Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Velahrn Napisano 8 Lipiec Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec Postanowiłem napisać tu krótko o jednej z moich ulubionych marek odzieżowych, w Polsce chyba zupełnie nieznanej, jaką jest Bronson Mfg. https://bronsonshop.com/ Bronson to marka chińska, co więcej typu "od Chińczyka do Chińczyka". Istnieje kilkanaście lat, ale dopiero od dwóch sklep ma angielską wersję. Ja nie widzę w tym nic złego. Nie znoszę za to brandów, które próbują mnie oszukać co do pochodzenia swoich produktów - na przykład Belstaff nieustannie podkreśla swoją, pożal się Boże, "brytyjskość", podczas gdy obecnie żaden jego produkt nie powstaje na Wyspach. Podobnie jest z Fjallraven, gdzie cała w zasadzie produkcja odbywa się w Wietnamie/Chinach, a jedyne brand co ma "skandynawskie", to ceny. W każdym razie, Bronson to ciuchy projektowane w Chinach, szyte w Chinach z chińskich materiałów (choć są wyjątki - np. denim jest japoński), i wysyłane z Chin. Jedyne co nie jest potocznie "chińskie", to jakość, bo jest ona zdumiewająca! Malo kto o tym wie, ale Chiny są producentem doskonałej jakości bawełny, z prowincji Sinciang. Bawełna, co mało intuicyjne, jest tym lepsza, trwalsza, im delikatniejsza i gładsza w dotyku. Jej wytrzymałość i właściwości użytkowe są wprost proporcjonalne do długości włókien - czyli im dłuższe, tym lepsze. Bawełny poślednie, o krótszych włóknach, szorstkie i mniej przyjemne w dotyku, są również dużo bardziej nietrwałe. Nie wiem, jakich dokładnie dostawców ma Bronson, ale wszystkie bawełniane rzeczy, które miałem w rękach - t-shirty, bluzy, henleye - są bardzo wysokiej jakości. Gładkie, bardzo przyjemne, mięsiste, po prostu premium. Przewyższają WSZYSTKO co można kupić w polskich sieciówkach i dorównują moim zdaniem jakości wielu japońskich marek typu heritage/workwear... za trzykrotnie niższą cenę. Pozwólcie, ze posłużę się przykładem szarej bluzy z kapturem. W Decathlonie szara bluza z kapturem kosztuje 120 zł, czyli ~30 USD. Jest wykonana z dość cienkiego, lichego materiału o skaldzie ~60 % poliester, 40 % bawełna. Ma najtańszy możliwy suwak, pojedyncze szwy overlock itd. Bluza Bronsona kosztuje nieco więcej - 50 USD. dostajemy za to produkt z 100 % grubej tkaniny bawełnianej świetnej jakości, staranniej odszyty, z solidnymi metalowymi suwakami, z listwą zabezpieczającą przed przypadkowym zakleszczeniem się materiału w suwaku, w wielu miejscach z podwójnymi szwami itd. OK, powiecie, że Bronson jest prawie dwa razy droższy od Decathlonu , jednakże 200 zł za bluzę to wciąż nie są duże pieniądze, a różnica jakościowa jest GIGANTYCZNA. Teraz parę słowo o ofercie i stylistyce. Bronson Mfg. specjalizuje się w reprodukcjach odzieży z lat '30, '40 i '50 (choć nie tylko!) XX wieku, zarówno cywilnej i wojskowej. Są to, według mojej wiedzy, próby wiernej rekonstrukcji, a nie tylko rzeczy "stylizowane na". Czyli autentyczne kroje vintage - spodnie z wysokim stanem, krótkie kurtki, długie ściągacze przy rękawach itd. Idą przy tym tak daleko, że np. przy reprodukcji koszulek z przełomu XIX i XX wieku nie stosują elastycznych ściągaczy (Rib-knit cuff fabric uses the weaving method of the old times, 100% cotton, no spandex, etc., fully use the ductility of the fabric itself, the advantage is comfortable to touch, no pilling, the disadvantage is that the elasticity will be weak, but this is the characteristics of the old times.). Ceny są bardzo zróżnicowane, ale w większości bardzo przystępne. Od t-shirtów za nieco ponad 20 USD, do kurtek skórzanych z końskiej skóry za 800 USD. Nas w bańce klasycznej męskiej elegancji powinno zainteresować większość ich produktów, od wspomnianych bardzo dobrych basiców, po rzeczy workwear/military, które dawno weszły do kanonu, jak kurtki M-65 czy kaszkiety. Darmowa wysyłka od 100 USD. Zwrot do Chin to stały koszt 7 USD, pobieranych z wartości zamówienia. Co bardzo ważne, ceny do państw UE podane są brutto, czyli już z opłaconym VAT-em i cłem. Przesyłka przychodzi prosto do domu z pominięciem tych upierdliwych "customs". Kolekcje są krótkie i szybko się wyprzedają. Mają dużo nowości, czasem wracają do starszych projektów. Generalnie to polecam! Swoich zdjęć nie wklejam, bo na stronie każdy może zobaczyć, robione profesjonalnie, a nie ziemniakiem. Oddają rzeczywistość, nie są retuszowane. 8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 9 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 15 godzin temu, Velahrn napisał: Malo kto o tym wie, ale Chiny są producentem doskonałej jakości bawełny, z prowincji Sinciang. To nie ta sama prowincja, w której do pracy przymusowej wykorzystuje się Ujgurów? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Lipiec Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 1 godzinę temu, Servetch napisał: To nie ta sama prowincja, w której do pracy przymusowej wykorzystuje się Ujgurów? Ta sama. Btw, mając cokolwiek bawełnianego z Chin lub Vietnamu, masz ogromną szansę (Wikipedia podaje, ze 84 %), że jest to właśnie bawełna z Sinciang. Jest po prostu bardzo dobrej jakości (ekstra długie włókna) i tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrAeonam Napisano 10 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 10 Lipiec Także mogę polecić ten sklep. Kupiłem niedawno spodnie gurkha i jestem pozytywnie zaskoczony jakością. Juz planuję kolejne zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kormox Napisano 15 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec Po wybraniu artykułów bronsonshop.com w koszyku mam podane ceny w EUR. Po kliknięciu CHECKOUT wyskakują mi ceny w PLN 🤔 W jakiej walucie będzie realizowana płatność kartą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Lipiec Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 4 godziny temu, kormox napisał: Po wybraniu artykułów bronsonshop.com w koszyku mam podane ceny w EUR. Po kliknięciu CHECKOUT wyskakują mi ceny w PLN 🤔 W jakiej walucie będzie realizowana płatność kartą? Mam tak samo, ale USD --> PLN. Płatność będzie w złotówach. Kurs jest normalny rynkowy, tzn. nie oszukują na kursie (jak choćby Private White). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 19 Lipiec Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec Można wierzyć tabelom rozmiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 19 Lipiec Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec Godzinę temu, papiez_ napisał: Można wierzyć tabelom rozmiarów? Sprawdziłem na szybko swoje henleye i wymiary są dokładnie takie jak podane na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 25 Lipiec Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec Chińczycy umieją w pakowanie: 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 10 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień Co możecie polecić z tej strony? Chcę sprawdzić jakość podkoszulek na cienkich ramiączkach plus wezmę może spodnie dresowe. Coś macie już sprawdzone?Ma ktoś może już jakiś kupon rabatowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 12 Sierpień Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień W dniu 10.08.2024 o 20:00, kanapa napisał: Co możecie polecić z tej strony? Chcę sprawdzić jakość podkoszulek na cienkich ramiączkach plus wezmę może spodnie dresowe. Coś macie już sprawdzone? Ma ktoś może już jakiś kupon rabatowy? Ja polecam wszystkie t-shirty z opisem tubular - bardzo fajne, robione bezszwowo, tzn. jak skarpeta trochę, bez szwów bocznych. Rewelacyjny stosunek cena/jakość. Ostatnio kupiłem sobie replikę kurtki M-421A (letnia kurtka pilotka z bawełny) i jakość jest rewelacyjna, w pełni funkcjonalny action back. Bronson w zasadzie co miesiąc na promocje, gdzie przy zamówieniu powyżej 100 USD wszystko jest jest 10 % taniej, a powyżej 150 USD - 15 % taniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 12 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień Wymiary są zgodne z tabelami? Taki henley dopiero przy xxl ma długość na wzrost 190 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 12 Sierpień Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 4 godziny temu, eduardo napisał: Wymiary są zgodne z tabelami? Taki henley dopiero przy xxl ma długość na wzrost 190 cm Tak, wymiary są zgodne z tabelą. Ja mając 180 cm i 70 kg idealnie wpasuje się w ichniejsza M-kę lub rozmiar 38. Proszę zauważ, że wersja t-shirtu stylizowana na 1890 r. jest najbardziej slim, to była wówczas podkoszulka, nie coś noszonego na wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 13 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień Zgadzam się, ale np. mam Macaroni Tomato, wg tabeli wygląda tak Rozmiar Obwód klatki Obwód dołem Długość S 94 76 65 M 98 78 67 L 102 80 69 XL 106 82 71 mowa o koszulkach polo. I przy rozmiarze XL (71 cm długości) przy podniesieniu rąk do góry, mam pępek na wierzchu Nawet przy podkoszulku to długość trochę nie ten tego. Chyba, że ma być noszona jak na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 13 Sierpień Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień Cóż mogę powiedzieć kolego, nie ma tak wysokich Chińczyków jak Ty ;). Pamiętajmy proszę, że to jest głównie marka robiona na rynek własny (spora cześć Azjatów ma szmyrgla na punkcie tzw. americany), nie na eksport. Swoją drogą, to miłe, że wreszcie znalazłem firmę, gdzie nosze rozmiar M, a nie, jak np. w H&M, rozmiar XS... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 13 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień ….Swoją drogą, to miłe, że wreszcie znalazłem firmę, gdzie nosze rozmiar M, a nie, jak np. w H&M, rozmiar XS...Zapraszam w takim razie na zakupy do Włoch Moja aktualna M/L w ich rozmiarówce to tylko i wyłącznie XL.Przyjdzie moje zamówienie i potwierdzę lub zaprzeczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 13 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 1 godzinę temu, Velahrn napisał: nie ma tak wysokich Chińczyków jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 13 Sierpień Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 12 minut temu, lubo69 napisał: Dobra wiem, że to duży kraj i jest tam wszystko, ale wiesz o co chodzi... xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 22 Sierpień Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień Tak na szybkiego info z pierwszego zakupu. Rozmiarówka raczej gra, koszulki lekko opinają ale tak ma być aby łatwiej prezentować górną część klaty . Spodnie pasują w sam raz. 1. Koszulka jest niezła.2. Spodnie - szok jakość i gramatura mega pozytywnie. 3. Skarpetki - patrz wyżej. 4 i 5 - wolę chyba jednak podkoszulki od M&S. 4 jest gładka a 5 w pionowy prążek. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 1 Październik Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik W dniu 22.08.2024 o 22:53, kanapa napisał: Tak na szybkiego info z pierwszego zakupu. Rozmiarówka raczej gra, koszulki lekko opinają ale tak ma być aby łatwiej prezentować górną część klaty . Spodnie pasują w sam raz. 1. Koszulka jest niezła. 2. Spodnie - szok jakość i gramatura mega pozytywnie. 3. Skarpetki - patrz wyżej. 4 i 5 - wolę chyba jednak podkoszulki od M&S. 4 jest gładka a 5 w pionowy prążek. Hej, jak z jakością po praniu tego tshirta? Rozmiar sie trzyma? Zadnych uszkodzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kanapa Napisano 1 Październik Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik T-shirt dostał w prezencie syn. Wolę nie weryfikować jej stanu po studenckich przepierkach. Moje inne rzeczy nie straciły fasonu. Jeżeli będziesz coś zamawiał to chętnie bym się podłączył z kilkoma drobiazgami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi