Skocz do zawartości

Eleganckie zegarki

macaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Albo po prostu sterylne (bez żadnej nazwy na tarczy). Odradzam z nazwą Marina Militare, bo jest zastrzeżona prawnie. Podobnie zastrzeżona jest osłona koronki, więc jak ktoś chce mieć czyste sumienie od strony legalnej, to również bez tej koronki. Jak to przy chińskiej produkcji jakość losowa, mniejsze ryzyko wpadki przy mechanizmach ręcznie nakręcanych.

Oh, nie miałem pojęcia, że osłona koronki (która to właśnie sprawia, że całość tak mi się podoba) jest zastrzeżona. No trudno, do podróbek jestem uprzedzony, więc pozostaje mi odkładać na oryginał. ^^

Pisząc "w stylu" miałem tak naprawdę na myśli SARB045 ale nie mogłem znaleźć zdjęcia na pasku.

Tak wygląda na bransolecie (zdjęcie z sieci):

sarbnd3.jpg

Może macie inne ciekawe propozycje w tej kategorii cenowej (1500-2500zł)? Poza Certiną DS-1 ;)

Zwykle ten model kosztował pięćset kilkadziesiąt u Seiya, więc te 600 nie jest złe. Na pewno jakościowo to tutaj szwajcarskie marki do 2,5k nie mają startu do wykończenia koperty i tarczy (widziałeś zdjęcia Mariusza), więc jak Ci się podoba, to ja bym brał w tej cenie.

@Styleman - Napisy burzą spójność.

Przy okazji, jest kwestia, którą poruszam z czystej ciekawości (podkreślam ostatnie sformułowanie jako główny i jedyny motyw). Mam wrażenie, że zagląda tu wielu znających temat lepiej niż dobrze, więc jest szansa, że ewentualne opinie będą nieprzypadkowe. 

Pytanie brzmi: Logo, herby, pół specyfikacji (niektóre rolexy) itd. na tarczach zegarkowych - "must - nieodłączny element dizajnu", albo "dyskretne nie przeszkadza", czy też "dobrodziejstwo inwentarza - można przywyknąć", a może "wolałbym tylko na deklu", wreszcie skrajność "wśród zbliżonych stylistyką i jakością wybrałbym te z jak najmniejszym udziałem napisów na tarczy"? 

Dziękuję za dopowiedź. Zatem opcja numer jeden.

Świadom jestem, że ta rozmowa jest o gustach, ale też i o nich miała być.* Opinia tym cenniejsza, im bardziej wyrobiona przez obcowanie z przedmiotem rozmowy. 

Wobec tego nie można powiedzieć, że traktując (przynajmniej niektóre) zegarki jako dzieła sztuki zegarmistrzowskiej, traktujemy nazwę manufaktury jak podpis artysty na obrazie.** Jest to więc część dzieła jako takiego. A najpewniej spełnia i jedno, i drugie zadanie. 

Funkcję nośnika treści reklamowych i "przedłużacza przyrodzenia" na wstępie odrzucamy, bo jeśli nie, to trzeba by wtedy przyłożyć tu dokładnie taki sam standard, jak do markowania ubrań.

Może przeformułuję pytanie. Mamy masę czynników: ogół technikaliów, stylistykę, legendę (pod tym pojęciem cały bagaż prawdziwych i innych informacji o marce) i pewnie inne, o których nie mam pojęcia. Jak wpływa fakt umieszczenia na tarczy różnych napisów na odbiór zegarka jako całości? Na którym miejscu wśród kryteriów oceny zegarka jest tarczowa literatura?

Odnosząc to do Julesa, czy np. zamiana miejscami, wielkością i stylem obu inskrypcji na tarczy zmieni odbiór stylistyczny całości? Tu trzeba na chwilę poradzić sobie z siłą przyzwyczajenia.

*To nie trolling. Jeszcze przed poprzednim wpisem zasymulowałem naprędce całkowity brak napisów. Mnie się podoba bardziej. B)

**Obraz w obrębie pewnego zbioru norm estetycznych uznany za wybitny byłby dziełem sztuki niezależnie od tego czy i jakie umieszczono na nim nazwisko.

Czy zegarek jest porządny, wart swojej ceny - jak rozumiem jest to zwykły zegarek kwarcowy. Czy coś poza byciem "oficjalnym zegarkiem szwajcarskich kolei" przemawia za tym, aby się skusić na niego.

Na dworcu to może być ozdoba.

Ale na nadgarstku ?

No ale jak się komuś podoba to czemu nie.