Tornado, albo - czy najlepsze dżinsy kupimy na Aliexpress?

Velahrn

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Jarek85 napisał:

To ja też się podzielę swoim doświadczeniem. Zwracałem dżinsy Red Tornado, bo się okazały za małe i podałem to jako powód. Żadnych zdjęć nie musiałem załączać, ani nie proponowali mi zwrotu części kwoty. Akceptacja nastąpiła w ciągu jednego dnia. Zwrot przez paczkomat, pieniądze oddali na kartę od razu po otrzymaniu przesyłki.

Co się różniło w moim przypadku od tego, jak to opisał Velahrn, to że musiałem przy odbiorze paczki zapłacić kurierowi Poczteksu cło i VAT. Oczywiście po zwrocie paczki nie odzyskałem części tej kwoty (zamówiłem też bluzki, które sobie zostawiłem). Nie miałem też szansy przekierować przesyłki do punktu odbioru.

Bardzo dziwne. to znaczy - wierze Ci - też raz mnie GLS niesłusznie skasować na VAT (bo chyba nie ma cła do 150 euro), napisałem reklamację i mi oddali, ale to było przy zamawianiu z Proper Cloth.

Co do aliexpress, zamawiałem ostatnio (czyli maj 2025) dwie rzeczy, obie przyszły normalnie, bez żadnych ukrytych opłat, obie Pocztexem.

Natomiast Poczta Polska niesłusznie mi naliczyła VAT za zamówienie z Japonii z ebaya z opłaconym już podatkiem, jakoś dwa tygodnie temu, więc jest to zdecydowanie najgorszy dostawca. I nie można się od nich doprosić żadnych dokumentów.

18 godzin temu, Manul napisał:

Czy kolega Velahrn ( a może ktoś inny ) ma doświadczenie ze zwrotami zakupów z Aliexpress ? Są problemy , czy jakieś specjalne procedury, np celno - skarbowe itp ?

Upatrzyłem  sobie kilka rzeczy , z tej firmy Sauce i wzmiankowane wyżej buty . 

Mój zwrot (zły rozmiar) wyglądał tak, że Aliexpress wygenerowało mi kod, i odniosłem paczkę do Żabki. Żadnych opłat, żadnych formularzy, żadnych ceł.

Natomiast kolega niżej pisze o jakiejś nowej procedurze przez Aliexpress - nie wiem, może taką wprowadzili? mój zwrot był 24 lipca 2024, wtedy na pewno to wyglądało tak, jak napisałem.

Natomiast patrząc tutaj

https://www.aliexpress.com/ssr/300000437/PinKTaDpEb?disableNav=YES&pha_manifest=ssr&_immersiveMode=true

Nic się nie zmienilo, tj. 

zwrot.png

Zwrot na żądanie w ciągu 15 dni.

Poświęciłem sporo czasu na rozeznanie produktów tej firmy od srebrnych guzików . Podkreślam , że w opini swojej bazuje jedynie na komentarzach osób  , które zakupiły te produkty i zamieszczanych przez nie fotografiach . Wylania się z tego obraz   , na pewno mój subiektywny , że za spodnie do 600 zł nie dostaniemy rewelacji . Na nielicznych zamieszczonych przez komentujący zdjęciach  , te spodnie wyglądają zwyczajnie . Jeden  z zagraniczników napisał nawet , że ten jeans Selvedge nie odbiega od Selvedge  Uniqlo.  Na pewne bardzo dobrej jakości są spodnie z linii Oryginal . Ale to wydatek 800 zł w górę .  Czyli już wchodzimy w te srebrne i posrebrzane guziki . No i te hasła wytrychy : typu japońskie nici , stare belgijskie krosna , antyczne maszyny do szycia itp .Ktore dla mnie nic nie znaczą .  Nie wiem jakie jest dodatkowo obłożenie cłem i vatem , bo nigdy nie kupowałem nic z Chin . A te rzeczy kosztują ponad 150 euro , więc na pewno jakąś kwotę trzeba do tego doliczyć . Jest też pewna niedogodność,  bo niektóre z tych droższych  spodni nie są  pokazane na modelach .  Reasumując , dajmy na to za  800 zl , jak dobrze poszukam ,  to ja sobie kupię Levis made in Japan . 

22 minuty temu, eduardo napisał:

Czy któryś model tych Red Tornado nadaje się na zestaw z marynarką?

Zasadniczo wszystkie granatowe i z prostym krojem, np.

https://pl.aliexpress.com/item/1005007954253956.html?pdp_ext_f={"order"%3A"21"%2C"eval"%3A"1"}

S1f41be6578ea444aadbff1e8d4f5b536t.jpg?w

Trudno znaleźć takie, które nie pasują, bo ich produkty to w 90 % modele wzorowane na retro dżinsach, z ciemnych tkanin.

43 minuty temu, eduardo napisał:

Dzięki. Tak się mierzę czy nie przetestować czegoś w stylu 

https://a.aliexpress.com/_Eusfz8Q

lub

https://a.aliexpress.com/_EIXjsVU

Ktoś wyżej pisał o kwestii rozmiaru i zwrotu, który robił. Jak noszę 34/32 to u nich też celować w ten rozmiar?

Pomierz sobie spodnie (Red Tornado podaje bardzo dokładne pomiary swoich rzeczy), które leżą najlepiej i zamów te, które najbardziej im odpowiadają. W razie wątpliwości / pomiędzy rozmiarami ja bym brał większe. Te pierwsze są już prane, nie skurczą się, te drugie chyba też - ale ja bym napisał i się upewnił.

• Oceniam pozytywnie 1