Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli jeszcze nie podjąłeś decyzji, a rozważasz raczej RTW niż bespoke, to po obejrzeniu na żywo kilku garniturów SS, zdecydowanie polecam ten wybór. Jakość tkanin, wykończenie, no i co najważniejsze - dopasowanie, którego nie powstydziłby się niejeden krawiec bespoke (a niejeden mógłby się zawstydzić, widząc, ile mógłby się od nich nauczyć). Jeśli jeszcze do tego jesteś w miarę proporcjonalny, to w ogóle bym się nie zastanawiał, zwłaszcza, że w razie nietrafienia możesz garnitur zwrócić.

Po ostatnim czyszczeniu szafy z przerażeniem skonstatowałem, że ostał mi się jeden garnitur: plain navy. W garniturach chodzę rzadko, ale prawdopodobnie jesienią wezmę udział w większej gali (szczegóły wolałbym zachować dla siebie) i ten granatowy wół roboczy nie wystarczy. Budżet około 2500, może trochę więcej. Jestem już "w pewnym wieku" i nie chciałbym kupić czegoś, co wygląda jak na studniówkę (w rozumieniu superslim supershort). Mam dość proporcjonalną szczupłą budowę i z reguły dobrze wyglądam w RTW. Rozważam trzy opcje:

1. Bespoke u p. Basia,

2. Dwa garnitury z niższej półki: CT i Suit Supply (z Vistulą chemia mi się nie zgadza, w Bytomiu nie byłem, coś jeszcze?)

3. Jeden garnitur RTW z nieco wyższej półki (co?)

Ponieważ pewnie się dowiem, że wybór zależy ode mnie :-) mam trzy konkretne pytania:

a. czy jest sens pakować się w pierwsze bespoke, skoro na jesień muszę mieć co założyć, na drugie w tym samym roku nie będzie mnie stać, sylwetkę mam typową, a pierwsze bespoke może nie wyjść.

b. czy w tym budżecie (jeśli miałby to być jeden garnitur) ma sens wyższa linia SS (Suit Up) czy coś innego i co?

c. Tyrwhitt czy Suit Supply za około 1200?

Dzięki.

Opublikowano

Dzięki, Kamil. Zastanawiam się nad modelami Sienna, Napoli oraz York - które modele Ty oglądałeś? Najbardziej pociąga mnie Sienna, brak wypełnienia w ramionach pasuje do mojej małej głowy, ale zastanawiam się, czy to nie deformalizuje marynarki.

Opublikowano

Nie pamiętam nazw, ale to były chyba modele ze środkowej i wyższej linii SS. Kolega, który je nosi, spełnia kryteria slim fit. Nawet ja, choć na ogól nie jestem w stanie znaleźć dla siebie w sklepie sensownie dopasowanej marynarki, wyglądałbym w nich dobrze, gdyby nie nadmiar cm w pasie.

Nie przejmuj się brakiem wypełnień w ramionach, tzn. bierz to, jeśli masz ochotę, bo poza pojedynczymi znawcami (którzy to docenią jako świadomy wybór stylistyczny) nikt tego nie zauważy.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Trochę deformalizuje, ale gorsze jest to, że marynarki bez wypełnień rzadko dają idealną linię ramion (prostą, bez marszczeń i załamań). Takie usterki w marynarce casualowej można zaakceptować, ale w garniturze wieczorowym to kiepsko wygląda. Jeśli masz równe ramiona, może być ok, ja mam z tym problemy. Pamiętaj także, że wypełnienie może być delikatne - obecnie raczej żaden z sensownych producentów nie pcha kilogramów waty w ramiona.

Opublikowano

Panowie potrzebuję porady w sprawie garnituru ślubnego. Z racji mojej postury muszę mieć wersję slim. Moją uwagę przyciągnęły garnitury CT oraz Suitsupply. Choć przez ostatnie 2 tygodnie intensywnie czytam blogi o modzie i forum to nadal jestem laikiem i potrzebuje rady. Wiem, że CT robi fajne jakościowo koszule, buty w swoim przedziale cenowym a jak jest z garniturami? 

Który garnitur będzie lepszy? (o ile można to pytanie tak sformułować)

http://www.ctshirts.co.uk/men's-suits/view-all/Cobalt-Panama-Yorkshire-worsted-slim-fit-luxury-suit?q=gbpdefault||eba14nav|||||406,||||||||&sortBy=Price%20(Descending)

http://www.ctshirts.co.uk/men's-suits/view-all/Navy-Italian-wool-cashmere-slim-fit-luxury-suit?q=gbpdefault||eba11nav|||||406,||||||||&sortBy=Price%20(Descending)

Oba mi się podobają choć dziwnie wyglądają trochę te 2 kieszonki w marynarce po prawej stronie. 100% wełna czy może mieszanka wełny z kaszmirem? 

Jest jeszcze garnitur z SS. 

http://eu.suitsupply.com/en_GB/suits/napoli-navy-plain/P2778.html?start=10&cgid=Suits&prefn1=collection&prefn2=color&prefv2=Blue&prefv1=Spring%2FSummer

Też mi się podoba, ale na detalach to ja się nie znam dlatego prosiłbym Was drodzy Panowie o radę.

Opublikowano

Garnitury CT są w tym przedziale cenowym OK. Dobry wybór, mogłeś trafić znacznie gorzej. W zasadzie możesz wziąć ten który Ci się podoba. Zakup w SS jest bezpieczniejszy, bo zwrot jest darmowy. Zauważ, że Napoli to slim fit, ale nie taki bardzo slim - w tym samym rozmiarze garnitur CT będzie szczuplejszy.

Opublikowano

Dziękuję za radę. Niedługo będę w Londynie więc pójdę i przymierzę na miejscu. Wezmę ten który będzie lepiej leżał. Chyba, że warto zwrócić jeszcze uwagę na np jakieś inne firmy oferujące garnitury do 400 funtów/ 2 tys. zł? TM Lewin, Austin Reed?