Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do manszetów to przyznaję, że przez długi czas byłem ich przeciwnikiem. Ostatnio jednak postanowiłem w ramach eksperymentu sprawić sobie podwinięte spodnie. Nabyłem chinosy z dość grubej bawełny i oddałem do przeróbki. Spodnie przy okazji zostały skrócone i zwężone. Z efektu jestem bardzo zadowolony.

Spodnie są dość krótkie, ale manszet skutecznie powstrzymuje nogawkę przed lataniem podczas chodzenia. Tak przytrzymane dobrze układają się na butach. Ze spodni podobnej długości i szerokości ale bez manszetów nie byłem zadowolony i musiałem je dodatkowo zwężać. Co więcej uważam, że przy moim wzroście (ponad 190) taki detal jest jak najbardziej wskazany.

Kolejne spodnie też będą miały manszet.

• 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z mody lat 40. manszety zostały wycięte administracyjne wskutek regulacji ograniczających zużycie materiału.

"Wełna jest bronią! WPB [War Production Board - przyp. bigbadwoof] mówi: Bez manszetów, bez zaszewek, bez nakładanych kieszeni... aby nasi chłopcy tam mogli wciąż wyglądać schludnie w walce" - to jeden ze sposobów informowania klientów o nowych ograniczeniach jaki proponował magazyn Apparel Arts sprzedawcom.

post-175-13658921448345_thumb.jpg

Na ilustracji poniżej jedna z propozycji oszczędnościowych. Co ciekawe nie zakazano dwurzędowych marynarek, a jedynie zabroniono dołączać do nich kamizelki.

post-175-13658921448678_thumb.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Parisian Gentleman (Hugo Jacomet) opublikował wyczerpujący artykuł o mankietach (przestarzałe manszet - manszeta) w spodniach. Generalna zasada: przy długich nogach mankiety nie szkodzą (niedopuszczalne w spodniach do żakietu, smokingu i fraka, a niezalecane ogólnie do spodni sztuczkowych), a przy krótkich kończynach dolnych lepiej tego pomysłu Edwarda VII z końca XIX w. nie stosować.

http://parisiangentleman.co.uk/2013/07/24/a-second-look-at-trouser-turnups-cuffs/