1313 Posted November 4, 2021 Report Share Posted November 4, 2021 Dzień dobry , mam prośbę czy ktoś z szanownych kolegów posiada wiedzę na temat takiego cudeńka : DOXA JUMPING HOUR RRR . Jest to zegarek kieszonkowy podobno kolekcjonerski ,, rarytas'' i pewna ? lokata kapitału . Wystawiony jest na alle...o. Brak podstawowych info o przedmiocie { zegarek zagadka} Zastanawiam się nad zakupem w/w i stąd moja prośba. Dziękuję i Pozdrawiam Serdecznie , Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted November 4, 2021 Report Share Posted November 4, 2021 Pewny kapitał dla sprzedawcy😆 Daj sobie spokój. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manul Posted May 12, 2022 Report Share Posted May 12, 2022 Spodobał mi się ten zegarek , to bodajże alpinist. Wart jest ponad 3 tys? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted May 12, 2022 Report Share Posted May 12, 2022 To nie jest Alpinist Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac Poziomka Posted May 12, 2022 Report Share Posted May 12, 2022 3 minuty temu, pablocito napisał: To nie jest Alpinist https://timeandtidewatches.com/introducing-new-seiko-prospex-1959-alpinist-modern-re-interpretation/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted May 12, 2022 Report Share Posted May 12, 2022 A Ty popatrz! Zatrzymałem się na poprzednim (SARB 017 chyba). Tamte chodziły po 2k. Czyli ten nowy pewnie jest gorszy, ale droższy?P. S. Aż sprawdziłem i poprzednie modele (sarb017 właśnie) chodzą teraz po 3-4K, więc 3k za ten nowy to chyba normalna cena. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manul Posted May 12, 2022 Report Share Posted May 12, 2022 To zegarek ok , czy odpuścić sobie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted May 12, 2022 Report Share Posted May 12, 2022 Jeśli Ci się podoba, to czemu nie. Alpinist (bo to w istocie najnowsze wcielenie tego legendarnego modelu) to kawał historii. W poprzedniej wspomnianej przeze mnie wersji miał dobry mechanizm 6R15, nie wiem czy w tych nowych jest mechanizm podobnej klasy, trzeba by poczytać. To z pewnością good value for money. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manul Posted May 13, 2022 Report Share Posted May 13, 2022 Mechanizm jest 6 R 30 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted May 13, 2022 Report Share Posted May 13, 2022 W opisie na stronie podają 6R35. To upgrade 6R15. Ma większą rezerwę chodu (70h). Mechanizmy z seri R mają bardzo dobre opinie. Oczywiście przy zakupie zegarka warto rozeznać się w innych opcjach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manul Posted May 13, 2022 Report Share Posted May 13, 2022 Wiem ze jesteś bardzo doświadczony jeśli chodzi O zegarki , dlatego zapytam się jakie opcje inne wchodzą w grę? Interesuje mnie zegarek minimalistyczny ,z ciemną tarcza, może być bez daty. Ma być za to czytelne wskazanie godziny, bo bez okularów troszkę niedowidzę. I na branzolecie, gdyż wszystkie skory na ręku mnie uczulają .Średnica najlepiej 38 mm, bez żadnych dodatkowych pokręteł, pierścieni itp. 5 godzin temu, pablocito napisał: W opisie na stronie podają 6R35. To upgrade 6R15. Ma większą rezerwę chodu (70h). Mechanizmy z seri R mają bardzo dobre opinie. Oczywiście przy zakupie zegarka warto rozeznać się w innych opcjach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac Poziomka Posted May 13, 2022 Report Share Posted May 13, 2022 Hamilton Khaki Field 38mm, Sinn 556A, Tissot PRX 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Manul Posted May 13, 2022 Report Share Posted May 13, 2022 Dziękuje za poradę, jednak ten Seiko jest dla mnie najfajniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamW Posted May 13, 2022 Report Share Posted May 13, 2022 Sarb033- klasyka, ktora zawsze sie obroni. Ten powyzej- dla mnie przekombinowany. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted May 13, 2022 Report Share Posted May 13, 2022 Wiem ze jesteś bardzo doświadczony jeśli chodzi O zegarki , dlatego zapytam się jakie opcje inne wchodzą w grę? Interesuje mnie zegarek minimalistyczny ,z ciemną tarcza, może być bez daty. Ma być za to czytelne wskazanie godziny, bo bez okularów troszkę niedowidzę. I na branzolecie, gdyż wszystkie skory na ręku mnie uczulają .Średnica najlepiej 38 mm, bez żadnych dodatkowych pokręteł, pierścieni itp. Gruuuba, przesada. Akurat kiedyś podobał mi się Alpinist SARB 017. Z czytelności słyną piloty, czyli Laco, Stowa (firmy które robiły te zegarki już dla hitlerowców, jeśli Cię to kręci), wzorujący się na nich Steinhart. Mają je w różnych rozmiarach. Montują tam mechanizmy automatyczne ETA 2824 (różnych klas wykończenia i pozycji regulacji), a w większych manualnych ETĘ 6497/6498 pochodzącą z zegarków kieszonkowych. Hamilton też fajny. Musisz wybrać to, co Ci się najbardziej podoba. Jedno jest pewne: Seiko to na pewno będzie dobry wybór, co nie znaczy że pozostałe są złe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koval Posted May 14, 2022 Report Share Posted May 14, 2022 @pablocito, STOWA chyba?... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted May 14, 2022 Report Share Posted May 14, 2022 Tak, jasne. Już edytuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted May 15, 2022 Report Share Posted May 15, 2022 Ja też ja też! Steinhart;) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted May 15, 2022 Report Share Posted May 15, 2022 Raz forumowicz z RadomiaO ortografii zapomniałI myśląc, że to gratkaPolecił FILIPA PATKAOraz ROLEKSA na domiar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nynu Posted February 19 Report Share Posted February 19 Panowie, Czy miał ktoś styczność ze sklepem https://kraff.pl/ ? Mają Hamiltony, a tych chyba nikt inny nie ma. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted February 19 Report Share Posted February 19 Znany od lat sklep, legit. Ten też ok https://yourwatches.pl/hamilton/ Z zagranicznych Ashford. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrwawa Posted February 20 Report Share Posted February 20 Ponieważ o zegarkach wiem niewiele, a te które posiadam wybierałem oczami bez zgłębiania szczegółów, mam pytanie. Czy ten zegarek jest wart tej ceny? https://kraff.pl/zegarki-oris/9031-oris-big-crown-propilot-timer-gmt-01-748-7756-4064-07-8-22-08-7612611028392.html Poki co podoba mi się jego wielkość:) Dziękuję z góry za podpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrwawa Posted February 20 Report Share Posted February 20 Za opinie o tym też będę wdzięczny. https://kraff.pl/zegarki-oris/9470-oris-divers-sixty-five-bronze-bezel-01-771-7744-4354-07-5-21-45-7612611032191.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted February 20 Report Share Posted February 20 Kluczową jest przymiarka, podejdź do Blue City jest tam duży wybór Orisów. Jeśli masz wielką łapę jak niedźwiedź to ten pierwszy model jest imo ciekawszym i lepszym wyborem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrwawa Posted February 20 Report Share Posted February 20 Dziękuję za wskazanie BC. Muszę sprawdzić te wielkość ponieważ aż takiej łapy nie mam. Dzięki. Czy dobrze myślę że w nim jest mechanizm eta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts