Panam Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Jeśli ma być przeznaczony co codziennego użytkowania to taki płaszcz z domieszką kaszmiru nie zniszczy się szybciej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 Parę postów wyżej o tym rozmawialiśmy. Nie jestem technologiem tkanin wełnianych, ale moje doświadczenie (z którym zgadzają się inni forumowicze biorący udział w tamtj dyskusji) podpowiada, że tak mała domieszka nie wpłynie na trwałość. Dla mnie to będzie kolejny płaszcz i to w klimacie, w którym płaszcze nosi się rzadko; jeśli natomiast planujesz intensywnie go użytkować, to odradzam beż. Brudzi się. Chyba, że jesteś pewien, że dasz radę go utrzymać w czystości (np. własnym samochodem, w którym nie ma dzieci, podjeżdżasz pod samą pracę a potem pod sam dom - ja muszę jeździć metrem i do paryskiego metra postaram się go nie zabierać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrJacob Napisano 25 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2015 Jak ktoś szuka taniego płaszcza: http://sklep.prochnik.pl/glowna/3206-płaszcz-fordton.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzermensz Napisano 26 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Październik 2015 Panowie, w odniesieniu do mojego posta wyżej popatrzyłem trochę na rożne wersje zimowych płaszczy i zastawiam sie czy miałoby sens połączenie casentino na wierzchu z wełną taką jak w kożuchach ("baranek"). Myślę że byłoby ciepło, ale nie wiem czy jest sens walczyć z zimą (woda, śnieg) własnie casentino? Czy mógłby sie na ten temat wypowiedzieć właściciel płaszcza z tej tkaniny, który przeszedł w niej przez większy deszcz lub śnieg? Kilka moich inspiracji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 27 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2015 Panowie, ma ktoś tę kurtkę? Szukam możliwie klasycznej pikowanej kurtki na jesień. https://www.zalando.pl/pier-one-kurtka-zimowa-niebieski-pi922g00m-503.html Jak z jakością, użytkowaniem? Do Barbour pewnie sporo jej brakuje, niemniej zastanawiam się, ponieważ marka zbiera (równiez na tym forum) nienajgorsze oceny - vide trencz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 27 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2015 Co do jakości się nie wypowiem, bo nie mam ubrań tej marki. Moją uwagę zwróciła jednak długość, wydaje mi się, że może być problem z przykryciem marynarki, chyba, że będziesz zakładał kurtkę tylko na swetry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 27 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2015 Oj faktycznie dość krótka. Zdecydowanie kurtka ma być również, a nawet przede wszystkim, na marynarkę. Nawiasem, ten Barbour: https://www.zalando.pl/barbour-liddesdale-kurtka-przejsciowa-niebieski-ba222g005-k11.html też długością nie rozpieszcza. Możecie polecić klasyczną pikowaną kurtkę równiez na marynarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 27 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2015 Spróbuj w takim razie, jeżeli masz możliwość, obejrzeć kurtki Christian Berg w Peek & Cloppenburg. Używam jednej 3 sezon i jestem zadowolony. Nie jest może najdłuższa, ale sportowe marynarki kryje. Z tego co pamiętam, to kosztuje 299 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 27 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2015 Tak, mam blisko ten sklep, wybiorę się. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 27 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2015 Wracając do Barbour, do której link wkleiłeś. Istnieją 2 modele Liddesdale jedna krótsza i taliowana, druga dłuższa i prosta (https://www.zalando.pl/barbour-liddesdale-kurtki-oliwka-ba222d00l-604.html), granatowej pewnie chwilowo nie ma. Na oficjalnej stronie Barbour również można je znaleźć i porównać opisy. Kurtki pikowane były też sprzedawane w przedsprzedaży w sklepie Pana Tomasza Milera http://sklepmiler.pl/Możesz zapytać, może będą w normalnej sprzedaży, gdy zostaną uszyte. W wątku poświęconym tej marce w dziale "Ogłoszenia rzemieślników i firm" znajdziesz zdjęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 27 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2015 Oj faktycznie dość krótka. Zdecydowanie kurtka ma być również, a nawet przede wszystkim, na marynarkę. Nawiasem, ten Barbour: https://www.zalando.pl/barbour-liddesdale-kurtka-przejsciowa-niebieski-ba222g005-k11.html też długością nie rozpieszcza. Możecie polecić klasyczną pikowaną kurtkę równiez na marynarkę? Mam dokładnie ten model i sportowa marynarka się chowa (mam 182 cm wzrostu). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 27 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2015 U mnie jest dokładnie tak samo (rozmiar M). A wystrzegam się zbyt krótkich marynarek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 @aristan @swordfishtrombone dzięki, akurat na zalando sprawdzenie nic nie kosztuje. Rozumiem, że macie na myśli marynarki zakrywające (lub prawie) pośladki? Kupiliście ją w promo czy za regularne 649? Prześledziłem wpisy wyprzedażowe Mr Vintage i akurat tego modelu w promocji nie widziałem, choć oczywiście mogłem coś przeoczyć. Spróbuję więc, tym bardziej, ze ja bym raczej w XXL celował (198 cm, 115 w klatce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Klasyczny Liddesdale zakryje każdą marynarkę, ale nie jest to slim fit - jest to bardzo nie slim fit. Za 649 na Zalando nie warto, polecam Country Attire. http://www.countryattire.com/barbour-men-s-liddesdale-jacket-navy-blue-mqu0001ny91-d349.html I jeszcze jedno - to nie jest kurtka zimowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Klasyczny Liddesdale zakryje każdą marynarkę, ale nie jest to slim fit - jest to bardzo nie slim fit. Za 649 na Zalando nie warto, polecam Country Attire. http://www.countryattire.com/barbour-men-s-liddesdale-jacket-navy-blue-mqu0001ny91-d349.html I jeszcze jedno - to nie jest kurtka zimowa. Oczywiście, zimową mam, szukam tzw. przejściowej. Orientujesz się czy jest model Barbour w tym kolorze w wersji slim? Jeśli nie, to ostatecznie wyląduje u Pana Basia:) Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Jest, nazywa się Liddesdale Heritage, ale jest krótszy: http://www.countryattire.com/barbour-men-s-heritage-liddesdale-navy-mqu0240ny92.html Co do zakresu temperatur: mnie jest zawsze zimno; ta kurtka wygląda na cieniutką, ale noszona tylko na (równie cieniutką jak wiemy) Havanę, zapewniła mi względny komfort termiczny przy temperaturze odczuwalnej ok. +1 C (ale to było na granicy, dwa stopnie mniej i biegłbym do domu po wełniany płaszcz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Jest, nazywa się Liddesdale Heritage, ale jest krótszy: http://www.countryattire.com/barbour-men-s-heritage-liddesdale-navy-mqu0240ny92.html Co do zakresu temperatur: mnie jest zawsze zimno; ta kurtka wygląda na cieniutką, ale noszona tylko na (równie cieniutką jak wiemy) Havanę, zapewniła mi względny komfort termiczny przy temperaturze odczuwalnej ok. +1 C (ale to było na granicy, dwa stopnie mniej i biegłbym do domu po wełniany płaszcz). U mnie z kolei odwrotnie, zazwyczaj jest mi za ciepło. Przy rześkich porankach wystarczy sweter/marynarka i trencz, także myślę, że na jesień taka kurtka byłaby w sam raz. Poniżej zera to podobnie, płaszcz/parka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 BTW, w Łodzi niedaleko Peek'a jest TK Maxx, zajrzę też tam - możecie polecić jakieś marki, na które warto zwrócić uwagę? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 W Łodzi w TK jest fajna bosmanka Gant. Oprócz tej firmy z kurtek polecam Camel Active, Victorinox (tak, wbrew pozorom nie tylko scyzoryki) i Wellensteyn. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Sprostuję: pisałem faktycznie o klasycznym Liddesdale. Płacę za niego na countryattire ok. 100 funtów (zwykle biorę wersję z podszewką w atlantic blue, chyba trochę droższa). Nie jest taliowana, ale przy solidnym zaniżeniu rozmiaru (M to nie jest mój pierwszy wybór, zwykle się zastanawiam, czy brać L czy XL) leży dość blisko ciała (na marynarkę) i dla mnie to fit idealny (nie jestem bardzo szczupły i raczej szeroki w barkach, zaznaczam). Jeśli chodzi o komfort termiczny, to to kurtka trochę specyficzna. Jest sztuczna i ma sztuczne wypełnienie, więc to trochę jak zawinąć się folią. U mnie we Francji da się ją nosić nawet zimą (temperatury zwykle ok. 5 stopni do zera), bo grzeje całkiem nieźle (a raczej zatrzymuje ciepło z ciała). Natomiast trzeba uważać, żeby się w niej nie zgrzać (np. w ogrzewanym autobusie), bo można się naprawdę porządnie spocić. Z tego samego powodu nie zakładałbym jej na temperatury powyżej 15 stopni, choć od biedy rozpiętą na samą koszulę też można narzucić. Bez tej kurtki moja szafa i "mój styl" w ogóle by nie istniał, to absolutny musthave. Natomiast nie jest to - o czym niejednokrotnie pisałem - zakup na lata i po ok. dwóch sezonach intensywnego noszenia wypada ją wymienić. Ja staram się mieć zawsze w szafie jedną w zapasie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Potwierdzam spostrzeżenia co do odczuc terrmicznych, no i u mnie w okresie jesienno zimowym to również must have. Ja akurat noszę rozmiar L i jest dość dopasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Panowie co myślicie o płaszczu w takim kroju 3x6 ? Jest jakaś konkretna nazwa dla tego rodzaju płaszcza? http://www.crombie.co.uk/mens-coats/camel-short-double-breasted-coat.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Bardzo ładny, tylko jak za takie "piniendze" trochę krótki. To chyba dwurzędowy chesterfield (nie ma paska, jest taliowany; nie ma natomiast aksamitnego kołnierza)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcjoner21 Napisano 4 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Listopad 2015 Świetny kolor, świetny krój! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 25 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2015 http://www.massimodutti.com/pl/pl/men/płaszcze/płaszcz-z-serży%2C-wełny-i-kaszmiru-c1150001p6437502.html?colorId=742&categoryNav=1150001 Jakieś opinie na temat tego płaszcza? Ktoś jest posiadaczem i mógłby się wypowiedzieć? Co myślicie o stebnowaniu w tym płaszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi