Skocz do zawartości

Jonatan Staniec - tradycyjne rzemiosło skórzane

Zbyt

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga! Ostatnia szansa na grupowe zamówienie klamer z Włoch, katalogi do wyboru są dostępne tutaj:

https://www.guimer.it/

https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:11fd21ba-6985-4cbf-b549-a2940ebe0c5b

Paski wykonuje własnoręcznie, z kruponu bydlęcego o mocno zwartym ziarnie - co jest ważne dla długowieczności paska. Tradycyjne techniki rymarskie - jak ręczne szarfowanie, barwienie, szycie czy natłuszczanie na gorąco od strony mizdry plus sprawne ręcę dają rezultat, który dość poważnie różni się od pasków ogólnodostępnych na rynku.

image.thumb.jpeg.14d413b7d27894a81d9dc18739d165de.jpeg

• Like 2

• 4 months later...

Lekka teczka codziennego użytku, zaprojektowna na zamówienie, na podstawie prl'owskich - roboczych. 
Łatwy w demontażu pas okalający i wygodne kieszenie na portfel i telefon.
Skóra bydlęca buttero z garbarni Walpier w kolorze whisky, wszystkie elementy metalowe - pełen mosiàdz.

image.thumb.jpeg.68b16dcd991feeee0dda82cc0e4e5aae.jpeg

IMG_9514.thumb.jpg.6af64897ebc30ac89229885c87d96e56.jpg

A7186730-782B-48A5-BFC9-E6C26D56F0F7.JPG.c96b0ee74c7dce5d1f8a04d1fe9269d4.JPG

• Like 7
  • Oceniam pozytywnie 2

@maciej.rutecki Dziękuje bardzo za obszerną recenzje. Dodam od siebie, że środek to jest dziwne, ale fajne combo: 

panel - kieszeń wykonana ze świńskiej tłoczonki z lat 80 o ciekawym kolorze - garbarnia Kępice oraz j skóry cielęcej z fabryki Crocket and Jones, gdzie z jednej skóry wycinają jedną cholewkę, a reszta to 'odpady' :)

• Like 2

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
W dniu 27.12.2024 o 17:10, suede napisał:

Czy to jest realizacja dla siebie/testowa, czy dla klienta? Czy planujesz szyć buty dla szerszej grupy odbiorców? ;-) 

Dla siebie. A co do drugiego pytania, to pewnie że tak!

Na razie skupiam się na trzewikach - boots.

• Like 1

W dniu 27.12.2024 o 14:42, Zbyt napisał:

Zamontowałem teraz 'traktor' więc nie widać, ale może będzie obszerniejsza relacja przy kolejnym modelu.

Jaką podeszwę użyłeś? Mam nadzieję, że pojawi się więcej realizacji!

• Like 1

W dniu 1.01.2025 o 15:42, suede napisał:

Jaką podeszwę użyłeś? Mam nadzieję, że pojawi się więcej realizacji!

J & FJ Baker, dla tych co nie znają - jest to absolutnie wyjątkowe, magiczne miejsce. 

Byłem tam lata temu i miałem zaszczyt być oprowadzonym przez właściciela - garbarza piątej generacji. Jest to najbardziej organiczna i charakterna skóra z jaką mam do czynienia - najwyższa jakość na podeszwy, paski do spodni czy grube teczki, ale też - po rozdwojeniu, portfele, torby, torebki, pokrowce, czy paski do zegarków.

Na filmie poniżej widać też końcowy proces natłuszczania łojem, który po wyschnięciu daje biały nalot - czasem  zabawnie interpretowany - '...ale ta skóra jest spleśniała!

https://www.youtube.com/watch?v=7fn4FYlX94c

• Like 6

• 3 weeks later...

Ostatnie zamówienia:

Duży Portfel wykonany z karku wyprawy dębowej od Bakers, kolor Orzech Australijski.

Pasek wykonany z absolutnego topu :) Novonappa Hatch z garbarni Haas, wkład i podszewka cielęca w kolorze Taupe, spinka 25mm stal nierdzewna.

16EE3B08-A910-422D-B7DE-5C5275E96E86.thumb.jpeg.0c3b3caac0f7dc5f1d4571f847b40d4f.jpeg

8CC06B42-FA6C-4A32-86AD-E3DCBA5F6E4D.thumb.jpeg.dda6c8f3325a888b9305e4ff69fcdb65.jpeg

• Like 6
  • Oceniam pozytywnie 1

• 2 weeks later...