me.spoke Napisano 15 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2021 Przeglądając Ebaya w poszukiwaniu płaszcza bardziej casualowego, a jednocześnie cieplejszego niż mój mocno eksploatowany chesterfield od P. Sekuły trafiłem na takie oto znalezisko: Link do aukcji: https://www.ebay.pl/itm/Men-Coat-Wool-Cashmere-Navy-Blue-Overcoat-MADEtoMEASURE-Military-Formal-Style-/353254093779?mkcid=16&mkevt=1&_trksid=p2349624.m46890.l6249&mkrid=710-127635-2958-0 Po krótkiej korespondencji z właścicielem konta okazało się, że oferuje usługę MTM z możliwością wyboru tkaniny i określenia dokładnych wymiarów. Fason raczej mi odpowiadał, bo poza tym że prezentowany płaszcz jest w moim odczuciu za krótki to przypominał ulstera ze wszystkimi dandysimi udziwnieniami (kontrafałda i dragon na plecach, wywijane mankiety, nakładane kieszenie z patkami itd.). Upewniłem się zatem, że mogę go wydłużyć i złożyłem zamówienie. Wybrałem szarą tkaninę o gramaturze 720 g/m (wełna 92% jedwab 8%). Realizacja zamówienia zajęła jakieś 7 tygodni (pierwotnie sprzedawca deklarował 4-5). Dziś dostałem pierwsze zdjęcia (z bajzlem w tle, ale stwierdziłem że może ktoś jeszcze będzie chciał zamówić, więc wrzucam). Krawiec powiedział, że jeszcze wykończy płaszcz (wspominał m.in. o wykonaniu zakładek na plecach) i wyśle go do mnie. Na pierwszy rzut oka wygląda nienajgorzej, co prawda rozstaw guzików jest moim zdaniem zbyt mały, kieszenie prawdopodobnie też, ale zobaczymy jak będzie wyglądał na sylwetce. Kilka rzeczy, które udało mi się ustalić a propos sklepu: - siedziba jest w Szkocji i to stamtąd są nadawane przesyłki (pewnie będzie doliczone VAT i cło), - komunikacja z Alexem dość dobra, głównie za pośrednictwem WhatsApp, ale angielski sprawia mu czasem problemy; długo zajmowało mu ustalenie gramatury tkanin (nie miał tej informacji wyjściowo), - są inne artykuły w ofercie MTM możliwe do zamówienia na stronie https://alexsototailoring.com, ale w moim odczuciu wszystkie to potworki, - cena - ok. 2000 zł z przesyłką (można negocjować) - opcja dla osób, na których źle leżą płaszcze RTW. W moim przypadku MTM/bespoke to mus z uwagi na długie ręce i ogólne wrażenie kusości większości ubrań z wieszaka Jak przyjdzie paczka wrzucę fotki na sylwetce i zobaczymy czy było warto szukać oszczędności w ramach budżetowego MTM. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EleganckiJan Napisano 17 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2021 Bardzo ładny płaszcz, szczególnie ten granatwoy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 17 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2021 Dziękuję, zobaczymy jak będzie w rzeczywistości. Granatowy już mam, chciałem szary i ciepły ten na zdjęciach studyjnych to ponoć mieszanka wełny i kaszmiru, ale gramatura 450 g/m więc trochę za lekki. Zdjęcie „niestudyjne” granatowego też jest w aukcji, poglądowo wrzucam niżej. Załączam też zdjęcia tkanin do wyboru, na pewno nie są to wszystkie ale prosiłem o szare i ciężkie mieszanki wełny i kaszmiru/czystą wełnę. Na jednym z nich jest materiał z którego jest wykonany mój egzemplarz, jedyny z podaną gramaturą. Z ciekawych opcji są również tweedy, ale one też były lżejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EleganckiJan Napisano 17 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2021 @me.spokeWiadomo kto jest producentem tkaniny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 17 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2021 Tej mojej nie, ale podejrzewam że nie jest to znany producent. Co do reszty to np. DH0005 jest produkowane przez DVC (wcześniej o nich nie słyszałem, ale podrzucam link): https://www.dvclothiers.com/fabrics-swatches/dvc-series-overcoat-fabrics-grey-dhh0005-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 17 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2021 rękawy w tym szarym wyglądają jakby rozcięcia mankietów były nie po tej stronie, czy to tylko ja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 17 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2021 Też na to zwróciłem uwagę, ale chyba całe rękawy są zrotowane do wewnątrz przez to że płaszcz jest nie do końca dobrze powieszony na wieszaku i dlatego jest takie wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 27 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2021 Mały update - z uwagi na COVID w zakładzie płaszcz jeszcze nie wysłany, ale mam zdjęcia po wykończeniu. Mankiet rzeczywiście z rozcięciem zrotowanym do boku „żeby było bardziej wyeksponowane” 🤦♂️ Rękawy chyba będą za długie więc w razie czego będzie je można skrócić i zrobić je w dobrym miejscu. Poza tym jednak całość na zdjęciach wygląda dość obiecująco. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 28 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2021 Teraz trzeba zaczekać na temperatury poniżej minus 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 29 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2021 Moim zdaniem płaszcz wyglada świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 29 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2021 21 godzin temu, mosze napisał: Teraz trzeba zaczekać na temperatury poniżej minus 20. Mam bardzo podobny w kroju płaszcz, również Ulster, z grubego kaszmiru, jest idealny na temperaturę około +5 C, choć ja jestem zmarzluchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2021 Ten wygląda na model stalingradzki. Oczywiście płaszcz świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 29 Grudzień 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2021 W dniu 28.12.2021 o 22:26, mosze napisał: Teraz trzeba zaczekać na temperatury poniżej minus 20. To chyba zależy od indywidualnego poziomu komfortu termicznego, ja w parce przy -5 już się trzęsę, więc raczej pójdzie w ruch wcześniej 10 godzin temu, artisan napisał: Moim zdaniem płaszcz wyglada świetnie. Dzięki, mam nadzieję, że niedługo przyjdzie i będę mógł wrzucić fotki w akcji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. me.spoke Napisano 13 Styczeń 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2022 Płaszcz dotarł. Rękawy zgodnie z przewidywaniami były za długie - i całe szczęście, bo to rozcięcie na bocznej części mankietu bardzo rzucało się w oczy. Zaradził temu Pan Błoński, który skrócił rękawy i zrobił rozcięcie na tylnym szwie. Podsumowując: - materiał - bardzo miękki i ciepły, taki naprawdę przyjemny „kocyk”; przy ostatnich temperaturach rzędu -5 stopni nie było mi zimno, - wykonanie porządne, bez jakichś fajerwerków ale nitki nie sterczą, szwy są równe, obszycia bez zarzutu, - dopasowanie bardzo dobre poza nieco nadmiernym taliowaniem (na golf jest ok, ale marynarka i grubszy szalik powodują marszczenie materiału na froncie) - z mankamentów, którym nie zaradzę - zbyt małe kieszenie burzące nieco proporcje, a przy tym niezbyt praktyczne Wrzucam kilka zdjęć „korytarzowych”, jak znajdę chwilę to zrobię lepsze. 7 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 13 godzin temu, me.spoke napisał: Płaszcz dotarł. Rękawy zgodnie z przewidywaniami były za długie - i całe szczęście, bo to rozcięcie na bocznej części mankietu bardzo rzucało się w oczy. Zaradził temu Pan Błoński, który skrócił rękawy i zrobił rozcięcie na tylnym szwie. Podsumowując: - materiał - bardzo miękki i ciepły, taki naprawdę przyjemny „kocyk”; przy ostatnich temperaturach rzędu -5 stopni nie było mi zimno, - wykonanie porządne, bez jakichś fajerwerków ale nitki nie sterczą, szwy są równe, obszycia bez zarzutu, - dopasowanie bardzo dobre poza nieco nadmiernym taliowaniem (na golf jest ok, ale marynarka i grubszy szalik powodują marszczenie materiału na froncie) - z mankamentów, którym nie zaradzę - zbyt małe kieszenie burzące nieco proporcje, a przy tym niezbyt praktyczne Wrzucam kilka zdjęć „korytarzowych”, jak znajdę chwilę to zrobię lepsze. Faktycznie, trochę małe te kieszenie, a szkoda bo płaszcz ubrany prezentuje się sporo lepiej niż na wieszaku/manekinie (szczególnie klapy). A co się tyczy dopasowania, na to nie można zaradzić? Alex Soto nie zostawił żadnych zapasów na szwach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 14 Styczeń 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 21 minut temu, JDC napisał: Faktycznie, trochę małe te kieszenie, a szkoda bo płaszcz ubrany prezentuje się sporo lepiej niż na wieszaku/manekinie (szczególnie klapy). A co się tyczy dopasowania, na to nie można zaradzić? Alex Soto nie zostawił żadnych zapasów na szwach? Myślę, że zacznę od przesunięcia na guzikach, powinienem w ten sposób zwiększyć obwód o jakieś 2 cm. No i mam motywację żeby zrzucić parę poświątecznych kilogramów podszewki nie rozpruwałem, nie wiem czy jest zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 3 minuty temu, me.spoke napisał: Myślę, że zacznę od przesunięcia na guzikach, powinienem w ten sposób zwiększyć obwód o jakieś 2 cm. No i mam motywację żeby zrzucić parę poświątecznych kilogramów podszewki nie rozpruwałem, nie wiem czy jest zapas Sprytnie motywujący płaszcz. Przesunięcie guzików dobry pomysł, drobna korekta nie popsuje proporcji układu guzików. A co do potencjalnych zapasów, być może da się sprawdzić bez prucia, tj. "wymacać" czy coś tam pozostało. Gramatura trochę utrudnia, ale jest szansa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 14 Styczeń 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2022 Albo można napisać maila do Alexa Soto i zapytać czy i ile dokładnie zapasu zostawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 15 Styczeń 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2022 Dzięki, sróbuję to ustalić, wydaje mi się, że jest po ok. 1,5cm do wypuszczenia po bocznych szwach. Dla podsumowania wrzuam jeszcze kilka zdjęć w naturalnym świetle i w ruchu. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi