frik Napisano 10 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2020 Dawno nie korzystałem, w telefonie znalazłem aplikację "Cocktail Flow", która tak działa. Jak chwilę poklikałem, to ma ona parę wad i przewija się jakieś konto premium, więc niekoniecznie ją polecam, ale jest to jakiś początek. Można pewnie znaleźć więcej tego typu, domyślam się, że różnią się listą przepisów, możliwych kombinacji, składników itp. Tak z głowy to bym polecił różne wersje sour, o ile masz jakieś cytryny. Trzeba by do tego zrobić syrop cukrowy (znaczy rozpuścić cukier w gotującej się wodzie w proporcjach 1:1 i przelać do jakiejś butelki). Ogólnie sour to mocny alkohol (najczęściej wódka/whisky, ale można próbować innych) z syropem cukrowym i sok z cytryny (limonka też zagra). Wstrząśnięte z lodem. Proporcje mogą być różne, 2:1:1, 3:1:1, ja robiłem sobie 1:1:1, ale dodawałem odrobinę surowego białka i było świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 10 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2020 A to ja zapytam, czy polecacie jakieś drinki z białą sambucą? Jak się wyszukuje drinki z sambucą, to niestety dominują z czarną, a ja mam quasi-sambucę domowej roboty robioną na białą, więc nie gra nijak bez tej lukrecji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 10 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2020 3 godziny temu, Cineos napisał: A ta strona nazywa się? Znalazłem "My Bar" i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 10 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2020 I co zapodasz? 🤨 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 10 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2020 Z tych składników, bardzo lubię wódka 50, wermut 50 i sok grejpfrutowy 150, albo inny sok i inne proporcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 10 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2020 48 minut temu, Koval napisał: I co zapodasz? 🤨 Negroni Sbagliato brzmi dobrze (negroni z prosecco zamiast ginu), Americano, Milano-Torino, Campari Spritz. Kolega kiedyś częstował mnie Ginem na lodzie z utartą bazylią i imbirem - powinno fajnie działać na apetyt. Tradycyjny Whisky Sour próbowałem, ale jakoś obrzydziło mnie to białko w środku - z resztą akurat whisky mam dość dymne, więc to chyba by nie zadziałało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Kwiecień 2020 TI' PUNCH - czyli jak pić "czysty" rum i udawać, że to koktajl Bardzo lubię ten kanał, np. dziś trafiłem na przepis będący wariacją na temat Negroni, ale użyto w nim whisky zamiast ginu i innego rodzaju likieru ziołowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanin Napisano 24 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2020 W dniu 10.04.2020 o 17:23, Żorż Ponimirski napisał: Kolega kiedyś częstował mnie Ginem na lodzie z utartą bazylią i imbirem - powinno fajnie działać na apetyt Napisz proszę jak on to robił. Brzmi ciekawie a mam przypadkowo wszystkie składniki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 24 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2020 31 minut temu, Tanin napisał: Napisz proszę jak on to robił. Brzmi ciekawie a mam przypadkowo wszystkie składniki Mowi, że nie pamięta...dziwna sprawa Na moje to tak: bierzemy ze trzy listki bazylii i dwa-trzy plasterki imbiru, może szczyptę brązowego cukru, ucieramy podobnie do bazy na modżajto, dodajemy ulubiony gin i dużą kostkę lodu. I dewolaj - gotowe. EDIT - spróbuję i dam znać co wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanin Napisano 24 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2020 Ciekawe, właśnie już bez wspomnienia o cukrze mi to nie leżało. Pytanie, czy bazylię należy wstępnie jakoś porwać a imbir pokroić żeby miało to głębszy sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 24 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Kwiecień 2020 25 minut temu, Tanin napisał: Ciekawe, właśnie już bez wspomnienia o cukrze mi to nie leżało. Pytanie, czy bazylię należy wstępnie jakoś porwać a imbir pokroić żeby miało to głębszy sens? Imbir i bazylię gniotę z odrobiną cukru brązowego, dolewam gin i kostkę lodu, mieszam około minutę i przelewam przez sitko do czystej szklanki z nową kostką lodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.