Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

czy znacie godny polecenia sklep w Warszawie, w którym można kupić bawełnę typu moleskin?

Jeżeli nie, to proszę o polecenie sklepu www (znam tylko Huddersfield Fine Worsteds).

Ile metrów powinienem kupić (spodnie, 188cm wzrostu, pas 85cm).

Opublikowano

Widziałem próbnik z moleskinem u Sebastiana Żukowskiego. Ale jak znam życie będziesz mógł go kupić razem z usługą szycia. Krawiec powie ci ile potrzeba. Według mnie jakieś 1,2 do 1,4 m. Strona o jakiej piszesz jest strasznie droga.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie, chciałbym kupić tkaninę z nowej kolekcji Holland & Sherry, moglibyście doradzić gdzie w Polsce byłoby najrozsądniej ją zamówić? Czy ewentualnie w Londynie zakup będzie korzystniejszy?

Opublikowano

Macaroni, cafardini nie sprzedaje indywidualnym klientom, ale jak rozumiem krawcom/producentom odzieży sprzedaje? Wiesz może czy mają jakieś ograniczanie na minimalne zamówienie?

A jeśli Londyn, to czy masz jakies adresy sklepów? Czy może showroom podany na stronie H&S prowadzi sprzedaż tkanin?

Opublikowano

W Cafardini mają chore ceny za m. 500-800 zł, gdzie w cenniku te tkaniny są za 50-70 funtów.

Myślałem, że skoro na stronie H&S jest do nich kontakt to jest to jakiś rozsądny przedstawiciel, ale chyba się myliłem. Proszę więc o jakiś konkretny namiar gdzie mógłbym dokonać zakupu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym zapytać o adresy sklepów bądź hurtowni tkanin do garniturów. Wiem, że istnieją takowe gdzieś na Jana Pawła, Madalińskiego, Orlej, tylko pytanie gdzie dokładnie i gdzie się warto wybrać? Szukam dobrej, ale nie jakoś przesadnie drogiej wełny do garnituru, czy moglibyście polecić jakieś adresy albo przybliżyć i ocenić te wymienione przeze mnie ?

Opublikowano

Celowałem planowo tak do około 250 zł / m Oczywiście, jeżeli za niewiele więcej byłby duży skok jakościowy to nie byłoby aż takiej tragedii, gdyż jednak szkoda szyć garnitur z dziadowskiego materiału.

Temat widziałem, ale jednak Jana Pawła itp to trochę długie ulice, a nie powiem, żebym miał czas na długie spacery po całej długości ulicy, dlatego chciałem się dowiedzieć o jakieś bliższe namiary ;)

I czy może ktoś ma porady czym się kierować w przypadku kupna po raz pierwszy raz materiału?

Opublikowano

Celowałem planowo tak do około 250 zł / m

to na Orlej wybór spory, tam bym się kierował

I czy może ktoś ma porady czym się kierować w przypadku kupna po raz pierwszy raz materiału?

wg mojego bardzo skromnego doświadczenia pogadać z krawcem, może przynieść próbkę upatrzonego materiału. Niektórzy krawcy mają awersję do bardziej delikatnych materiałów (dwóch mi tak mówiło, fakt, że na forum nieznani i raczej budżetowi, ktoś jeszcze na forum coś podobnego pisał)

i weź na dwie pary spodni :)

Opublikowano

Za delikatnymi materiałami to i ja sam nie przepadam, ale w tej kwestii Pan Janusz Kruszewski, do którego skierowałem się w celu podjęcia tematu garnituru stwierdził, że z delikatnymi też sobie poradzi. Stwierdził, że na 3 częściowy garnitur będzie potrzebował 3,5 m ( + 20 cm około jakbym przyniósł materiał w kratę, ale tutaj też problemu nie będzie, bo takowych nie trawię ). Rozumiem, że w przypadku 2 par spodni przy wzroście 187 cm powinienem doliczyć około 1,3 m ?

Opublikowano

Madalinskiego 4, blisko Pulawskiej ...Maja maly wybor tkanin 100% welny, ale zawsze mozna cos znalezc i uchodza za tanszy sklep niz na orlej i jana pawla (w opinii jednego z warszawskich krawców). Przed swietami mieli ciekawe tkaniny welniane z domieszka jedwabiu. Warto zajrzec.

Opublikowano

Sklep na Jana Pawła to Merino, prawie vis-a-vis Hali Mirowskiej. Mapka: http://www.tkaniny-merino.pl/kontakt/

Sklep na Orlej jest rzut beretem stamtąd - ze skrzyżowania JP z al. Solidarności idziesz w stronę pl. Bankowego, skręcasz po drodze w prawo w Orlą i masz ten sklep zaraz po prawej. Kupowałem tkaniny w obu. Na Orlej chyba jest większy wybór tkanin 'fancy', ale o jakości tych z Merino złego słowa nie powiem, a i wybór wzorów jest ostatnio coraz większy.

A mógłbym prosić o dokładny adres tego sklepu na Jana Pawła ? Bo to chyba w miarę blisko tego sklepu na Orlej ( gdzieś koło Hali Mirowskiej? )

Opublikowano

Materiał zakupiony na Orlej, niestety zdjęcia nie zdążyłem zrobić, ale grafit w żabie oczka, tonację ciemniejszy od tego

Para sprzedawców tam pracujących rzeczywiście potrafi dobrze doradzić, ostatecznego wyboru dokonałem po "nałożeniu" na siebie materiału, tak by z grubsza sprawdzić, jak materiał będzie wyglądać w gotowym garniturze ( swoją drogą świetny patent ). Oczywiście zakupiłem z myślą o drugiej parze spodni, tak więc wyszło 4,8m

Kierowałem się zasadą, aby materiał wybrać jak najbardziej standardowy i "ogólnego rażenia", więc z bólem rezygnowałem z materiałów bardziej "fancy" w tym w moje ulubione drobne paski ( a swoją drogą mieli naprawdę piękny i delikatny szary materiał w paski, wełna 150 bodajże nawet z dodatkiem kaszmiru )

Materiał zaniesiony do Pana Janusza, miara zdjęta, tak więc mój pierwszy bespoke ruszył pełna parą ;)

Opublikowano

Jestem ciekaw jak wypada jakość polskich tkanin wełnianych w porównaniu z angielskimi i włoskimi? Czy widać ewidentnie różnicę czy jest tak jak ze skórami ze Skoczowa które uchodzą za równie dobre jak te angielskie (przynajmniej w/g polskich szewców).

Jak dotąd nie zauważyłem jakiejś dużej różnicy na niekorzyść naszych rodzimych materiałów, ale może macie inne doświadczenia ?! Tak jak wspominałem w innym poście dowiedziałem się że przed wojną polskie tkaniny były towarem eksportowym i Zachodnia Europa chętnie je kupowała.